ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 «ήσυχα» σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειάζεσαι ψυχανάλυση

iStock

«Χρειάζεσαι ψυχίατρο». Μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά ως προσβολή, τιμωρία ή ακόμα και κακόγουστο αστείο. Το λέμε στον σύντροφο με τον οποίο είμαστε θυμωμένοι, σε διάσημα ή όχι πρόσωπα με τα οποία διαφωνούμε στα social media ή στον φίλο που πιστεύουμε ότι έχει άδικο, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί.

Φυσικά δεν πρόκειται μόνο για έναν λανθασμένη αντίληψη της ψυχανάλυσης ως ψυχοθεραπευτικού εργαλείου, αλλά και για μια βαθιά στιγματιστική άποψη. Αντίθετα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τα πολλά πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει η ψυχανάλυση σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Επειδή μιλάμε τόσο συχνά έτσι, πολλοί δεν γνωρίζουν τους διάφορους λόγους για τους οποίους μπορεί να σκεφτούν την ψυχανάλυση ως πιθανή βοήθεια. Μπορεί να είναι δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητά της, να θεωρούν ότι προορίζεται μόνο για ακραίες περιστάσεις ή να μην πιστεύουν ότι δεν τη χρειάζονται επειδή έχουν αγαπημένα πρόσωπα να μιλήσουν. Για να ξεκαθαρίσουμε αυτές τις παρανοήσεις, παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η ψυχανάλυση, είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό όπλο στην φροντίδα της ψυχικής υγείας.

6 «ήσυχα» σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειάζεσαι ψυχανάλυση

Δυσκολεύεσαι να επεξεργαστείς κάτι στη ζωή σου

Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείς να εκφράσεις ακριβώς αυτό που νιώθεις ή ότι υπάρχει κάτι το οποίο γενικά σε δυσκολεύει; Η ψυχανάλυση μπορεί να βοηθήσει και στα δύο. Αυτό το επιτυγχάνει με το να επεξεργάζεται συναισθήματα, σκέψεις και δύσκολες καταστάσεις. Η ψυχανάλυση μπορεί να είναι ένας καθρέφτης που θα σε βοηθήσει να δεις τον εαυτό σου λίγο πιο σωστά μέσα από τα μάτια κάποιου ειδικού που μπορεί να βλέπει ολοκληρωμένα την εικόνα. Γεγονός το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να ξεπεράσουμε την περιορισμένη οπτική μας γωνία για το ποιοι είμαστε και τι περνάμε.

Εκνευρίζεσαι πιο συχνά από το συνηθισμένο και αυτό επηρεάζει τη διάθεση, τις σχέσεις ή άλλους τομείς της ζωής σου

Εκνευρίζεσαι πιο εύκολα με τους φίλους ή την οικογένειά σου για «μικροπράγματα»; Το να δίνεις προσοχή στο πώς αντιδράς στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες —και πώς αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου— μπορεί να είναι χρήσιμο όταν σκέφτεσαι εάν η ψυχανάλυση μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τις βασικές αιτίες αυτών των αντιδράσεων, εξετάζοντας τις σκέψεις ή τα συναισθήματα πίσω από αυτές, καθώς και τα μοτίβα που τις προκαλούν.

Δεν νιώθεις ότι αποδίδεις στο 100% ή οπουδήποτε κοντά σε αυτό

Όλοι μας μπορεί να αισθανόμαστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή κουρασμένοι, αλλά αυτο το συναίσθημα δεν παρεμβαίνει πάντα στη ζωή, τις σχέσεις ή τους στόχους μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια αλλαγή στην αποδοτικότητά μας, είναι ένα «καμπανάκι» ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Για παράδειγμα, αν συνήθως είναι πανεύκολο για εσένα να ξυπνάς το πρωί για να πας γραφείο ή να ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ξαφνικά όλα αυτά σού φαίνονται υπερβολικά δύσκολα πράγματα, σημαίνει ότι λειτουργείς διαφορετικά. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεσή μας ή το άγχος μας μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων, ακόμη και τη μνήμη μας. Κάτι που με τη σειρά του,  μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα. Η ψυχανάλυση σε βοηθά να καταλάβεις γιατί έχουν συμβεί αυτές οι αλλαγές και πώς να επιστρέψεις στην κανονικότητα σου.

Νιώθεις πως χρειάζεσαι μια αντικειμενική και αμερόληπτη ματιά

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το να μιλάς σε έναν ψυχοθεραπευτή, είναι το ίδιο με το να μιλάς σε ένα φίλο, αλλά δεν είναι. Ένας θεραπευτής είναι αμερόληπτος και ουδέτερος, δεν επιβαρύνεται απ΄όσα θα μοιραστείς μαζί του και είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς απολύτως. Δεν έχει κρυφή ατζέντα ή προκατειλημμένες επιθυμίες. Θέλει μόνο το καλύτερο για εσένα. Η ψυχανάλυση, είναι πολύ διαφορετική από το είδος της συνομιλίας που θα έκανες με έναν φίλο. Ή ίσως θέλεις να μιλήσεις με έναν φίλο, αλλά νιώθεις έλλειψη υποστήριξης από τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μπορεί ακόμα και να προσπάθησες να συζητήσεις μαζί τους και απλά δεν βοήθησαν. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι χρειάζεσαι έναν ψυχοθεραπευτή για να μιλήσεις. 

Νιώθεις κολλημένη

Πολλοί από τους ψυχοθεραπευτές, επισημαίνουν πως η ψυχανάλυση είναι χρήσιμη όταν νιώθουμε στάσιμοι ή κολλημένοι.  Δεν αισθάνεσαι καλύτερα παρόλο που έχεις έντονη επιθυμία να νιώσεις καλύτερα. Ή μπορεί ακόμη και να δοκιμάζεις νέες συμπεριφορές για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Η ψυχανάλυση μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τους στόχους σου, καθώς και τυχόν άγχη και φόβους που μπορεί να σε κρατούν πίσω. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τις αξίες σου, να εντοπίσεις τα εμπόδια που σου στερούν τη χαρά και την ικανοποίηση στη ζωή σου, αλλά και να προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση για να ξεπεράσεις.

Επαναλαμβάνεις μοτίβα στη ζωή σου

Αυτό είναι λίγο διαφορετικό από το να αισθάνεσαι κολλημένη, καθώς σχετίζεται με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που φαίνεται πως δεν μπορείς να εγκαταλείψεις. Αυτή η έλλειψη ελέγχου θα μπορούσε να εμφανιστεί σε διάφορους τομείς της ζωής, από τη χρήση ουσιών έως τις σχέσεις έως τη γενική παρορμητικότητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη εξωτερικής αντικειμενικής υποστήριξης, είναι απαραίτητη για να «σπάσουμε» αυτά τα πρότυπα και να δημιουργήσουμε νέα.

Συχνά υπάρχουν ρίζες και παράγοντες που συμβάλλουν και πυροδοτούν υποκείμενα μοτίβα που ούτε καν συνειδητοποιούμε μέχρι κάποιος άλλος να μας βοηθήσει να ψάξουμε λίγο για να το καταλάβουμε. Κάτι που ένας ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να κάνει.

Exit mobile version