ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σούπερ θρεπτικά ψάρια για εσένα που δεν τρως κρέας

Pexels

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι ένας εύκολος και θρεπτικός τρόπος για να προσθέσεις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σου. Ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για μια υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, από την οποία απουσιάζει το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η ρέγγα, περιέχουν τα πολύ σημαντικά ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου καθώς και για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Τα 6 πιο θρεπτικά ψάρια που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου:

6 θρεπτικά ψάρια

1. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνο του, επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη, με μόλις 200 γραμμάρια να παρέχουν περίπου 44 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ο άγριος σολομός είναι προτιμότερος, καθώς περιέχει υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ο σολομός σε κονσέρβα είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική εάν δεν θέλεις να αγοράσετε φρέσκο.

Όσο για τον καπνιστό σολομό, είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, αλλά περιέχει επίσης πολύ αλάτι. Τα καπνιστά ψάρια και κρέατα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, επομένως είναι καλύτερο να καταναλώνονται περιστασιακά.

2. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και σελήνιο, το οποίο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μπορείς να καταναλώσεις σκουμπρί φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή καπνιστό. Αλλά, όπως στην περίπτωση του καπνιστού σολομού, φρόντισε να μην το καταναλώνεις συχνά.

3. Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά λευκά ψάρια. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, χαμηλός σε λιπαρά και μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την ενέργεια και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να είναι σημαντικός στην πρόληψη της κατάθλιψης.

4. Πέστροφα

Η πέστροφα, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, όπως ο μπακαλιάρος, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D.

Μόλις 150 γραμμάρια μαγειρεμένης πέστροφας, παρέχει πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι επίσης ένα λιπαρό ψάρι, επομένως περιέχει τα πολύ σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες, ένα άλλο λιπαρό ψάρι, μπορούν να αγοραστούν φρέσκες, κατεψυγμένες ή σε κονσέρβες.

Στην πραγματικότητα, οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες είναι ελαφρώς πιο θρεπτικές, επειδή μπορείς να καταναλώσεις τα κόκαλα και το δέρμα. Οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι μικρότερες σε μέγεθος και επειδή έχουν μουλιαστεί σε λάδι ή άλμη, τα κόκαλα είναι μαλακά και πρακτικά διαλύονται όταν τρώγονται.

Αυτό κάνει τις κονσέρβες με σαρδέλες υψηλότερες σε ασβέστιο από τις φρέσκες σαρδέλες. Όπως και αν επιλέξεις να τις καταναλώσεις, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σου, καθώς περιέχουν επίσης βιταμίνη Β3 και Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

6. Τόνος

Είτε φρέσκος, είτε σε κονσέρβα, ο τόνος είναι αγαπημένος πολλών. Ο φρέσκος ​​τόνος, είναι επίσης εύκολος να μαγειρευτεί: Tο μόνο που χρειάζεται είναι ένα γρήγορο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά.

Ο τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως φώσφορος, σελήνιο και κάλιο, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσεις νοστιμιά με μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο τόνος είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή εάν καταναλώνεται μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Μόλις 100 γραμμάρια τόνου παρέχουν την απαραίτητη δόση της ημέρας για Β12, σελήνιο και βιταμίνη Β3, η οποία βοηθά στην υποστήριξη των επιπέδων ενέργειας και του νευρικού συστήματος.

Exit mobile version