ΥΓΕΙΑ

6 ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεσή σου το φθινόπωρο

Pexels

Το φθινόπωρο σηματοδοτεί μια μεταβατική περίοδο, όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Καθώς οι ημέρες μικραίνουν και οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι ορμονικές μας ισορροπίες αλλάζουν, επηρεάζοντας την ψυχολογία, την όρεξη και τη συνολική ευεξία. Αυτές οι αλλαγές, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορεί να επιδράσουν στην έμμηνο ρύση, τη λίμπιντο και τη διάθεσή τους.

Παρακάτω, ρίχνουμε μια ματιά σε 6 σημαντικές ορμονικές αλλαγές, που μπορεί να βιώνεις το φθινόπωρο, αλλά και τρόπους για να τις αντιμετωπίσεις.

Μελατονίνη: Ο ρυθμιστής του ύπνου

Με τη μείωση της ηλιοφάνειας το φθινόπωρο, αυξάνεται η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η αυξημένη μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση και διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό, τον φυσικό ρυθμό ύπνου- αφύπνισης. Αυτό, επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και μπορεί να οδηγήσει σε πιο χαμηλά επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρόπος αντιμετώπισης: Για να μετριάσεις τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης ορμονικής αλλαγής είναι σημαντικό να φροντίζεις να εκτίθεσαι στο φυσικό φως το πρωί, αλλά και να διατηρείς σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Σεροτονίνη: Η ορμόνη της διάθεσης

6 ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεσή σου το φθινόπωρο

Η σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία μειώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω της μείωσης του ηλιακού φωτός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα θλίψης ή ακόμα και συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder – SAD), ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αλλαγές της εποχής.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η αυξημένη σωματική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή με πλούσια σε τρυπτοφάνη τρόφιμα (όπως οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα), αλλά και η έκθεση στο φως της ημέρας, μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης.

Κορτιζόλη: Η ορμόνη του στρες

Το φθινόπωρο μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι αλλαγές στη ρουτίνα, οι πιέσεις της καθημερινότητας και η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στη δουλειά ή το σχολείο αυξάνουν τα επίπεδα στρες.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η σωστή διαχείριση του άγχους, μέσω τεχνικών χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, αλλά και η σωστή οργάνωση του χρόνου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Λεπτίνη και Γκρελίνη: Ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, η λεπτίνη και η γκρελίνη, οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, παρουσιάζουν αλλαγές. Η λεπτίνη, που μειώνει την όρεξη, μειώνεται, ενώ η γκρελίνη, που την αυξάνει, ανεβαίνει, προκαλώντας έτσι μια φυσική τάση για αυξημένη κατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα θερμιδογόνων και comfort φαγητών.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους και στη μείωση της υπερκατανάλωσης φαγητού.

Ορμονικές αλλαγές στην περίοδο

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου μπορούν  να επηρεάσουν τον κύκλο της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες. Οι μικρότερες μέρες και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ίσως προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο, καθιστώντας τον πιο ακανόνιστο ή και επώδυνο. Επίσης, η αύξηση της μελατονίνης μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, επιδεινώνοντας τυχόν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D και μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κύκλου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσης.

Αλλαγές στη λίμπιντο

Η μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου και οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων που συνδέονται με τη σεξουαλική ορμή. Το φθινόπωρο είναι πιθανό να υπάρξει μείωση της λίμπιντο ιδίως στις γυναίκες, λόγω της μείωσης των επιπέδων της σεροτονίνης και της ενέργειας.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η τακτική φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή υπερβολικού στρες και η επικοινωνία με τ@ σύντροφ@ σου είναι βασικές στρατηγικές για τη διατήρηση της σεξουαλικής ευεξίας.

Οι ορμονικές αλλαγές το φθινόπωρο είναι φυσιολογικές, αλλά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία, τη διάθεση, την όρεξη και τη γενικότερη ευεξία μας. Η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, με επαρκή φυσική δραστηριότητα, καλή διατροφή και σωστή διαχείριση του άγχους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων αυτών των ορμονικών διακυμάνσεων και να προάγει την ψυχοσωματική υγεία.

Exit mobile version