5RHYTHMS

5Rhythms: Δοκιμάσαμε τον ενεργειακό χορό που κάνει κι ο Tim Booth των James

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Είχα ακούσει εδώ και μερικούς μήνες για το 5Rhythms. Δεν είχα και πολύ ξεκάθαρη εικόνα για αυτό, διότι τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο YouTube δεν έχουν μία συγκεκριμένη μορφή. Είναι χορός; Είναι διαλογισμός; Είναι κάτι ενεργειακό με το οποίο δεν είμαι εξοικειωμένη; «Οι 5Ρυθμοί είναι φιλοσοφία, τρόπος και θέση ζωής. Ευτυχώς, βρέθηκε η Gabrielle Roth, η δημιουργός των 5 Ρυθμών, που αντιλήφθηκε ότι όλα και όλοι είμαστε ενέργεια σε ένα διαρκή χορό», εξηγεί η Πάττυ Πετροπούλου.

Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το 5 δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός. Οι 5 Ρυθμοί αποτελούν το Κύμα. Ο πρώτος (Ροή) έχει να κάνει με τη θηλυκή ενέργεια και με την αναγνώριση του ποιοι είμαστε και πώς νιώθουμε στο εδώ και τώρα. Ο δεύτερος ρυθμός (Στακάτο) είναι η εξωτερίκευση αυτού που μάθαμε στον πρώτο ρυθμό. Ποιοι είμαστε και πώς νιώθουμε. Η θηλυκή ενέργεια συναντά την αρσενική. Στο Χάος, οι δύο ενέργειες ενώνονται για να δημιουργήσουν κάτι νέο, με γρήγορο ρυθμό. Ο τέταρτος ρυθμός είναι ο Λυρικός, όπου νιώθουμε πιο ελαφρείς και ανακουφισμένοι. Το τελευταίο στάδιο είναι η Ακινησία, στην οποία υπάρχει ένα σωματικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο ή απλώς έρχεται η απόλυτη ηρεμία και κυριολεκτική ακινησία. Το μυαλό αδειάζει.

 

Δες κι αυτό: Αγιουβέρδα: 6 ανακουφιστικοί τρόποι για να φροντίσεις σώμα και πνεύμα

Η Πάττυ Πετροπούλου είναι η πρώτη στην Ελλάδα που μας σύστησε στη φιλοσοφία των 5Rhythms και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο δικός της τρόπος γνωριμίας μαζί της. Είχε πάει σε μία συναυλία των James στην Πάτρα, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, και ένιωσε μία σύνδεση με τον τρόπο κίνησης του Tim Booth. Αν τον έχεις δει live, θα θυμάσαι σίγουρα το μυστικιστικό τρόπο με τον οποίο κινείται πάνω στη σκηνή, λες και είναι μόνος του. Ε λοιπόν, η Πάττυ έμεινε μετά τη συναυλία και ρώτησε για να μάθει. Από το 2011, οι 5Ρυθμοί έχουν μπει για τα καλά στη ζωή της, έχει δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήμα, ενώ ταξίδευε κάθε μήνα στο εξωτερικό  για να φτάσει στις 1000 ώρες ενασχόλησης. Από το 2014, είναι πιστοποιημένη δασκάλα 5Rhytmhs και η μόνη στην Ελλάδα.

 

Επισκέφθηκα τον χώρο που χρησιμοποιεί στο Γκάζι, μία φορά την εβδομάδα, και που έχει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη. Πήγα εντελώς απροετοίμαστη ώστε να βιώσω, χωρίς πληροφορία, τη φιλοσοφία των 5 Ρυθμών μέσα από το δίωρο μάθημά της. Μου έκανε εντύπωση το ότι εκτελούσε ταυτόχρονα και χρέη DJ, αλλάζοντας τις μουσικές, τα είδη και τους ρυθμούς. Όπως λέει η ίδια, είναι και αυτό ένα κομμάτι της εκπαίδευσης.

 

Την ημέρα που πήγα εγώ, υπήρχαν στον χώρο γύρω στα 15 άτομα, διαφορετικών ηλικιών. Την πρώτη ώρα υπάρχει πάντα ζέσταμα, όπου είναι σαν να γνωρίζεσαι με τον χώρο και σαν να μπαίνεις σταδιακά στη διαδικασία, ακούγοντας τις ανάλογες οδηγίες. «Τι σκέφτεσαι;», «Τι έγινε σήμερα;», «Χαλάρωσε τα χέρια σου», αλλά όλα αυτά χωρίς συγκεκριμένες εντολές ή πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις. Αυτό μας το εξήγησε στο τέλος της πρώτης ώρας, όταν μάθαμε αναλυτικά για τους 5 Ρυθμούς αλλά και για το ότι αφηνόμαστε σε αυτό που κάνουμε. Εάν το νιώσουμε, μπορούμε να φωνάξουμε και να βγάλουμε ό,τι ήχους θέλουμε.

 

Η δεύτερη ώρα ήταν πολύ πιο έντονη. Δυνατός χορός, εκτόνωση και ναι, κραυγές και φωνές. Αυτή η ένταση, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα έξω από τα παράθυρα, καθώς και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του χώρου, δημιουργούσε μία μυστικιστική κατάσταση, χωρίς όμως να μπορώ να καταλάβω πώς με κάνει να νιώθω. Από κάποιο σημείο και μετά, απλώς παρατηρούσα την κίνηση και τα κλειστά μάτια των ανθρώπων που συμμετείχαν και έδειχναν πραγματικά να καταλαβαίνουν. Ή απλώς, ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκτονωθούν από το άγχος που μας κυριεύει όλους καθημερινά.

Όταν ρώτησα την Πάττυ για το ποιες είναι συνήθως οι αντιδράσεις των ανθρώπων που παρακολουθούν το μάθημά της, μου είπε: «Mετά το μάθημα συνήθως κάνουμε έναν κύκλο κλεισίματος όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί το πώς αισθάνεται εκείνη την στιγμή. Συνήθως ακούω λέξεις όπως “ελευθερία” “ανάσα” “χώρος” “ανακούφιση” “ζωντάνια” “σύνδεση” “κενό (διαλογιστικό)” “ηρεμία”.

Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον όμως είναι οι αλλαγές που πραγματοποιούν στην καθημερινότητά  τους οι άνθρωποι που έρχονται τακτικά στο μάθημα ή στα σεμινάρια. Αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, πολλές φορές με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα για τους ίδιους και τους γύρω τους. Μια εύσωμη γυναίκα, κάποια στιγμή, μου είπε πως 3 μαθήματα μετά, άλλαξε τη διαρρύθμιση του σπιτιού της και έβαζε μουσική με την οποία χόρευε κάθε μέρα. Σταδιακά αισθάνθηκε, μέσα από τα μαθήματα, ότι μπορούσε να πάρει τον χώρο που της είχαν στερήσει από μικρό παιδί, καθώς πάντα άκουγε σχόλια του τύπου “μαζέψου” “πιάνεις πολύ χώρο” “μην τρως” που μετέφραζε ως “εξαφανίσου/ενοχλείς”. Για εμένα αυτή είναι η πραγματική ανταμοιβή.

Η Πάττυ Πετροπούλου έχει ως έδρα την Πάτρα, αλλά παραδίδει μαθήματα και στην Αθήνα κάθε Τετάρτη, στον χώρο Χοροlogie, στην Πειραιώς 76, στον Κεραμεικό. Από τις 18:30 έως τις 20:20.

www.5rhythms.com/teachers/Patty++Petropoulou

Exit mobile version