ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος «το παίζει» ευγενικός ενώ είναι τοξικός

iStock

Η κατανόηση των αποχρώσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διάκριση μεταξύ της γνήσιας και της ψεύτικης ευγένειας.

Ενώ ορισμένα άτομα είναι πραγματικά ευγενικά και διακριτικά από τη φύση τους, άλλα μπορεί να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα πίσω από ένα προσωπείο ευγένειας. Αυτή η διάκριση συχνά εξαρτάται από την πρόθεση: τα μεν ενεργούν από γνήσια ευγένεια, τα δε χρησιμοποιούν την ευγένεια ως εργαλείο για να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Η αναγνώριση αυτών των λεπτών διαφορών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις καθώς εξερευνούμε 7 χαρακτηριστικές συμπεριφορές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις πότε κάποιος «το παίζει» ευγενικός, ενώ έχει κακές προθέσεις.

Κάνει κομπλιμέντα με το κιλό

6 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος «το παίζει» ευγενικός (ενώ δεν είναι)

Ένας από τους πιο ανεπαίσθητους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κρύβουν την κακία τους με τη μορφή «ευγένειας», είναι μέσω ακραίων φιλοφρονήσεων.

Αυτές οι φαινομενικά ευγενικές παρατηρήσεις, συχνά συνοδεύονται από ένα «τσίμπημα», σχεδιασμένο να υπονομεύει ή να μειώνει διακριτικά τον παραλήπτη, διατηρώντας παράλληλα μια υποψία καλοσύνης.

Επιφανειακά, ακούγεται σαν κομπλιμέντο. Αλλά αν σκάψεις λίγο πιο βαθιά, είναι στην πραγματικότητα μια συγκαλυμμένη προσβολή. Τα γνωστά προσβλημέντα.

Η πραγματική ευγένεια δεν έχει να κάνει με τον σαρκασμό

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι των ανθρώπων που είναι ευγενικοί στην επιφάνεια, αλλά κακοί από κάτω, είναι η υπερβολική χρήση του σαρκασμού.

Τα «αστεία» τους ήταν συχνά σαρκαστικά σχόλια που μειώνουν ή ντροπιάζουν τους άλλους, διατηρώντας ένα επίχρισμα ευγένειας και καλού χιούμορ.

Διακόπτει συνεχώς

Το να διακόπτεις κάποιον ενώ μιλάει, συχνά θεωρείται αγενές. Αλλά μερικά άτομα έχουν κατακτήσει την τέχνη να το κάνουν τόσο διακριτικά, που μπορεί να μην το συνειδητοποιήσεις καν ότι συμβαίνει. Μπορεί να φαίνονται ευγενικοί στην επιφάνεια, να γνέφουν και να δίνουν λεκτικές επιβεβαιώσεις ενώ μιλάς.

Αλλά αν προσέξεις, θα παρατηρήσεις ότι συχνά παρεμβαίνουν με τις δικές τους απόψεις ή εμπειρίες, προτού ολοκληρώσεις την άποψή σου Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απλώς αγενής, είναι κίνηση δύναμης.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη, οι άνθρωποι που διακόπτουν συχνά τους άλλους συχνά προσπαθούν να επιβάλουν κυριαρχία στη συνομιλία.

Είναι κακός ακροατής

Η ακρόαση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Αλλά οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί στην επιφάνεια και κακοί από κάτω, συχνά παραμελούν αυτή τη θεμελιώδη πτυχή της επικοινωνίας. Μπορεί να κουνάνε καταφατικά το κεφάλι τους, διατηρώντας οπτική επαφή, ακόμη και να ρίχνουν περιστασιακά ένα «ναι» ή «κατάλαβα».

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο περιφρονητική, αλλά και μια λεπτή μορφή ασέβειας. Με το να μην συμμετέχουν πλήρως στη συζήτηση, ουσιαστικά δηλώνουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου δεν είναι αρκετά σημαντικά για την πλήρη προσοχή τους.

Δίνει ανεπιθύμητες συμβουλές

Οι ανεπιθύμητες συμβουλές, ειδικά όταν παρουσιάζονται με φαινομενικά ευγενικό τρόπο, μπορεί συχνά να φανούν συγκαταβατικές. Υπονοεί ότι το άτομο που στις δίνει, δεν πιστεύει στην ικανότητά σου να διαχειριστείς τα δικά σου ζητήματα ή να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις.

Είναι συχνά παθητικό-επιθετικός

Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά σημάδια κάποιου που «το παίζει» ευγενικός, είναι η συχνή παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Μπορεί να καλύπτει τις επικρίσεις του με χιούμορ, ή να υπονομεύει διακριτικά τα επιτεύγματά σου.

Αυτή η συμπεριφορά του επιτρέπει να εκφράσει την αρνητικότητα του, χωρίς να φαίνεται απροκάλυπτα κακός. Είναι μια χειριστική τακτική που μπορεί να είναι πολύ επιζήμια.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως η γνήσια ευγένεια πηγάζει από σεβασμό και καλοσύνη, όχι από κρυφή δυσαρέσκεια ή εχθρότητα.

Exit mobile version