5 χαρακτηριστικά σημάδια που προδίδουν έναν νάρκισσο
- 18 ΑΠΡ 2024
Ο όρος «ναρκισσισμός» συχνά συγχέεται με την ισχυρή αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ναρκισσισμός είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτό. Κι ενώ όλοι μπορεί να δείχνουν περιστασιακά ναρκισσιστική συμπεριφορά, οι αληθινοί ναρκισσιστές συχνά αγνοούν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους. Επίσης, οι νάρκισσοι δεν καταλαβαίνουν την επίδραση που έχει η συμπεριφορά τους στους άλλους ανθρώπους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο ναρκισσισμός είναι ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας ευρύτερης διαταραχής της προσωπικότητας. Δεν έχει κάθε νάρκισσος, ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, καθώς ο ναρκισσισμός είναι ένα φάσμα. Μερικές από τις αιτίες του ναρκισσισμού συνδέονται με παράγοντες όπως τo περιβάλλον, η κληρονομικότητα και η νευροβιολογία, η σύνδεση δηλαδή μεταξύ του εγκεφάλου, της συμπεριφοράς και της σκέψης.
Τα άτομα που δείχνουν σημάδια ναρκισσισμού μπορεί συχνά να είναι πολύ γοητευτικά και χαρισματικά. Συχνά δεν δείχνουν αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα άτομα που δείχνουν ναρκισσισμό συχνά θέλουν να περιβάλλουν τους εαυτούς τους με ανθρώπους που τρέφονται με το εγώ τους. Χτίζουν σχέσεις για να ενισχύσουν τις ιδέες που έχουν για τον εαυτό τους, ακόμα κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.
Τύποι ναρκισσισμού
Υπάρχουν 2 τύποι ναρκισσισμού στους οποίους μπορεί να εμπίπτει η ναρκισσιστική συμπεριφορά. Οι 2 αυτοί τύποι μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά προέρχονται από διαφορετικές εμπειρίες. Υπαγορεύουν επίσης τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στις σχέσεις τους:
- Μεγαλειώδης ναρκισσισμός
Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά πιθανότατα αντιμετωπίζονταν σαν να ήταν ανώτερα κατά την παιδική ηλικία. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να τους ακολουθήσουν καθώς ενηλικιώνονται. Τείνουν να καυχιούνται και να είναι ελιτιστές. Όσοι έχουν μεγαλοπρεπή ναρκισσισμό είναι επιθετικοί και δεν είναι ευαίσθητοι.
- Ευάλωτος ναρκισσισμός
Αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως αποτέλεσμα παιδικής παραμέλησης ή κακοποίησης. Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά είναι πολύ πιο ευαίσθητα. Η ναρκισσιστική συμπεριφορά βοηθά στην προστασία τους από το να αισθάνονται ανεπαρκείς. Έχουν επίσης την τάση να αισθάνονται προσβεβλημένοι όταν οι άλλοι δεν τους συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί.
Σημάδια που προδίδουν έναν ναρκισσιστή
Ο ναρκισσισμός εξακολουθεί να μελετάται και να διερευνάται, καθώς πολλοί νάρκισσοι και άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν αναζητούν θεραπεία. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ναρκισσιστική συμπεριφορά που μπορούν να σε βοηθήσουν να τους εντοπίσεις.
Αίσθηση ανωτερότητας
Ένα κοινό σημάδι των ατόμων με ναρκισσισμό, είναι η πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και αξίζουν ειδική μεταχείριση. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να υπακούν στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς.
Χειριστική συμπεριφορά
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού, είναι η χειριστική ή ελεγκτική συμπεριφορά. Ένας ναρκισσιστής στην αρχή θα προσπαθήσει να σε ευχαριστήσει και να σε εντυπωσιάσει, αλλά τελικά οι δικές του ανάγκες θα είναι πάντα πρώτες. Όταν σχετίζονται με άλλους ανθρώπους, οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη απόσταση για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους.
Ένας ναρκισσιστής έχει ανάγκη για θαυμασμό
Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ενός ναρκισσιστή, είναι η συνεχής ανάγκη για έπαινο ή θαυμασμό. Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να αισθάνονται επικύρωση από τους άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν για τα επιτεύγματά τους, προκειμένου να λαμβάνουν συνεχώς αναγνώριση και επιβεβαίωση.
Ένας ναρκισσιστής έχει έλλειψη ενσυναίσθησης
Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα άλλο σημάδι ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι ένας ναρκισσιστής είναι απρόθυμος ή ανίκανος να συμπάσχει με τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για αυτούς να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους.
Αγένεια
Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά ήδη βλέπουν τον εαυτό τους ως ανώτερο από τους άλλους, επομένως μπορεί να γίνουν αγενείς όταν δεν λαμβάνουν τη μεταχείριση που πιστεύουν ότι τους αξίζει. Ενώ θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους, μπορεί να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αγένεια απέναντι σε αυτούς που θεωρούν κατώτερους.