ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με επικριτικούς γονείς

iStock

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Όταν μεγαλώνουμε με γονείς που ασκούν υπερβολική κριτική, οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, τις σχέσεις μας, ακόμα και την επαγγελματική μας πορεία. Οι επικριτικοί γονείς μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς ή ότι τίποτα απ’ όσα κάνουμε δεν είναι αρκετό. Το αποτέλεσμα; Μια διαρκής εσωτερική μάχη με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα 7 πιο χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποι@ μεγάλωσε με επικριτικούς γονείς. Εάν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτές τις περιγραφές, να θυμάσαι ότι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή και βελτίωση, καθώς η κατανόηση του παρελθόντος είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.

1. Δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τον εαυτό σου

Οι συνεχείς επικρίσεις στην παιδική ηλικία αφήνουν την αίσθηση ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα ή οι πράξεις σου είναι πάντα λάθος. Αυτό οδηγεί σε διαρκή αμφιβολία για τον εαυτό και τις αποφάσεις σου.

2. Φοβάσαι να αναλάβεις νέες προκλήσεις

7 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με επικριτικούς γονείς iStock

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση που προκύπτει από την κριτική των γονιών σου, σε κάνει να αποφεύγεις νέες εμπειρίες. Συχνά προτιμάς να παίζεις «εκ του ασφαλούς» για να αποφύγεις την πιθανότητα αποτυχίας.

3. Έχεις έντονη εσωτερική κριτική

Η φωνή του επικριτικού γονέα έχει μετατραπεί σε μια εσωτερική κριτική που σε κατακρίνει συνεχώς. Αυτή η «εσωτερική φωνή», ίσως επαναλαμβάνει τις ίδιες φράσεις που ακούγες στην παιδική σου ηλικία.

4. Μεγαλώνοντας με επικτικούς γονείς, τείνεις να ζητάς συχνά συγγνώμη

Οι επικριτικοί γονείς σε έκαναν να αισθάνεσαι ότι είσαι πάντα λάθος. Αυτό οδηγεί στο να ζητάς συγγνώμη ακόμη και όταν δεν χρειάζεται.

5. Δύσκολα πιστεύεις ότι οι άλλοι σ΄αγαπούν

Ακόμη και όταν οι φίλοι ή η οικογένειά σου εκφράζουν την αγάπη τους, εσύ αμφιβάλλεις. Βαθιά μέσα σου, φοβάσαι ότι δεν είσαι αρκετ@ ή ότι οι άλλοι σε ανέχονται από υποχρέωση.

6.  Μεγαλώνοντας με επικριτικούς γονείς μπορεί να αντιμετωπίζεις κοινωνικό άγχος

Η κριτική των γονιών σου, έχει ενισχύσει τον φόβο σου για την απόρριψη ή την κριτική από άλλους. Το αποτέλεσμα; Άγχος στις κοινωνικές συναναστροφές και δυσκολία να είσαι ο εαυτός σου.

7. Τείνεις να είσαι τελειομανής

Η προσπάθεια να φτάσεις την «τελειότητα» δεν οφείλεται σε περηφάνια για τη δουλειά σου, αλλά στον φόβο της αποτυχίας. Το να κάνεις λάθος, σε γεμίζει άγχος και ντροπή.

Μεγαλώνοντας με επικριτικούς γονείς, μπορεί εύκολα κανείς να αποκτήσει συνήθειες και τρόπους σκέψης που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι αυτές οι τάσεις δεν είναι μόνιμες.

Με την κατάλληλη υποστήριξη και επίγνωση, μπορούμε να ξεπεράσουμe τις αρνητικές επιδράσεις του παρελθόντος και να χτίσουμε μια πιο θετική και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό μας.