ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 κανόνες αληθινής ευτυχίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη

iStock

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ένα διαχρονικό φιλοσοφικό ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος; Είναι η ευτυχία μια προσωρινή κατάσταση που εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες, ή είναι κάτι βαθύτερο που προέρχεται από την εσωτερική αρμονία και την αυτογνωσία;

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, ασχολήθηκε εκτενώς με αυτό το θέμα και μας προσέφερε διαχρονικές συμβουλές για το πώς να επιτύχουμε την ευδαιμονία, δηλαδή την αληθινή ευτυχία, μέσα από την ηθική και τη λογική. Ας δούμε τους 7 βασικούς κανόνες ευτυχίας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια ισορροπημένη και πλήρη ζωή.

1. Η αρετή ως κλειδί της ευτυχίας

Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η ευτυχία προέρχεται από την άσκηση της αρετής. Για να είναι κάποι@ πραγματικά ευτυχισμένος, πρέπει να ζει σύμφωνα με την ηθική του αρετή. Οι αρετές, όπως η δικαιοσύνη και η σωφροσύνη, βοηθούν τον άνθρωπο να αναπτύξει μια ισορροπημένη και ηθική ζωή. Η καλλιέργεια αυτών των αρετών οδηγεί στη μακροχρόνια ευτυχία, σε αντίθεση με τις επιφανειακές και προσωρινές απολαύσεις.

2. Ο κανόνας της μεσότητας

Ο Αριστοτέλης έθεσε τον κανόνα της «μεσότητας», σύμφωνα με τον οποίο η ευτυχία βρίσκεται ανάμεσα σε 2 άκρα: την υπερβολή και την έλλειψη. Για παράδειγμα, το θάρρος είναι η αρετή που βρίσκεται ανάμεσα στη δειλία (έλλειψη θάρρους) και την απερισκεψία (υπερβολή θάρρους). Η ισορροπία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι βασικός κανόνας για να πετύχει κανείς την αληθινή ευτυχία.

3. Η σημασία της φιλίας για την κατάκτηση της ευτυχίας

7 κανόνες αληθινής ευτυχίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη iStock

Για τον Αριστοτέλη, η φιλία είναι θεμελιώδης για την ευτυχία. Μάλιστα, την θεωρούσε μία από τις σημαντικότερες πηγές χαράς και συναισθηματικής ισορροπίας. Διαχώριζε τη φιλία σε 3 τύπους: τη φιλία για το συμφέρον, τη φιλία για την ευχαρίστηση και την τέλεια φιλία που βασίζεται στην αρετή. Η αληθινή ευτυχία έρχεται μέσα από τις αυθεντικές και βαθιές σχέσεις που χτίζουμε με τους άλλους.

4. Η αυτογνωσία είναι η πηγή της ευτυχίας

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε επίσης, ότι η αυτογνωσία είναι καθοριστική για να ζει κανείς μια ευτυχισμένη ζωή. Η κατανόηση του εαυτού μας, των επιθυμιών και των αδυναμιών μας μάς επιτρέπει να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις και να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Όταν γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, μπορούμε να κατευθύνουμε τη ζωή μας προς τη σωστή κατεύθυνση και να επιδιώκουμε στόχους που μας γεμίζουν.

5. Πνευματική και σωματική ασκηση

Η ευτυχία, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, απαιτεί τόσο πνευματική όσο και σωματική άσκηση. Ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα και για να επιτύχουμε την ευδαιμονία, πρέπει να φροντίζουμε και τα 2. Η πνευματική ανάπτυξη μέσω της μάθησης, της φιλοσοφίας και της αυτογνωσίας, σε συνδυασμό με τη φροντίδα του σώματος μέσω άσκησης και σωστής διατροφής, οδηγούν σε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

6. Η ελευθερία της βούλησης

Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η ευτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που κάνουμε. Η ελευθερία της βούλησης είναι αυτή που μας επιτρέπει να επιλέγουμε το καλό και το δίκαιο. Οι ηθικές επιλογές που κάνουμε καθημερινά διαμορφώνουν τη ζωή μας και την πορεία προς την ευτυχία. Όταν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα.

7. Η επιθυμία για γνώση και ανάπτυξη

Ο Αριστοτέλης τόνιζε ότι η ευτυχία είναι συνδεδεμένη με την επιθυμία μας για μάθηση και αυτοβελτίωση. Ο άνθρωπος, ως ον που αναζητά τη γνώση, πρέπει να καλλιεργεί το νου του και να εξελίσσεται συνεχώς. Αυτή η διαδικασία της συνεχούς ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης είναι το θεμέλιο της ευτυχίας και της προσωπικής ολοκλήρωσης.

Ο Αριστοτέλης μάς διδάσκει λοιπόν,  ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά μια κατάσταση που κατακτιέται μέσα από την αρετή, την ισορροπία και την αυτογνωσία. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσωπική προσπάθεια και ανάπτυξη.

Στο τέλος της ημέρας, η αληθινή ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και είναι το αποτέλεσμα των πράξεών μας, των επιλογών μας και των αξιών που καλλιεργούμε.