6 καθοριστικές στιγμές της ζωής σου που σε παχαίνουν
- 4 ΝΟΕ 2016
Αυτό που σε μία δυσάρεστη φάση της ζωής σου λες "νιώθω ένα βάρος" ή το άλλο, όταν συμβαίνει κάτι φανταστικό και νιώθεις τα κιλά της ευτυχίας να βαραίνουν τους ώμους σου, υπάρχει περίπτωση να τα εννοείς στην κυριολεξία; Επιδρούν τα ups kαι τα downs της ψυχολογίας σου στη ζυγαριά;Μην το σκέφτεσαι πολύ, η απάντηση είναι "ω, ναι".
Η ζωή είναι έτσι φτιαγμένη για να μας προσθέτει βάρος. Γιατί, τι κάνεις στη μεγάλη σου χαρά; Το γιορτάζεις (τρως). Στη μεγάλη σου τη λύπη; Αναζητάς κάτι που θα σε κάνει να ξεχαστείς (το φαΐ).
Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι στιγμές που ύπουλα πλην επιβεβαιωμένα σε παχαίνουν και προφανώς δεν μπορείς ν’ αποφύγεις είτε δεν θες είτε δεν μπορείς, αλλά σίγουρα έχεις τη δυνατότητα να κοντρολάρεις ως προς τη μάσα για να μη σκούζεις μετά;
Όταν παίρνεις προαγωγή
Επιτέλους, τα κατάφερες, την πήρες τη managerial θέση για την οποία έλιωνες τόσους μήνες, δουλεύοντας σαν το σκυλί μερόνυχτα πάνω από έναν υπολογιστή. Αλλά κάτι δεν πάει καλά με το κουμπί του παντελονιού; Τι έγινε; Φούσκωσε η κοιλιά από χαρά; Όχι. Απλά μωρέ, τόσο καιρό σ’ έχει φάει η καρέκλα και το junk food. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα έχουν 8% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι. Επίσης όσοι λείπουν από το σπίτι τους περισσότερες από 20 νύχτες το μήνα, παχαίνουν κατά 92% πιο πολύ σε σχέση με εκείνους που ταξιδεύουν για δουλειά το πολύ 6 φορές το ίδιο διάστημα. Κοινώς, θυσιάζεις πολλά για την καριέρα. Μήπως ν’ αρχίζαμε καμιά γυμναστικούλα;
Όταν χάνεις τη δουλειά σου
Θα μου πεις εδώ μείναμε χωρίς δουλειά, τα κιλά θα σκεφτούμε; Δεκτόν, αλλά γιατί να έχεις κι άλλο νταλκά στο κεφάλι σου; Το άγχος, οι αϋπνίες, η στεναχώρια σε τροφοδοτούν με περιττό βάρος, το οποίο το ξέρεις πολύ καλά ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα κάνει και πολύ καλό στην ψυχολογία σου. Οι έρευνες είναι κάθετες σ’αυτό: Η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σου σε όλους τους τομείς.
Όταν συγκατοικείς
Στο δικό σου το σπιτάκι το ψυγείο ήταν γεμάτο με μαρουλάκια, μηλαράκια, κοτοπουλάκι, ελαφριά πράγματα γενικώς. Από τη στιγμή που αρχίσατε να μένετε μαζί στο καλάθι της νοικοκυράς έχουν προσγειωθεί κάτι θερμιδογόνα πράγματα όπως σαλαμάκια, σοκολάτες, ψωμάρες, κοκ, τα οποία εκείνος τα τρώει χωρίς τύψεις (γιατί ο μεταβολισμός του καίει διαολεμένα) κι εσύ αφού τα φας, τα βλέπεις να κάθονται στην κοιλιά, στους γλουτούς, στα μπουτάκια. Δεν θ’ αγαπιέστε λιγότερο αν δεν τρώτε το ίδιο φαγητό.
Όταν είσαι μάνα
Δεν μιλάμε για την περίοδο της εγκυμοσύνης, κατά την οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατον και paranormal (και ύποπτο) να μην πάρεις ούτε δράμι. Εδώ λέμε για τα χρόνια που έρχονται μετά τον θηλασμό, όταν το ότι το παιδί τρώει πατάτα τηγανιτή και τσικουλατίτσα κι εσύ ό,τι αφήνει στο πιάτο του. Βασικά σταμάτα να μπουκώνεις το παιδί με αηδίες “γιατί είναι παιδί”. Οι Έλληνες φιγουράρουμε ψηλά στη μαρκίζα που αναβοσβήνει “παιδική παχυσαρκία”.
Όταν πας διακοπές
Αυτό το πράγμα που όταν πάμε διακοπές αφηνόμαστε, τρώμε και πίνουμε σα να μην υπάρχει αύριο πόσες φορές το έχουμε μετανιώσει; Κοίταξε, το να το παρακάνεις ένα Σαββατοκύριακο δεν βλάπτει και τόσο. Το πράγμα αρχίζει και χοντραίνει όταν με το πρόσχημα ότι διακοπάρεις το τραβάς μέρες καταβροχθίζοντας ποσότητες που δεν μπορείς να διαχειριστείς ως μεταβολισμός. Και κάπως έτσι επιστρέφεις με κοιλίτσα από την “καλοπέραση”.
Όταν γίνεσαι 30 χρονών
Έχει τα καλά του και τα κακά του. Από τη μία μπαίνεις στην καλύτερη-υποτίθεται- δεκαετία της ζωής σου. Από την άλλη καις 5 θερμίδες λιγότερο κάθε μέρα. Δηλαδή 18.250 θερμίδες μέχρι τα 40. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί λένε πως μετά τα 30 πρέπει να προσέχεις πιο πολύ;