ΥΓΕΙΑ

6 λόγοι που η περίοδός σου είναι ξαφνικά μικρότερη

Pexels

Μια «φυσιολογική» περίοδος είναι μία από τις μεγαλύτερες σταθερές στη ζωή κάθε γυναίκας. Οι κύκλοι των περισσότερων γυναικών, διαρκούν 21 έως 35 ημέρες, μετρώντας από την πρώτη ημέρα του ενός κύκλου έως την πρώτη ημέρα του επόμενου. Κατά μέσο όρο κάθε περίοδος, διαρκεί 5 έως 7 ημέρες.

Οι μικρότερης διάρκειας περίοδοι μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικές. Αν για παράδειγμα η περίοδός σου από πάντα διαρκούσε 2 με 3 μέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι όμως σημαντικό να προσέχεις τον κύκλο σου και να σημειώνεις τυχόν αλλαγές. Εξάλλου, η διάρκεια της περιόδου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ορμονικούς παράγοντες. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη, εάν ξαφνικά έχεις ακανόνιστες περιόδους.

Χ λόγοι που η περίοδός σου είναι ξαφνικά μικρότερη Pexels

Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι που η περίοδός σου μπορεί να είναι μικρότερη

Έχεις αλλάξει μέθοδο αντισύλληψης χάπια

Εάν η περίοδός σου ξαφνικά σπάει το μοτίβο της, σκέψου εάν έχεις ξεκινήσει ή αλλάξει αντισυλληπτικά χάπια. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά οδηγούν σε πιο ελαφριά ροή μια καλή ποσότητα ορμονών, η οποία περιορίζει τη συσσώρευση πολλών ιστών που επενδύουν τη μήτρα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μικρότερη ροή, όταν πλησιάζει η ώρα. Τα σπιράλ επίσης, κάνει πολλές γυναίκες να έχουν ελαφρύτερη ροή ή ακόμη και καθόλου περίοδο.

Έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι μια κατάσταση όπου οι γυναίκες υπερπαράγουν ποσότητες ανδρικών ορμονών, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν την ωορρηξία. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν συνήθως μακρύ ιστορικό ακανόνιστων κύκλων. Μπορεί να περάσουν μήνες χωρίς καθόλου έμμηνο κύκλο, λόγω των ανισορροπιών ορμονικών επιπέδων τους. Η άμεση ιατρική διάγνωσή τους, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Έχεις υπερθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την περίοδό σου, καθώς οι ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της, παράγονται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου με τις ορμόνες ρύθμισης του θυρεοειδούς. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να έχουν σπάνιες περιόδους ή αμηνόρροια (έλλειψη περιόδου).

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να κάνει μικρότερη την περίοδό σου

Το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει με χίλιους δυο τρόπους, επομένως δεν είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μπορεί να αναστατώσει και τον κύκλο σου. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση κορτιζόλης, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες»,  η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον τρόπο που το σώμα μας λειτουργεί κανονικά. Υπό κανονικό πλαίσιο (δηλαδή χωρίς στρες), ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, παράγει χημικές ουσίες που ενεργοποιούν την υπόφυση να δώσει σήμα στις ωοθήκες, να απελευθερώσουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Με την αύξηση της κορτιζόλης από το στρες, αυτός ο άξονας μπορεί να μπερδευτεί και ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να γίνει ακανόνιστος.

Η πρόωρη, ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή η πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια, εμφανίζεται όταν οι γυναίκες έχουν απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από τα 40 τους. Εάν οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά, δεν θα παράγουν τις σωστές ποσότητες οιστρογόνων ή δεν θα απελευθερώσουν ωάρια στην ώρα τους, οδηγώντας σε βραχύτερους και ακανόνιστους κύκλους.

Είσαι στην προεμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο κύκλος τους μπορεί να γίνει πιο σύντομος, ειδικά όσο πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Στην προεμμηνόπαυση, όπως ονομάζεται η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση, το σώμα αρχίζει να αλλάζει ορμονικά. Συνήθως αυτές οι αλλαγές ξεκινούν στη δεκαετία των 40 μιας γυναίκας, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από τα 30. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να έχουν μικρότερο κύκλο ή/και καθόλου. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά αν ανησυχείς, ειδικά για τη γονιμότητά σου, μια επίσκεψη στον γιατρό σου, σίγουρα δεν θα βλάψει.