ΣΧΕΣΕΙΣ

5 τρόποι για να μειώσεις το συναίσθημα της ζήλιας στη σχέση σου

iStock

Σε μια σχέση το να καταφέρεις να μειώσεις τη ζήλια σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν δεν έχεις ξεκάθαρη ιδέα τι προκαλεί τα συναισθήματά σου. Ακόμη κι αν έχεις τον πιο πιστό σύντροφο, είναι εύκολο να νιώσεις κτητικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις και συναισθήματα θυμού και θλίψης. Μάλιστα, η έντονη φροντίδα προς τον/την σύντροφό σου μπορεί να ενεργοποιήσει τα προστατευτικά σου ένστικτα που σε κάνουν να τον/την θέλεις αποκλειστικά δικό σου. Άλλες φορές, η ανασφάλεια αυτή μπορεί να υποδεικνύει την έλλειψη κάποιου στοιχείου στη σχέση σου.

Είναι σημαντικό να ελέγχεις το αίσθημα της ζήλιας, ώστε να αποφεύγεις τοξικές συμπεριφορές, όπως το να προσπαθείς να ελέγξεις ποιους βλέπει ο/η σύντροφός σου, τι κάνει ή πού πηγαίνει. Μπορεί ακόμα να σε οδηγήσει στο να παραβιάζεις την ιδιωτικότητά του/της ψάχνοντας στο κινητό του/της. Δεν γίνεται να εξαφανιστούν αυτά τα συναισθήματα, αλλά μπορείς να τα διαχειριστείς με τα παρακάτω βήματα καλύτερα, όπως συμβουλεύουν και ειδικοί.

Ερεύνησε γιατί αισθάνεσαι ζήλια

Η ζήλια είναι δύσκολο συναίσθημα, αλλά αν καταφέρεις να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, μπορείς να την αντιμετωπίσεις καλύτερα. Αντί να την καταπιέζεις, προσπάθησε να εξετάσεις τι ακριβώς νιώθεις και γιατί. Ένα καλό εργαλείο είναι το ημερολόγιο. Γράφοντας τις σκέψεις σου, μπορείς να δεις τις ανησυχίες σου πιο καθαρά και με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση. Γράψε για τις μικρές ανασφάλειες ή αμφιβολίες που έχεις σχετικά με τον σύντροφό σου, δίνοντας έτσι στον εαυτό σου χρόνο να τις επεξεργαστεί. Και καθώς εξετάζεις αυτές τις σκέψεις, αναγνώρισε αν η ζήλια σου προέρχεται από τις πράξεις του συντρόφου σου ή από προσωπικά σου ζητήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή παλιές ανασφάλειες.

Pexels

Έλεγξε τις υποψίες σου

Έλεγξε τις σκέψεις σου και βασίσου σε γεγονότα όταν νιώθεις ζήλια. Συχνά φαντάζεσαι τα χειρότερα χωρίς αποδείξεις. Αν ο σύντροφός σου δεν απαντά, θυμήσου ότι σου έχει πει ότι θα είναι απασχολημένος ή ότι κι εσύ δεν είσαι πάντα στο τηλέφωνό σου όταν βγαίνεις. Αμφισβήτησε τις αρνητικές σου σκέψεις.

Μην ασχολείσαι με προηγούμενες σχέσεις του/της

Απέφυγε να ψάχνεις για τις προηγούμενες σχέσεις του/της συντρόφου σου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιή ζήλια. Οι εμπειρίες τους ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν σχέση με το τώρα. Βάλε όρια, όπως να μπλοκάρεις ή να σιγείς τους πρώην τους στα social media για να αποφύγεις τη σύγκριση. Σκέψου να ζητήσεις από το σύντροφό σου να μην μιλάει για το παρελθόν αν αυτό προκαλεί ανασφάλεια. Έτσι, θα διατηρήσεις το επίκεντρο στη σχέση που έχετε σήμερα.

Εστίασε στο τώρα της σχέσης

Όταν νιώθεις ζήλια, προσπάθησε να εστιάσεις στις θετικές στιγμές της σχέσης σας. Κάνε μια λίστα με τις φορές που αποδεικνύουν την αξιοπιστία του συντρόφου σου. Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις μαζί, όπως ένα διασκεδαστικό ραντεβού. Επένδυσε στη σχέση και γιόρτασε ό,τι είναι καλό για να νιώσεις πιο ασφαλής.

Να είσαι ειλικρινής με τον/την παρτενέρ σου

Η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι απαραίτητη. Αντί να κατηγορείς, εξέφρασε τα συναισθήματά σου με δηλώσεις που ξεκινούν με “εγώ”. Για παράδειγμα, πες «αισθάνομαι ζήλια όταν…» αντί το «φλερτάρεις με όλες/όλους». Έτσι, βοηθάς τον/την σύντροφό σου να κατανοήσει τα συναισθήματά σου χωρίς να τον κατηγορείς. Εάν δεν βρεις ενσυναίσθηση στην απάντησή του/της, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη σχέση σας.