6 τροφές που συμβάλλουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας
- 6 ΜΑΡ 2025
Αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας του κάθε ανθρώπου είναι η στοματική υγεία, αφού αυτή αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη βιολογική και κοινωνική ανάπτυξη του. Η καλή υγεία του στόματος είναι αναγκαία συνθήκη για την καλή ομιλία, την εύκολη κατανάλωση και απόλαυση του φαγητού, καθώς και για την ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων, χωρίς πόνο ή δυσφορία.
Η δυσάρεστη αναπνοή, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η τερηδόνα, είναι από τα πιο συχνά προβλήματα στοματικής υγείας που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στη καθημερινότητά τους. Μάλιστα, αυτά συνηθίζεται να προκαλούν έντονο πόνο, ενώ επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα του κάθε ατόμου, οδηγώντας το σε απομόνωση από την κοινωνία, μειωμένη αυτοεκτίμηση και δυσκολία στην πρόσβαση σε εργασία ή στο σχολείο. Επίσης, τα προβλήματα με τη στοματική υγεία πολλές φορές συνδέονται με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικές παθήσεις.
Αυτό που οφείλεις να κάνεις, πέρα από το να φροντίζεις τη στοματική υγιεινή (βούρτσισμα δοντιών και προληπτικός έλεγχος των δοντιών και των γνάθων) είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη δίαιτα, χαμηλής σε περιεκτικότητα ζάχαρης. Εμείς παρακάτω για να σε διευκολύνουμε, σου προτείνουμε ορισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας.
6 τροφές που συμβάλλουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας
Σπανάκι
Οποιοδήποτε σκούρο, πράσινο λαχανικό είναι καλό όχι μόνο για το σώμα σου, αλλά και για τα δόντια σου. Ενώ το σπανάκι είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα σιδήρου, περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα ασβεστίου που βοηθά στην αναδόμηση του σμάλτου. Ακόμη το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Κ), οι οποίες βοηθούν στην προστασία των ούλων και ενισχύουν τη συνολική υγεία του στόματος.
Σολωμός
Ο σολομός και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί, πέστροφα) είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη D συνεργάζεται με τις βιταμίνες Α και Κ2 για να ενισχύσει το σμάλτο των δοντιών, ενώ τα ωμέγα-3 υποστηρίζουν την υγεία των ούλων και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων περιοδοντίτιδας.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ – όπως και τα πορτοκάλια – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους συνδετικούς ιστούς μέσα στο στόμα. Επιβραδύνει την πρόοδο της φλεγμονής των ούλων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.
Μια μελέτη του 2005 έδειξε ότι μετά από μόνο 2 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης γκρέιπφρουτ, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης C και μείωση της αιμορραγίας των ούλων.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της στοματικής υγείας, αφού είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Επιπλέον, τα αμύγδαλα περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των δοντιών και των ούλων από τη φλεγμονή και την κακή αναπνοή.
Καρότο
Τα καρότα είναι καλά για διάφορους λόγους, ειδικά όταν τρώγονται ωμά. Η υφή τους μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις τα δόντια σου, αφού λειτουργεί ως μια φυσική οδοντόβουρτσα. Το μάσημα του καρότου παραπέμπει και με έναν τρόπο σε μασάζ των ούλων σου που βοηθά στη βελτίωση της υγείας και της κυκλοφορίας του αίματος στο σημείο. Η κερατίνη και η βιταμίνη Α που υπάρχουν επίσης σε αυτό το λαχανικό, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών.
Μήλο
Όπως και το καρότο, έτσι και το μήλο λειτουργεί ως μια φυσική οδοντόβουρτσα. Οι φυτικές ίνες του μήλου συμβάλλουν στην καθαριότητα των δοντιών, απομακρύνοντας επιβλαβή σωματίδια και βοηθώντας στην αποφυγή της πλάκας. Επίσης, το μάσημα ενός μήλου προκαλεί αυξημένη παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην προστασία από την τερηδόνα, αφού εξουδετερώνει τα βακτήρια.