6 σημάδια έντονης ψυχολογικής πίεσης που δεν πρέπει να αγνοείς
- 25 ΜΑΡ 2021
«Είμαι στα όρια του νευρικού κλονισμού» δηλώνεις καμιά φορά μεταξύ αστείου και σοβαρού. Φράση που παίζει εναλλάξ με το «πήγα να πάθω εγκεφαλικό» που κάνουμε τσίχλα όταν προκύπτει ένταση. Πόσο μεταφορικά τα λέμε όλα αυτά και ποια είναι τα σημάδια της έντονης ψυχολογικής πίεσης; Είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε πράγματι στα όρια ενός νευρικού κλονισμού; Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία φάση υπέρμετρου στρες. Μια πάλιρροια άγχους ικανή να σε «πνίξει», να σε εξαντλήσει, να σε βγάλει έξω από τα νερά σου. Επίσημη διάγνωση για το λεγόμενο “nervous breakdown” δεν υπάρχει, ούτε προϋποθέτει την οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια. Αρκεί να ζοριστείς πολύ για ένα διάστημα, ψυχολογικά, σωματικά, πνευματικά για να νιώσεις ότι έχεις περάσει πέρα από τα όριά σου, προς ένα τόπο αφιλόξενο, άβολο, δυσάρεστο.
Έχεις ταχυκαρδίες
Ένα από τα σημάδια έντονης ψυχολογικής πίεσης, όταν φυσικά δεν υφίσταται κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Μια καρδιά που χάνει τον ρυθμό της, που βιάζεται, που «χοροπηδάει» όχι από χαρά, αλλά από ένταση εσωτερική.
Το κεφάλι σου πονάει συχνά
Το κεφάλι, ο αυχένας, οι ώμοι είναι περιοχές στις οποίες συνηθίζει να χτυπάει η ένταση. Ο συχνός πονοκέφαλος, όχι απαραίτητα τη στιγμή που αντιμετωπίζεις το πρόβλημα, αλλά ακαθόριστα, την ώρα που ξυπνάς, την ώρα που προσπαθείς να χαλαρώσεις, είναι στα σηάδια έντονης ψυχολογικής πίεσης.
Δεν κοιμάσαι καλά
Όταν χάνουμε τον ύπνο μας, έχουμε ήδη επιτρέψει στο άγχος και τα παρελκόμενά του να κάνει τη βρόμικη δουλειά του πάνω μας. Να μην μας επιτρέπει πια να ξεκουραστούμε, να εξαναγκάζει τον εγκέφαλό μας σε μία μόνιμη υπερδιέγερση, να μην μας σέβεται. Η αϋπνία είναι ένα από τα συμπτώματα και τις συνέπειες μιας ψυχολογίας που έχει κλονισθεί από την ένταση.
Σε ενοχλεί το στομάχι σου, πάλι
Για κάποιους, το 2ο κεφάλι του ανθρώπινου σώματος, από πλευράς αντανακλαστικών αντιδράσεων. Δεν γεμίζει μόνο με «πεταλούδες» αλλά και με οδύνη. Η νευρικότητα και το στρες «χτυπάνε» εκεί χωρίς να ρωτήσουν. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι οφείλεται σε αυτό που έφαγες, αλλά ίσως τελικά να φταίει αυτό που δεν μπορείς να «χωνέψεις» για να πας παρακάτω. Πόνος και πρήξιμο στα συμπτώματα.
Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς
Έχεις προγραμματίσει τον εγκέφαλό σου στο να σκέφτεται πολλά πράγματα, ταυτόχρονα. Δεν μπλοκάρεις ό, τι πρέπει, οπότε πώς είναι δυνατόν να κάνεις focus εύκολα σε ένα πράγμα, όταν ο μηχανισμός έχει μάθει να κινείται σε περίπλοκες στροφές; Ναι, το γόνιμο άγχος σε κάνει πιο δημιουργική, λένε, σε θέτει σε εγρήγορση. Όταν όμως αυτό γίνεται η φυσιολογική λειτουργία και η ηρεμία του μυαλού παύει να είναι ανάγκη, οι σκέψεις γίνονται κουβάρι και δεν ξεμπερδεύουν με τίποτα.
Οι αρνητικές σκέψεις είναι πλέον συνήθεια
Το άγχος έχει την τρομερή ικανότητα να κάνει τα πάντα να δείχνουν μάταια και εν δυνάμει αποτυχημένα. Η αισιοδοξία παραλύει και δίνει τη θέση της σε μια δραστήρια, οργιώδη απαισιοδοξία που απλώνεται σε κάθε σκέψη πλέον. Δεν προσεγγίζεις τίποτα με ελπίδα, ούτε καν με ουδετερότητα. Όλα θα πάνε στραβά, ποιος μπορεί να σε πείσει για το αντίθετο; κανείς. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις μία βαθιά ανάσα και να απευθυνθείς σ’ έναν ψυχολόγο;