ΣΧΕΣΕΙΣ

6 πράγματα που κάνεις όταν διαφωνείς με τον σύντροφό σου και απειλούν τη σχέση σας

Unsplash

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις σε μία σχέση είναι αναπόφευκτες. Είναι επίσης γόνιμες αν γίνονται με αμοιβαίο σεβασμό και πρόθεση για εξέλιξη στην επικοινωνία.

Επειδή όμως η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, όταν διαφωνείς ή τσακώνεσαι, παρασύρεσαι από το συναίσθημα και δεν μπορείς να δεις με νηφάλιο τρόπο τα λάθη που κάνεις. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό σου. Η κλασική αντίδραση που έχουμε συνήθως είναι να μπαίνουμε σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας μέσα από την επίθεση, έστω και άθελά μας.

Ένας ειρηνικός διάλογος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έντονη διαφωνία, δύο σύντροφοι μπορεί να νιώσουν ότι είναι αντίπαλοι (και όχι ομάδα) και να πουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν μετά. Αν όμως βρίσκεσαι σε μία καλή σχέση που σε εξελίσσει, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα λάθη που κάνεις στην επικοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν και τα δύο μέλη.

Διακόπτεις ή απαντάς αόριστα όταν διαφωνείς

Σκέψου όλες τις φορές που ξεκίνησες να λες κάτι, κάποιος σε διέκοψε και έχασες τον ειρμό της σκέψης σου. Αυτό συμβαίνει και σε οποιαδήποτε επικοινωνία. Άφησε τον σύντροφό σου να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, κράτησε σημειώσεις στο μυαλό σου και απάντησε πάνω σε αυτά. Μην απαντάς αόριστα σε μία ερώτηση γιατί αυτό δείχνει ότι δεν έχεις καμία διάθεση να λύσεις το πρόβλημα ή ότι δεν ακούς τι σου λέει.

«Κάνεις συνέχεια αυτό ή το τάδε»

Όταν ενοχλείσαι από κάτι και το εκφράζεις κατηγορώντας τον άλλον, δεν πρόκειται να βρεις το δίκιο σου. Ο μόνος τρόπος να έχει αποτέλεσμα είναι με το να πεις τι ενοχλεί εσένα. «Νιώθω ανασφάλεια όταν μου μιλάς έτσι» αντί για «μιλάς απαίσια». Έτσι εκφράζεις πώς νιώθεις εσύ και δεν εξαπολύεις γενικές κατηγορίες.

Η λάθος γλώσσα του σώματος

Όταν διαφωνείς ή μπαίνεις σε διαδικασία διαλόγου αλλά κοιτάς αλλού, παίζεις με το κινητό ή κάθεσαι και το σώμα είναι στραμμένο προς άλλη κατεύθυνση, στέλνεις εντελώς λάθος μήνυμα στον συνομιλητή σου. Η γλώσσα του σώματος είναι πιο σημαντική από τις λέξεις και μαρτυρούν τη διάθεση της στιγμής.

Βάζεις κι άλλους ανθρώπους στην κουβέντα

Και δεν εννοώ να τσακώνεστε ενώ είστε με παρέα. Αλλά δεν είναι επιχείρημα το «συμφωνεί και η Γεωργία ότι είσαι άχρηστος». Πώς θα ένιωθες αν άκουγες κάτι αντίστοιχο; Ότι είσαι μόνη και ότι σε κρίνουν πολλοί άνθρωποι μαζί. Αφήστε φίλους και συγγενείς εκτός κουβέντας.

Λες συγγνώμη ενώ δεν το εννοείς

Είναι πολύ σημαντικό να ζητάς συγγνώμη όταν φταις, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μην το κάνεις αν δεν το πιστεύεις. Το θέμα δεν είναι να λες στον σύντροφό σου αυτό που θέλει να ακούσει, αλλά να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Δίνεις τελεσίγραφο όταν διαφωνείς

Όταν ξεκινούν οι απειλές, η σχέση μετρά αντίστροφα για το τέλος της. Αν το λες πάνω στα νεύρα σου και απειλείς με χωρισμό προκειμένου να κερδίσεις κάτι, λειτουργείς σαν μικρό παιδί που πρέπει να περάσει το δικό του. Δεν διεκδικείς τα θέλω σου ως ενήλικας και δημιουργείς τοξικότητα στη σχέση. Εκτός αν θέλεις να χωρίσεις, οπότε πες το ξεκάθαρα.