ΝΕΡΟ

6 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου λέει ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Κι ενώ το καλοκαίρι τα οχτώ ποτήρια νερό (που, θεωρητικά, είναι η προτεινόμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε για να είμαστε ενυδατωμένοι) κατεβαίνουν πολύ πιο εύκολα, το χειμώνα, που ο καιρός κρυώνει, μοιάζουν με καταναγκαστικό έργο. Κι ενώ μπορεί να μειώνεται η επιθυμία για νερό, οι ανάγκες του οργανισμού σου παραμένουν οι ίδιες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι διψάς, δε διψάς, επιβάλλεται να πίνεις νερό.

Η συνεχής έλλειψη της απαραίτητης ποσότητας νερού σε συνδυασμό με τα υγρά που χάνεις μέσα στην ημέρα (π.χ. λόγω της εφίδρωσης) προκαλεί αφυδάτωση η οποία με τη σειρά της επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία σου. Αν μάλιστα εδραιωθεί σαν κατάσταση, η αφυδάτωση σε κάνει να μη διψάς, ακόμα κι αν το σώμα σου έχει διαφορετικές ανάγκες. Οπότε όπως καταλαβαίνεις μπαίνεις σε έναν αρκετά επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Σε κάθε περίπτωση αν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι, ίσως, οι επιπτώσεις της έλλειψης νερού από τον οργανισμό σου να σε βοηθήσουν να αλλάξεις γνώμη ή σου δώσουν το κίνητρο που χρειάζεσαι.

1. Νιώθεις μόνιμα κουρασμένη

 

Όταν χάνουμε υγρά μέσω του ιδρώτα, της συχνής ούρησης ή προβλημάτων υγείας που προκαλούν διάρροια ή εμετό, πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα έτσι ώστε η πυκνότητα στο αίμα να μην αυξηθεί. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, το αίμα γίνεται παχύρρευστο και αυτό αναγκάζει την καρδιά να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να παρέχει οξυγόνο στα ζωτικά όργανα. Μάντεψε λοιπόν γιατί αισθάνεσαι τόσο κουρασμένη.

2. Το δέρμα σου είναι ξηρό

Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους να διαπιστώσεις αν χρειάζεσαι έξτρα νερό είναι να τσεκάρεις το δέρμα σου. Αν είναι σπασμένο και θαμπό μάλλον το νερό πρέπει να γίνει πιο συχνή συνήθεια. Αν έχεις, ούτως ή άλλως, ξηρό δέρμα πρέπει να προσέξεις αν τα επίπεδα της ξηρότητας έχουν αυξηθεί.

3. Οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα έχουν μειωθεί

 

Με πολύ απλά λόγια, όταν η τροφή κατευθύνεται στο παχύ έντερο, ξεκινά μια εκ νέου απορρόφηση του νερού της τροφής από το έντερο. Όταν το σώμα σου αφυδατώνεται η διαδικασία καθυστερεί, αναπτύσσονται επιπλέον βακτήρια στην περιοχή και αντί να αποβληθούν, απορροφώνται από το εντερικό σύστημα.

4. Έχεις κράμπες

Όπως είπαμε και παραπάνω, όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στον οργανισμό σου, το αίμα απορροφά υγρά από άλλα μέρη του σώματος και γίνεται παχύρρευστο. Αυτό επηρεάζει και την κυκλοφορία του αίματος η οποία γίνεται πιο αργή. Εξαιτίας της «μειωμένης ταχύτητας» μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στους μυς στο σωστό χρόνο, πράγμα που προκαλεί τις κράμπες.

5. Τρως περισσότερο

 

Ωπ, τι έγινε; Σιγά σιγά ενώνονται τα κομμάτια του παζλ; Όταν ο οργανισμός σου αφυδατώνεται, μερικά όργανα όπως το συκώτι αδυνατούν να απορροφήσουν αρκετό νερό για να απελευθερώσουν γλυκογόνα και να αναπληρώσουν τις ενεργειακές αποθήκες σου. Αυτό αυξάνει την επιθυμία για φαγητό και σίγουρα όχι για κάποιο υγιεινό είδος φαγητού. Αντιθέτως, αποζητάς αλμυρές ή λιπαρές τροφές  που μπορούν να κάνει την αφυδάτωση χειρότερη. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς λιγούρα δοκίμασε να την κατευνάσεις πίνοντας νερό. Αν όντως μετά από λίγο σου φύγει η επιθυμία για λιπαρό σνακ, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το σώμα σου να αποζητά την ενυδάτωση.

6. Η αναπνοή σου δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «δροσερή»

Και δεν μιλάμε για την πρωινή που, ούτως ή άλλως, δεν παλεύεται, αλλά για την αναπνοή σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όταν δεν είσαι αρκετά ενυδατωμένη, δεν παράγεται επαρκής ποσότητα σάλιου. Το σάλιο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και σκοτώνει τα μικρόβια που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Οπότε, καταλαβαίνεις.

Exit mobile version