ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια ότι οι φίλοι σου σε ανταγωνίζονται κρυφά

iStock

Η φιλία είναι το αλάτι της ζωής. Είναι αυτή που μας κάνει να γελάμε, να εξελισσόμαστε και να βρίσκουμε στήριγμα στις πιο δύσκολες στιγμές. Όμως, τι γίνεται όταν μέσα σε μια στενή φιλία αρχίσεις να νιώθεις μια ανεπαίσθητη «ένταση»; Μια αδιόρατη αίσθηση ανταγωνισμού που δεν μπορείς εύκολα να εξηγήσεις; Σύμφωνα με την ψυχολογία, ακόμη και οι πιο στενές φιλίες μπορεί να κρύβουν στοιχεία ανταγωνισμού. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι φίλοι σου επιβουλεύονται την ευτυχία σου. Όμως η αναγνώριση αυτών των λεπτών ενδείξεων μπορεί να βοηθήσει στη βαθύτερη κατανόηση και βελτίωση της σχέσης σας.

Ας δούμε λοιπόν, 7 μη προφανή σημάδια ότι οι φίλοι σου ίσως βλέπουν τη σχέση σας περισσότερο σαν ανταγωνισμό παρά σαν συντροφικότητα:

1. Υποβαθμίζουν διακριτικά τα επιτεύγματά σου

Μοιράζεσαι μια σημαντική σου επιτυχία με ενθουσιασμό, και περιμένεις ενσυναίσθηση και χαρά. Αντίθετα, παίρνεις μια χλιαρή αντίδραση. Ίσως σου πουν «μπράβο», αλλά αφήσουν να εννοηθεί ότι ήσουν απλώς τυχερή/ός. Ή γυρίζουν αμέσως τη συζήτηση στα δικά τους επιτεύγματα.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πηγάζει από εσωτερικές ανασφάλειες. Αντί να το πάρεις προσωπικά, δες το σαν ευκαιρία να κατανοήσεις καλύτερα τη δυναμική της φιλίας σας.

2. Αντιγράφουν τους στόχους σου

Ξεκινάς κάτι νέο – μια αλλαγή καριέρας, ένα χόμπι, μια συνήθεια – και λίγο αργότερα, οι φίλοι σου κάνουν το ίδιο. Μοιάζει με θαυμασμό, αλλά όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα, ίσως πρόκειται για ασυνείδητο ανταγωνισμό.

Η ψυχολογία εξηγεί πως η «μίμηση» μπορεί να είναι σημάδι ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την ισορροπία της σχέσης, όχι όμως πάντα με υγιή τρόπο.

3. Οι φίλοι σου πάντα προσπαθούν να σε ξεπεράσουν

Έχεις βρει νέα δουλειά; Ο φίλος σου σε ενημερώνει για τη δική του, με διπλάσιο μισθό. Ξεκίνησες γυμναστική; Εκείνος/η μόλις τερμάτισε μαραθώνιο.

Η συνεχής ανάγκη για «υπεροχή» συχνά πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και όχι από κακία. Ωστόσο, αυτή η στάση μπορεί να γίνει κουραστική και να επηρεάσει την ψυχική ισορροπία της σχέσης.

4. Δείχνουν ζήλια όταν περνάς χρόνο με άλλους

Ένας φίλος που δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι έχεις κι άλλους κοντινούς ανθρώπους στη ζωή σου, ίσως αισθάνεται απειλή. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποδηλώνει φόβο εγκατάλειψης ή ανταγωνιστική σκέψη γύρω από το «ποιος είναι πιο σημαντικός» για εσένα.

Μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και ισορροπημένο πλαίσιο.

5. Δεν παίρνουν ποτέ την πρωτοβουλία για να βρεθείτε

Αν είσαι πάντα εσύ αυτός που οργανώνει συναντήσεις και επαφές, ίσως υπάρχει κάτι πιο βαθύ πίσω από αυτή την απάθεια. Έρευνες δείχνουν πως η αποφυγή μπορεί να είναι μορφή έμμεσου ελέγχου και ανταγωνισμού – με στόχο να κρατήσουν το «πάνω χέρι» στη σχέση.

Δεν σημαίνει απαραίτητα αδιαφορία. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να ελέγχουν τη δυναμική της σχέσης.

Σημάδια ότι οι φίλοι σου σε ανταγωνίζονται κρυφά

6. Δεν χαίρονται ειλικρινά με τις επιτυχίες σου

Κάθε επιτυχία είναι λόγος για γιορτή. Όμως αν οι φίλοι σου δείχνουν χλιαρή ή αδιάφορη αντίδραση όταν πετυχαίνεις κάτι, αυτό ίσως δείχνει ότι νιώθει ότι μένει πίσω. Όχι επειδή δε σε αγαπά, αλλά επειδή συγκρίνει τον εαυτό του μαζί σου.

Εδώ η ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κατανόηση χωρίς κρίση είναι το κλειδί.

7. Είναι υπερβολικά επικριτικοί απέναντί σου

Όλοι οι αληθινοί φίλοι λένε την αλήθεια όταν χρειάζεται. Αλλά αν η κριτική είναι συνεχής, σκληρή και χωρίς πρόθεση βελτίωσης, τότε ίσως πρόκειται για ανταγωνιστική στάση. Στην ουσία, προσπαθούν να νιώσουν ανώτεροι, μειώνοντάς σε.

Μην φοβηθείς να θέσεις όρια. Η υγιής φιλία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αποδοχή.

Το να αναγνωρίσεις αυτά τα σημάδια μπορεί αρχικά να σε απογοητεύσει. Όμως μην ξεχνάς: δεν σημαίνει πως η φιλία σας είναι καταδικασμένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούν δικές τους ανασφάλειες που μερικές φορές εκφράζονται ασυνείδητα. Το σημαντικότερο είναι η επικοινωνία. Μίλα ανοιχτά, με ειλικρίνεια και χωρίς κατηγόριες. Όταν υπάρχει αγάπη, μπορεί να υπάρξει και εξέλιξη.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, η φιλία είναι μια σχέση που αξίζει να παλέψεις για αυτήν. Με σεβασμό, κατανόηση και την πρόθεση να χτίσετε κάτι ακόμα πιο δυνατό και αυθεντικό.

Exit mobile version