FITNESS

6 στάσεις γιόγκα που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι. Κι ας υποφέρεις από αϋπνία.

shutterstock

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου δεν ξέρω πώς είναι να πέφτεις στο κρεβάτι και να πρέπει να δώσεις μάχη για να σε (ξανα)πάρει ο ύπνος. Μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτικό μπορεί να είναι, αλλά δεν το έχω ζήσει εκτός από πολύ λίγα βράδια της ζωής μου (πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες αϋπνίες). Παρόλα αυτά υπάρχει ένα είδος άσκησης που βοηθάει σημαντικά.

Μπορεί να μην έχω έρθει αντιμέτωπη με το τέρας της αϋπνίας λοιπόν, αλλά με μεγάλη σιγουριά μπορώ να σου πω ότι χρήζει αντιμετώπισης. Ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πράγματα που κανένας δεν θέλει να του συμβούν: χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μόνιμη αίσθηση κούρασης, έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και πρόωρη γήρανση, νευρικά προβλήματα, διαβήτη ή κατάθλιψη. Αυτά επειδή στη διάρκεια του ύπνου είναι που ο οργανισμός «επουλώνει» το σώμα, ανανεώνει κύτταρα και αποβάλλει τοξίνες.

Από την άλλη, ξέρω πώς είναι να κάνεις γιόγκα και πόσο μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος (που είναι βασικός παράγοντας αϋπνίας). Όχι το απλό άγχος, αλλά αυτό που σε κυριεύει και ή μπλοκάρεις εντελώς ή προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζι και γρήγορα με τεράστια αποτυχία.

Έχοντας αυτό το «χαρτί» μπορώ να σου πω ότι με τη γιόγκα έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου και με τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως η αναπνοή. Κρατώντας την κάθε στάση για μερικά δευτερόλεπτα, αναπτύσσεις ενέργεια. Παράλληλα, το stretcing (τέντωμα) επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας. Ενώ υπάρχει μια πολύ δυναμική εκδοχή της γιόγκα, σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε απλές (μπορείς να τις κάνεις ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από γιόγκα) στάσεις (Ασάνες) που τονώνουν το σώμα όσο πρέπει και, σταδιακά, απομακρύνουν την όποια αδυναμία να κοιμηθείς.

Να ποιες είναι αυτές και ποια είναι τα οφέλη τους για όλο το σώμα συνολικά.

1. Uttanasana (ουτανάσανα)

 

Είναι γνωστή και ως «τσιμπίδα» και πρόκειται για αυτή την χαλαρωτική επίκυψη προς τα εμπρός που βλέπεις στη φωτογραφία. Με αυτή τη θέση διεγείρεις το νευρικό σύστημα, ενισχύεις την κυκλοφορία του αίματος και «μαλακώνεις» την σπονδυλική σου στήλη ώστε να γίνει πιο εύκαμπτη. Δεν χρειάζεται να πιεστείς τόσο ώστε να ακουμπήσεις το κεφάλι στις κνήμες σου. Πήγαινε μέχρι το σημείο που σου επιτρέπει το σώμα σου.

2. Marjariasana (μαριάσανα)

Ακόμα μια ευεργετική ασάνα για τη μέση και τη σπονδυλική σου στήλη. Θα την έχεις ακούσει και ως η στάση της Γάτας. Σε συνδυασμό με την Στάση της Αγελάδας (που είναι η «αντίθετή» της κίνηση, δηλαδή «σπάζοντας»  τη μέση σου από την ίδια θέση), βοηθά την πέψη και τη χώνεψη. Παράλληλα, κάνει ένα «μασάζ» στα κοιλιακά όργανα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει το νου. Συνεπώς, δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς.

3. Baddha Konasana (Μπάντα Κονάσανα)

 

Η, κατά κόσμον, Στάση της Πεταλούδας, σε βοηθά να τεντώσεις γόνατα, βουβωνική χώρα και το εσωτερικό των μηρών σου. Mε αυτό τον τρόπο σε αποφορτίζει από την κούραση και ένταση που έχεις μαζέψει μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστικής ζωής στη δουλειά, να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο ήρεμα.

4. Viparita Karani (Βιπαρίτα Καράνι)

 

Αποκαλείται και «κεράκι». Aπομακρύνει την κούραση από μηρούς και πατούσες και αποσυμπιέζει στέλνοντας το αίμα στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο ηρεμεί το νου, ανακουφίζει και από ήπιους πονοκεφάλους και σε στέλνει για ύπνο.

5. Balasana (Mπαλάσανα)

 

Λέγεται και Στάση του Παιδιού και όχι τυχαία. Αυτή η θέση σε βοηθά να «μαζέψεις» το σώμα σου, να το ξεκουράσεις και να ηρεμήσεις ταυτόχρονα σώμα και πνεύμα.

6. Shavasana (Σαβάσανα)

 

Είναι η στάση με την οποία κλείνει κάθε μάθημα γιόγκα προκειμένου οι συμμετέχοντες να χαλαρώσουν. Και είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στη φωτογραφία. Κάθεσαι ξαπλωμένη πάνω στο στρώμα με τις παλάμες να κοιτούν προς τα έξω. Σε αυτή τη στάση πια, μπορεί να σε πάρει και ο ύπνος κατευθείαν (εμένα τουλάχιστον μου έχει συμβεί).

Exit mobile version