ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 tips για να βάλεις τη χαλάρωση στη ζωή σου ώστε να μην πάθεις burnout

Unsplash

Δεν ακούς πρώτη φορά ότι οι στιγμές χαλάρωσης στην καθημερινότητα είναι απαραίτητες. Το ότι το γνωρίζεις δεν σημαίνει ότι το εφαρμόζεις κιόλας.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τους είναι πιο εύκολο να είναι σε μία μόνιμη τσίτα και εγρήγορση. Γεμίζουν την ημέρα τους με υποχρεώσεις και ασχολίες και τελικά ξεχνούν αυτό που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι για να έχουν καλή ψυχική υγεία. Τη χαλάρωση.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για χαλάρωση. Πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζουμε. Ειδικά τη φετινή χρονιά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά μαζί», τονίζει ο ψυχοθεραπευτής Jor-El Caraballo. Αν είναι κάτι που θέλεις να αλλάξεις αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, τα παρακάτω tips των ειδικών θα σε βοηθήσουν.

Έχεις βρει τη σωστή χαλάρωση;

Μην κάνεις κάτι επειδή το κάνουν οι άλλοι. Αν ο διαλογισμός και το περπάτημα δεν είναι αυτά που θα σε ηρεμήσουν πραγματικά, διάλεξε κάτι άλλο. Επίσης, μην πιστέψεις ότι 2 ώρες σκολάρισμα στο Instagram θεωρούνται χαλάρωση και ηρεμία. «Η χαλάρωση δεν είναι η διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξερευνήσεις τι σου αρέσει και να σημειώνεις τα συναισθήματα που σου προκαλούν. Και μην αγχώνεσαι με τη διάρκεια. Ξεκίνα με 30 δευτερόλεπτα», σημειώνει ο Caraballo.

Βάλε στόχο τη χαλάρωση

Όταν βρεις αυτό που πραγματικά σε αποφορτίζει, αφιέρωσε τον χρόνο σου σε αυτό. Μην αποσπάσαι από υποχρεώσεις και email. Δες το σαν δώρο στον εαυτό σου και, αν χρειαστεί, βάλε πρόγραμμα για το πότε θα το «χωρέσεις» μέσα στη μέρα σου.

Να είσαι γενναιόδωρη με τον χρόνο

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλοι χρειάζονται 15 λεπτά την ημέρα, άλλοι θέλουν συχνά διαλείμματα χαλάρωσης και άλλοι αφιερώνουν όλο το Σαββατοκύριακο στον εαυτό τους για ταβανοθεραπεία, μαραθώνιο σειρών, ύπνο και χόμπι. Μην γίνεσαι σκληρή με τον εαυτό σου επειδή νομίζεις ότι τεμπελιάζεις. Απόλαυσέ το.

Συχνά διαλείμματα

Σε συνέχεια αυτού που λέγαμε πριν, ο ειδικός σου λέει ότι είναι προτιμότερο να κάνεις καθημερινά διαλείμματα για χαλάρωση, γιατί έτσι θα αποφύγεις το burnout. Όποτε είναι εφικτό, κάνε μικρά πράγματα μέσα στη μέρα και μην περιμένεις μόνο το Σαββατοκύριακο για χαλάρωση.

Απαραίτητο αν δουλεύεις από το σπίτι

Όσοι εργάζονται από το σπίτι, τείνουν να κουράζονται περισσότερο γιατί δουλεύουν περισσότερες ώρες και δεν βάζουν όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χώρου. Φρόντισε να ολοκληρώνει τη δουλειά σου σε σταθερή ώρα ώστε να κάνεις μετά όλα τα υπόλοιπα.

Μην βλέπεις τη χαλάρωση σαν πολυτέλεια

Η χαλάρωση είναι βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Δεν είναι κάτι που κερδίζεις λόγω σκληρής δουλειάς. Είναι κάτι που χρειάζεσαι προκειμένου να έχεις την αντοχή να δουλέψεις. Σκέψου το αντίστροφα λοιπόν. Και να θυμάσαι ότι αν δυσκολεύεσαι με το concept χαλάρωση, μπορεί να οφείλεται στο ότι νιώθεις ότι δεν αξίζεις τα καλά πράγματα. Εκεί μπορεί να χρειάζεσαι τη βοήθεια του ειδικού, ώστε να σε αποδεσμεύσει από λανθασμένες πεποιθήσεις.