ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 λόγοι για να τρως μία κουταλιά μέλι κάθε μέρα

iStock

Το μέλι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και καθόλου τυχαία, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής. Και ενώ είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα, που περιέχουν θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά, οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως δεν καταναλώνουμε αρκετό μέλι, ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Αγαπημένο παγκοσμίως για τη γλυκύτητα και το βάθος της γεύσης του, χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και συνταγές. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών από τα οποία είναι φτιαγμένο, επομένως υπάρχουν αμέτρητες, διαθέσιμες ποικιλίες. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 7 μοναδικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να προσθέσεις μία κουταλιά μέλι στην καθημερινή σου διατροφή.

Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών

7 λόγοι για να τρως μία κουταλιά μέλι κάθε μέρα

Μία κουταλιά της σούπας (20 γραμμάρια) μέλι περιέχει:

  • Θερμίδες: 61
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Ριβοφλαβίνη: 1% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Χαλκός: 1% της ΣΗΠ

Το μέλι είναι ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη, χωρίς λιπαρά και ίχνη πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, γνωστές ως πολυφαινόλες.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και φρέσκο​, περιέχει πολλές, σημαντικές, βιοδραστικές, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στο σώμα, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι μια καλή επιλογή αν θες να περιορίσεις τη ζάχαρη

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με την κανονική ζάχαρη. Παρόλο που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ενώ μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από την επεξεργασμένη ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να ελέγχεται η ποιότητά του.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και στην προστασία των υγιών κυττάρων της καρδιάς.

Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη, ένα είδος ρητίνης που παράγουν οι μέλισσες από δέντρα που παράγουν χυμό και παρόμοια φυτά. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

 

Βελτιώνει τις αθλητικές σου επιδόσεις

Γεμάτο υδατάνθρακες, το μέλι είναι μια σημαντική φυσική, θρεπτική και ενεργειακή πηγή τροφής. Και ας το παραδεχτούμε, είναι επίσης νόστιμο. Γι’ αυτό οι αθλητές σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε αυτό, για να ενισχύει την αθλητική απόδοση. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο καύσιμο για τον οργανισμό, επομένως μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες αυξάνει τόσο την αντοχή όσο και την απόδοση στη σωματική δραστηριότητα.

Ενισχύει τη λάμψη στην επιδερμίδα

Ενώ γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, τι συμβαίνει αν προσθέτεις μια κουταλιά μέλι στο τσάι σου καθημερινά; Τα αμινοξέα του μελιού υποστηρίζουν την αναδόμηση και την επισκευή των ιστών για να διατηρούν το θεμέλιο κάτω από το δέρμα, σφριγηλό και δυνατό. Επιπλέον, το μέλι περιέχει μελατονίνη, η οποία βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Έτσι, εάν τρως μέλι κάθε μέρα, το δέρμα σου μπορεί να φαίνεται πιο λαμπερό.

Είναι το ιδανικό υλικό για φυσική αποτοξίνωση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι γεμάτος τοξίνες που καταστρέφουν τον οργανισμό μέρα με τη μέρα. Ευτυχώς, η φύση δίνει μια λύση. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποτοξίνωση του σώματός μας, εάν τρώμε μέλι κάθε μέρα. Σχετική μελέτη του 2018, ανέφερε ότι το μέλι «ως συμβατική θεραπεία, μπορεί να είναι ένα νέο αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση πολλών από τις ασθένειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το οξειδωτικό στρες». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η νόστιμη ουσία είναι γεμάτη φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή χρησιμεύουν ως μια ισχυρή θεραπεία για το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από ελεύθερες ρίζες, γνωστές και ως τοξίνες. Καθώς το πράσινο τσάι είναι επίσης γεμάτο από αυτά τα εύχρηστα φλαβονοειδή, η προσθήκη μιας κουταλιάς μελιού στο πρωινό σου ρόφημα μπορεί να σε βοηθήσει διπλά να απαλλαγείς από τις ελεύθερες ρίζες.

Exit mobile version