ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 συνταγές με όσπρια που θα θέλεις να τρως και εκτός νηστείας

Unsplash

Δεν θα έπρεπε να θυμόμαστε τα όσπρια μόνο την περίοδο της νηστείας, αλλά είναι σίγουρα μία εξαιρετική αφορμή για να δοκιμάσουμε νέες και πιο νόστιμες συνταγές.

Αν είσαι σαν εμένα (και πολλούς άλλους) που μισούσα τα όσπρια όταν ήμουν μικρή αλλά τα τιμώ δεόντως ως ενήλικας και αναγνωρίζω τη σημασία της πρωτεΐνης που έχουν, συνέχισε να διαβάζεις. Λέμε ναι στην παραδοσιακή φασολάδα, αλλά γιατί να μην πειραματιστούμε λίγο παραπάνω; Σάμπως στο σπίτι μας δεν θα είμαστε κι αυτό το Πάσχα;

Πικάντικη σούπα με φακές

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 ψιλοκομμένα καρότα

4 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλάκια κύμινο

1 κουταλάκι κάρΥ

μισό κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

1 φλιτζάνι φακές

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

2 φλιτζάνια νερό

αλατοπίπερο

1 φλιτζάνι πράσινα λαχανικά, όπως kale

1-2 κουταλιές χυμό λεμόνι

λίγα flakes κόκκινου πιπεριού

Εκτέλεση:

Βάλε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, σόταρε το κρεμμύδι και το καρότο για 5 λεπτά περίπου. Πρόσθεσε το σκόρδο, το κύμινο, το κάρυ και το θυμάρι και το κονκασέ.

Ρίξε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και το νερό, το αλατοπίπερο και τα flakes. Ανέβασε τη φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμό, κατέβασε το μάτι και άσε να σιγοβράσουν όλα για 20-25 λεπτά. ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Πάρε 2 φλιτζάνια και βάλε τα στο μπλέντερ. Ξαναγύρισέ τα στην κατσαρόλα και ρίξε τα λαχανικά για να βράσουν όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά. Απομάκρυνε από τη φωτιά και ρίξε τον χυμό λεμόνι, το αλατοπίπερο και λίγα flakes ακόμα, αν θες τις φακές πικάντικες.

Κεφτέδες από φακές και μανιτάρια (για ποια όσπρια μού μιλάς;)

Υλικά:

1 φλιτζάνι φακές

1 φύλλο δάφνης

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

225 γραμ. λευκά μανιτάρια

μισό φλιτζάνι βρώμη

μισό φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

1 κουταλάκι ρίγανη

μισό κουταλάκι flakes κόκκινου πιπεριού

μισό κουταλάκι θυμάρι

μισό κουταλάκι εστραγκόν

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

1 κουταλιά σόγια σος

2 αυγά

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Βάλε σε μία κατσαρόλα τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και το φύλλο δάφνης. Μόλις βράσει το νερό, κατέβασε τη φωτιά και άστα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Μόλις βγάλεις την κατσαρόλα, πέτα το φύλλο δάφνης.

Σε ένα μούλτι, βάλε τις φακές, τα μανιτάρια, τη βρώμη, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα αλλά όχι εντελώς πουρές. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σόταρε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 5 λεπτάκια. Πρόσθεσε το σκόρδο και το μείγμα φακής-μανιταριών.

Πρόσθεσε κόκκινο κρασί και τη σόγια σος και ανακάτεψε καλά. Μετάφερε το μείγμα σε ένα μπολ, αλατοπιπέρωσε και άσε το να κρυώσει.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε τα αυγά και το μείγμα της φακής. Φτιάξε κεφτέδες με τα χέρια σου και βάλε τους στον φούρνο για μισή ώρα.

Λεμονάτη σαλάτα με φακές και ρεβίθια

Υλικά:

2 φλιτζάνια φακές

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για το dressing:

1/4 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο

αλατοπίπερο

Για τη σαλάτα:

1 κονσέρβα ρεβίθια

πράσινα λαχανικά

φρέσκα βότανα που προτιμάς

αβοκάντο, τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση:

Για τις φακές: Καθάρισε πολύ καλά τις φακές και βάλε τις σε μία κατσαρόλα με τις σκελίδες σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα 4 φλιτζάνια νερό. Άσε τα όλα να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου. Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά του dressing και ρίξε την πάνω από τη σαλάτα, τα βότανα, τις βρασμένες φακές, το αβοκάντο και το τριμμένο τυρί.

Πράσινο χούμους

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι ταχίνι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό

1/4 φλιτζάνι βασιλικό ή εστραγκόν

2-3 κουταλιές φρέσκο σχοινόπρασο

1 σκελίδα σκόρδο

λίγο αλάτι

1 κονσέρβα ρεβίθια

1-2 κουταλιές νερό

ελαιόλαδο και βότανα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε στο μπλέντερ το ταχίνι με το χυμό λεμόνι. Βάλε και το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το εστραγκόν, το σχοινόπρασο, το σκόρδο και το αλάτι. Μετά λίγα λίγα τα ρεβίθια και αν δεις ότι παραείναι πυκνό, ρίξε λίγο νερό. Ελαιόλαδο από πάνω κι έτοιμο.

Burrito bowl με φασόλια και αβοκάντο (τα όσπρια έγιναν πιο ενδιαφέροντα)

Υλικά:

1 φλιτζάνι καστανό ρύζι

λίγο αλάτι

Για το μαριναρισμένο kale:

1 ματσάκι kale

1/4 φλιτζάνι χυμό lime

2 κουταλιές ελαιόλαδο

μισή πιπεριά χαλαπένιο

λίγο κύμινο και αλάτι

Για τη σάλτσα αβοκάντο:

1 αβοκάντο σε κομμάτια

μισό φλιτζάνι πράσινα μεξικάνικη salsa

μισό φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο

2 κουταλιές χυμό lime

Για τα μαύρα φασόλια:

2 κονσέρβες μαύρα φασόλια

1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

3 σκελίδες σκόρδο

λίγη σκόνη τσίλι

λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Βράσε το ρύζι και ανακάτεψε όλα τα υλικά χωριστά στη σαλάτα kale αλλά και στη σάλτσα αβοκάντο. Σόταρε στο τηγάνι τα μαύρα φασόλια μαζί με όλα τα υλικά του για 5-7 λεπτά. Σέρβιρέ τα όλα μαζί σε ένα μπολ.

Exit mobile version