ΥΓΕΙΑ

6 αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον πόνο στην πλάτη

Unsplash

Ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Όσον αφορά τον πόνο στην πλάτη, η βασική αιτία μπορεί να είναι αρκετά προφανής. Μπορεί να σήκωσες απότομα ένα βάρος ή να είχες κάποιο ατύχημα.  Από την άλλη όμως, μπορεί να μοιάζει σαν ένα απόλυτο μυστήριο.

Όμως αν κοιτάξεις λίγο καλύτερα, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα μυστήριο, το οποίο μπορείς εύκολα να εξιχνιάσεις. Κι αν καταλάβεις τις αιτίες, μπορείς να βρεις και τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης. Δεν είσαι σίγουρη γιατί πονάς τόσο; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για 6 αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τον πόνο στην πλάτη σου.

Πόνος στην πλάτη

Είσαι αγχωμένη

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη να μάθεις ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφιχτούς μύες και κόμπους στο λαιμό και το άνω μέρος της πλάτης. Αλλά το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς στην πλάτη. Περισσότερα άσχημα νέα από το Harvard: Όσο περισσότερο αγχώνεσαι για τον πόνο που νιώθεις, τόσο χειρότερος μπορεί να γίνει. Προσπάθησε να εφαρμόσεις μερικές τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινότητά σου, όπως διαλογισμό ή βαθιά αναπνοή. Αρκετές μελέτες επίσης έχουν βρει ότι η εβδομαδιαία yoga ή οι εντατικές διατάσεις συμβάλλουν στη μείωση του πόνου στην πλάτη.

Είσαι εθισμένη στην τεχνολογία

Το να σκύβεις πάνω από ένα κινητό ή tablet για αρκετές ώρες την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό και ως σύνδρομο text neck. Η θέση κάμψης που παίρνει αυτόματα ο αυχένας προκειμένου να κοιτάξεις το κινητό σου, όπως και η θέση των ώμων, προσθέτουν επιπλέον πίεση στη σπονδυλική σου στήλη. Κάτι που μπορεί να αλλάξει ακούσια τη στάση σου και να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Εάν απλά δεν ζεις χωρίς το κινητό σου, προσπάθησε να το κρατάς όσο μπορείς στο ύψος των ματιών.

Δεν κάθεσαι σωστά

Όπως συμβαίνει με το να κρατάτε συνεχώς το κινητό σου, το να κάθεσαι με τις ώρες στο γραφείο, κάνει τη σπονδυλική σου στήλη αρκετά δυστυχισμένη. Η κακή στάση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, αυξάνοντας την πίεση ή την ένταση που ασκείται στα οστά, στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Το να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου πιθανότατα δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μπορείς να βελτιώσεις την στάση σου: Κράτα τους πήχεις παράλληλα με το πάτωμα, το κεφάλι σου στην ίδια ευθεία με τον κορμό σου, τα πόδια σου επίπεδα στο πάτωμα ή σε υποπόδιο και την πλάτη πλήρως στηριγμένη στην καρέκλα σου.

Έχεις κάποια μυϊκή ανισορροπία

Μυϊκή ανισορροπία σημαίνει ότι ένας μυς παραμένει πολύ χαλαρός (υπολειτουργικός) ενώ ταυτόχρονα ένας ανταγωνιστής μυς γίνεται πολύ σφιχτός (υπερδραστήριος). Αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση καθιστά μία μυϊκή ανισορροπία, επηρεάζοντας αρνητικά τις αρθρώσεις που ελέγχουν, τους τένοντες με τους οποίους συνδέονται, άλλους μύες, οστά και συνδέσμους ή περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, εάν άλλες μυϊκές ομάδες βρίσκονται «εκτός» λειτουργίας, μπορεί να προκαλέσουν τους μύες της πλάτης να κάνουν περισσότερη δουλειά από όσο θα έπρεπε για να κρατήσουν τη σπονδυλική στήλη στη σωστή στάση.

Έχεις έναν διογκωμένο ή ραγισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο

Οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων, απορροφούν τους κραδασμούς, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φθαρούν είτε λόγω φυσικής γήρανσης, είτε λόγων τραυματισμών ή οικογενειακού ιστορικού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει πάντα από την αρχή πόνος. Αλλά όταν ο πόνος εμφανιστεί, μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολος.

Μόλις έκανες ένα μωρό

Σχεδόν το 80% των νέων μητέρων υποφέρουν από πόνο στην πλάτη ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τις συνήθειες που προκύπτουν από τη φροντίδα ενός μικρού μωρού. Για παράδειγμα, το να κρατάς ένα μωρό μόνο στη μία πλευρά του σώματος και να σκύβεις ενώ θηλάζεις, οδηγεί σε μυϊκές ανισορροπίες, οι οποίες επηρεάζουν τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Exit mobile version