7 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνεις με τον καφέ
- 13 ΜΑΡ 2023
Η αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια, μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό σου με διάφορους τρόπους. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεις χαμηλές έως μέτριες ποσότητες καφεΐνης, καθώς οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν δυσάρεστες έως και επικίνδυνες για την υγεία παρενέργειες.
Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις πρακτικά, ότι ο αγαπημένος σου καφές ή οποιοδήποτε ρόφημα με καφεΐνη, μπορεί να σου κάνει κακό; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το παρακάνεις με τον καφέ.
1. Αυξημένη νευρικότητα και άγχος
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την εγρήγορση. Λειτουργεί αναστέλλοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Ταυτόχρονα, πυροδοτεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, της ορμόνης του φαινομένου fight-or-flight που σχετίζεται με αυξημένη ενέργεια.
Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτές οι επιδράσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος και νευρικότητα. Εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες προσλήψεις 1.000 mg ή περισσότερο την ημέρα έχει αναφερθεί ότι προκαλούν νευρικότητα και παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ακόμη και μια μέτρια πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη. Επιπλέον, οι μέτριες δόσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν γρήγορη αναπνοή και αυξάνουν τα επίπεδα άγχους όταν καταναλώνονται σε μία φορά.
2. Αϋπνία
Η ικανότητα της καφεΐνης να μας βοηθά να μείνουμε ξύπνιοι, είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιότητες της. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να δυσκολέψει τον επαρκή ύπνο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης, φαίνεται να αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς. Μπορεί επίσης να μειώσει τον συνολικό χρόνο ύπνου, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αντίθετα, οι χαμηλές ή μέτριες ποσότητες καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζουν πολύ τον ύπνο σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους.
Η έρευνα έχει δείξει ότι ενώ η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά σου κατά μέσο όρο για πέντε ώρες, ενώ η χρονική περίοδος που μπορεί να σε επηρεάσει μπορεί να κυμαίνεται από μιάμιση ώρα έως εννέα ώρες, ανάλογα με το άτομο.
3. Πεπτικά προβλήματα
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου. Η καθαρτική δράση του καφέ, έχει αποδοθεί στην απελευθέρωση γαστρίνης, μιας ορμόνης που παράγει το στομάχι που επιταχύνει τη δραστηριότητα στο παχύ έντερο.
Ωστόσο, η ίδια η καφεΐνη φαίνεται επίσης να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας τις συσπάσεις, που μετακινούν την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη, το γεγονός ότι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα.
4. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Συνολικά, η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, λόγω της διεγερτικής της δράσης στο νευρικό σύστημα.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, επειδή μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Ευτυχώς, η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι προσωρινή. Επίσης, φαίνεται να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο, σε άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην κατανάλωσή της.
5. Ταχυκαρδία
Οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης, μπορεί επίσης να κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, και η οποία έχει παρατηρηθεί σε νεαρά άτομα που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά με υψηλές δόσεις καφεΐνης.
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, εάν παρατηρήσεις αλλαγές στον καρδιακό σου ρυθμό μετά την κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, μπορεί να είναι καλή ιδέα να περιορίσεις την κατανάλωσή τους.
6. Αίσθημα κόπωσης
Ο καφές, το τσάι και άλλα ποτά με καφεΐνη, είναι γνωστό ότι ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε κόπωση αφού η καφεΐνη αποβληθεί από τον οργανισμό.
Μια ανασκόπηση 41 μελετών, διαπίστωσε ότι παρόλο που τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη αύξησαν την εγρήγορση και βελτίωσαν τη διάθεση για αρκετές ώρες, οι συμμετέχοντες ήταν συχνά πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, την επόμενη μέρα. Για να μεγιστοποιήσεις τα ενεργειακά οφέλη της καφεΐνης και να αποφύγεις το αίσθημα κόπωσης, φρόντισε να καταναλώνεις μέτριες και όχι υψηλές δόσεις.
7. Συχνουρία
Η συχνουρία ή/και το αίσθημα ότι θες να πας τουαλέτα, είναι μια κοινή παρενέργεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης, λόγω των διεγερτικών επιδράσεων της ένωσης στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας σε άτομα με υγιή κύστη. Μια μεγάλη μελέτη, εξέτασε τις επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης στην ακράτεια σε περισσότερες από 65.000 γυναίκες χωρίς ακράτεια.
Όσες κατανάλωναν περισσότερα από 450 mg καφεΐνης ημερησίως, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ακράτειας, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από 150 mg την ημέρα. Εάν πίνεις πολλά ποτά με καφεΐνη και νιώθεις ότι η ούρηση σου είναι πιο συχνή ή επείγουσα από όσο θα έπρεπε, ίσως είναι καλή ιδέα να περιορίσεις την ημερήσια πρόσληψη της για να δεις εάν τα συμπτώματά σου βελτιώνονται.