6 ανησυχητικά «καμπανάκια» που φωνάζουν ότι είσαι στη λάθος σχέση
- 6 ΜΑΙ 2021
Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και πάντα θα υπάρχουν μικρά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσεις, αν θέλεις να έχεις μία σχέση με διάρκεια στον χρόνο.
Το θέμα είναι να είναι μικρά και αμελητέα εμπόδια και το ζητούμενο είναι να υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια για εξέλιξη και επικοινωνία. Ναι, ο σύντροφός σου είναι άνθρωπος με ελαττώματα, όπως κι εσύ φυσικά, αλλά μην μπερδεύεις τη χειριστική συμπεριφορά ή την έλλειψη σεβασμού με «παραξενιές». Τα «καμπανάκια» που ακολουθούν πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις, χωρίς να σημαίνει ότι θα οδηγήσουν απαραίτητα σε χωρισμό. Ίσως είναι μία καλή αφορμή να διεκδικήσεις τα θέλω σου και να θέσεις νέους κανόνες στη σχέση.
Δεν μαλώνει καθόλου ή δεν μαλώνει σωστά
Το κλασικό πρόβλημα της έλλειψης συγκρούσεων σε μία σχέση. Μεγαλώνουμε με την πεποίθηση ότι είναι λάθος να διαφωνείς, να λες την άποψή σου, αν αυτή επιφέρει σύγκρουση και να έχεις ένταση. Αντ’ αυτού, νομίζουμε ότι είναι πιο υγιές το να κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχουν. Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία και ο σύντροφός σου λειτουργεί μόνο έτσι, μήπως δεν είσαι στη σωστή σχέση;
Μιλά κυρίως επικριτικά και υποτιμητικά (τα ακούς τα «καμπανάκια»;)
Νομίζω είναι αρκετά προφανές, αλλά σε κανέναν δεν αξίζει ένας σύντροφος που να υποτιμά την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ανεξαρτήτως σχέσης. Η λεκτική και ψυχολογική βία είναι εξίσου επικίνδυνες με τη σωματική.
Φλερτάρει στα social media
Υπάρχει και περίπτωση να μην το μάθεις και ποτέ, αλλά αν το ξέρεις και το θεωρείς απολύτως φυσιολογικό, τότε είναι στο χέρι σου το πώς θα το χειριστείς. Αν όμως λες στον εαυτό σου ότι «έτσι είναι οι άντρες» και «δεν πειράζει αν φλερτάρει από απόσταση», ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τα πιστεύω σου και το τι αξίζεις από μία σχέση.
Ζήλια και ανασφάλεια, τα κλασικά «καμπανάκια»
Η ζήλια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και χωρά πολλή κουβέντα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται τη ζήλια, ούτε ως αστειάκι. Και είναι απολύτως σεβαστό. Εάν όμως μιλάμε για εκρήξεις ζήλιας, σκηνές, αλλαγές στη δική σου συμπεριφορά προκειμένου να μην πυροδοτήσεις καυγάδες, τότε μιλάμε όχι για καμπανάκι, αλλά καμπαναριό.
Δεν μπορεί και δεν θέλει
Αντικειμενικά τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που σου συστήνονται από την αρχή και δείχνουν ξεκάθαρα την απροθυμία σου να προσπαθήσουν για το οτιδήποτε. Δεν θέλει να επικοινωνήσει βαθύτερα, δεν θέλει να ακούσει τις ανάγκες σου, δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φέρεται (αν αυτός είναι κακοποιητικός ή προκαλεί προβλήματα). Αν παραμένεις σε μία τέτοια σχέση επειδή θεωρείς ότι μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο, η ευθύνη είναι μόνο δική σου.
Δεν σου επιτρέπει πράγματα
Ακούω πολύ συχνά γυναίκες και άντρες να υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός τους δεν τους αφήνει να πάνε όπου θέλουν, να κάνουν διακοπές μόνοι τους ή να ντυθούν όπως θέλουν. Ας ξεκινήσω με τα αυτονόητα. Αν δεν είσαι ανήλικος και δεν είναι οι γονείς σου που δεν σου επιτρέπουν, δεν γίνεται να μιλάμε για απαγορεύσεις. Μία σχέση αποτελείται από δύο ενήλικες, που είναι ικανοί να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και να μην απειλούν την ελευθερία του άλλου. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και το επιτρέπεις, διαιωνίζεις μία κατάσταση, που μόνο φυσιολογική δεν τη λες.