ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που ρίχνουν την πίεση, πέρα από το σκόρδο

Pexels

Προκειμένου να μειωθεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση συχνά χρειάζεται συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με διάφορα ζητήματα υγείας, μερικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά και μικρές διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, βλέπεις είναι ο συνηθέστερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%, με τις γυναίκες να ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη μείωση της πίεσης και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων και η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες τροφές, ειδικά εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Κι ενώ το σκόρδο συμβάλλει γενικότερα στην καλή υγεία της καρδιάς, αφού φαίνεται ότι παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, δεν είναι η μόνη τροφή που βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Συνέχισε να διαβάζεις, για να ανακαλύψεις 5 από τις κορυφαίες τροφές που ρίχνουν την πίεση με φυσικό τρόπο.

Γιαούρτι

5 τροφές που ρίχνουν την πίεση πέρα από το σκόρδο

Το γιαούρτι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γαλακτοκομικό προϊόν, που είναι γεμάτο με μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου.

Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα δημοφιλές λαχανικό του χειμώνα που περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Καρότα

Τα τραγανά, γλυκά και θρεπτικά, τα καρότα αποτελούν βασικό λαχανικό στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, όπως το χλωρογενικό, το π-κουμαρικό και το καφεϊκό οξύ, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Μούρα

Τα μούρα έχουν συσχετιστεί με μια ποικιλία από εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα μούρα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, οι οποίες είναι χρωστικές που δίνουν στα μούρα το ζωηρό τους χρώμα.

Οι ανθοκυανίνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα και μειώνουν την παραγωγή μορίων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες είναι μερικά μόνο από τα μούρα που έχουν συσχετιστεί με επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα και η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των ενώσεων που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, τις λεγόμενες οξυλιπίνες. Έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 με τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Exit mobile version