ΥΓΕΙΑ

6 λόγοι που νιώθεις περισσότερη κούραση το φθινόπωρο

Unsplash

Αφήνοντας πίσω μας το καλοκαίρι, καλωσορίζουμε το φθινόπωρο και όλες τις αλλαγές που φέρνει μαζί του. Και ενώ οι μέρες γίνονται σιγά- σιγά πιο μικρές, μπορεί να αρχίζεις να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αισθάνεσαι ότι κουράζεσαι πιο εύκολα. Δεν είσαι η μόνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κλασική περίπτωση φθινοπωρινής κόπωσης. 

Η φθινοπωρινή κόπωση προκαλείται κυρίως από την έλλειψη ηλιακού φωτός και επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χειμώνα. Εάν παρατηρείς ότι έχεις συμπτώματα κατάθλιψης, κόπωσης ή προβλήματα συγκέντρωσης, σίγουρα αντιμετωπίζεις φθινοπωρινή κούραση. Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

6 αιτίες που προκαλούν φθινοπωρινή κόπωση

Φθινοπωρινή κόπωση και αλλαγές στη διατροφή

Με την πτώση της θερμοκρασίας, η διατροφή μας αναπόφευκτα αλλάζει. Φαγητά όπως κρεμώδη ζυμαρικά, ζεστές πίτες και χορταστικά μαγειρευτά μπαίνουν στο καθημερινό μας menu. Αλλά όσο νόστιμα κι αν είναι, αυτά τα τρόφιμα που είναι γεμάτα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις υπνηλία. Για περισσότερη ενέργεια, οι ειδικοί συμβουλεύουν την κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, φρούτων, λαχανικών και σύνθετων υδατανθράκων, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως.

Αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα του φθινοπώρου, είναι ότι μπορούμε επιτέλους να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι μας ενδιαφέρουν οι υπαίθριες δραστηριότητες. Μπορούμε να πούμε πράγματα όπως: «Ω, θα ήθελα πολύ να έρθω αλλά μάλλον θα μείνω σπίτι». Αλλά αυτός ο περιορισμός στη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στο να νιώθουμε πιο εξουθενωμένες. Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί τη σωματική εγρήγορση.

Φθινοπωρινή κόπωση και αλλαγές στον ύπνο

Οι αλλαγές στον ύπνο μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς νιώθεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τους περισσότερους, το φθινόπωρο σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνάνε πολύ νωρίτερα το πρωί και πιθανότατα να κοιμούνται λιγότερο. Άλλοι, ίσως να κοιμούνται περισσότερο, αλλά ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος για τα ενεργειακά σου επίπεδα. Όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάσαι περίπου 8 ώρες το βράδυ και να ξυπνάς καθημερινά την ίδια ώρα, για να μην διαταράσσεις  το εσωτερικό σου ρολόι.

Φθινοπωρινή κούραση και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)

Πολύ συχνά, η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, ή SAD, αντιμετωπίζεται ως μια διαταραχή και σύμφωνα με την Mayo Clinic, το SAD είναι μια μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές των εποχών. Και ενώ μερικοί υποφέρουν από καταθλιπτικά επεισόδια την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι περισσότεροι τα βιώνουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν η έκθεσή τους στο ηλιακό φως περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, υπέρταση, βαριά χέρια και πόδια, λιγούρες για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και μελαγχολικά συναισθήματα.

Μια χρόνια πάθηση

Εάν αισθάνεσαι ότι η κόπωσή σου, υπερβαίνει την κανονική εποχιακή νωθρότητα, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζεις μια παθολογική κατάσταση, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή η αναιμία, που θα μπορούσαν να σε κάνουν να αισθάνεσαι εξουθενωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αναζήτησε ιατρική συμβουλή για να διαπιστώσεις εάν όντως αυτό μπορεί να ισχύει στην περίπτωσή σου.

Exit mobile version