ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια στη γλώσσα του σώματος που δείχνουν βαθιά δυστυχία

iStock

Λένε πως οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη γλώσσα του σώματος, η οποία συχνά αποκαλύπτει τα αληθινά μας συναισθήματα, ακόμα κι όταν προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Η δυστυχία δεν εκδηλώνεται πάντα με δάκρυα ή εμφανή θλίψη. Μερικές φορές, εμφανίζεται με πιο λεπτούς τρόπους, που μόνο ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να διακρίνει.

Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια που αποκαλύπτουν μια βαθιά δυστυχία. Αυτά τα σημάδια δεν είναι κραυγαλέα, αλλά αν ξέρεις πού να κοιτάξεις, μπορείς να καταλάβεις πολλά για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων γύρω σου. Ας εξερευνήσουμε τα 7 διακριτικά σημάδια στη γλώσσα του σώματος που μπορεί να φανερώνουν μια βαθιά δυστυχία.

1) Το ψεύτικο χαμόγελο

Όλοι/ες έχουμε ακούσει τη φράση «χαμογέλα και ο κόσμος θα χαμογελάσει μαζί σου». Τι συμβαίνει, όμως, όταν το χαμόγελο είναι ψεύτικο και απλώς κρύβει τη δυστυχία; Ένα αληθινό χαμόγελο, γνωστό και ως χαμόγελο Duchenne, περιλαμβάνει όχι μόνο το στόμα, αλλά και τα μάτια, τα οποία σχηματίζουν μικρές ρυτίδες στις γωνίες. Αντίθετα, ένα ψεύτικο χαμόγελο είναι κυρίως μια μηχανική κίνηση των χειλιών, χωρίς να συμμετέχει το υπόλοιπο πρόσωπο.

Αν παρατηρήσεις ότι το χαμόγελο κάποια/ος δεν φτάνει στα μάτια του, μπορεί να υποδηλώνει βαθιά δυστυχία.

2) Συνεχής νευρικότητα

Όλοι έχουμε μικρές συνήθειες που εκδηλώνονται όταν νιώθουμε άβολα ή αγχωμένοι, όπως το να παίζουμε με τα μαλλιά μας ή να κουνάμε το πόδι μας. Ωστόσο, η συνεχής νευρικότητα και το ανεξέλεγκτο «παιχνίδι» με αντικείμενα μπορεί να είναι σημάδι εσωτερικής αναστάτωσης και δυστυχίας.

Άτομα που βιώνουν βαθιά δυστυχία μπορεί να εμφανίζουν ασταμάτητες μικρές κινήσεις, όπως να στριφογυρίζουν τα κλειδιά τους, να δαγκώνουν τα νύχια τους ή να αλλάζουν συνεχώς θέση στο κάθισμά τους. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο σε κάποιον/α, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύσκολα συναισθήματα.

3) Αποφυγή οπτικής επαφής

7 σημάδια στη γλώσσα του σώματος που δείχνουν βαθιά δυστυχία

Η οπτική επαφή είναι ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας και δείχνει ενδιαφέρον και σύνδεση. Ωστόσο, ένα άτομο που βιώνει έντονη δυστυχία συχνά αποφεύγει να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αισθήματα ντροπής, ανασφάλειας ή χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αν κάποιος/α συνεχώς αποφεύγει την οπτική επαφή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ντροπαλός/ή. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εσωτερικής πάλης και δυστυχίας.

4) Σκυφτή ή καμπουριασμένη στάση

Η στάση του σώματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Ένα άτομο που νιώθει δυστυχισμένο μπορεί να υιοθετήσει μια καμπουριασμένη στάση, σαν να «κουβαλάει» το βάρος των προβλημάτων του στους ώμους του.

Αυτή η σωματική στάση μπορεί να δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση ήττας. Αν κάποιος άνθρωπος που γνωρίζετε έχει μόνιμα σκυφτή στάση και κοιτάζει προς τα κάτω, μπορεί να είναι σημάδι βαθιάς δυστυχίας.

5) «Κλειστή» γλώσσα σώματος

Όταν κάποιος διανύει μια δύσκολη περίοδο, μπορεί να προσπαθήσει να «κλειστεί» στον εαυτό του χωρίς να το καταλαβαίνει. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τη γλώσσα του σώματος, όπως το να σταυρώνει τα χέρια του, να αποφεύγει την επαφή ή να στρέφει το σώμα του μακριά από τους άλλους. Αυτές οι κινήσεις λειτουργούν ως μορφή αυτοπροστασίας, δημιουργώντας έναν αόρατο τοίχο μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του.

6) Έλλειψη ενθουσιασμού

Όταν είμαστε χαρούμενοι/ες, η ενέργειά μας μεταφέρεται και στη γλώσσα του σώματός μας. Τα μάτια μας λάμπουν, οι κινήσεις μας είναι ζωηρές και ο τόνος της φωνής μας γεμάτος ένταση. Αντίθετα, ένα δυστυχισμένο άτομο μπορεί να φαίνεται άτονο και αδιάφορο. Οι κινήσεις του είναι αργές, το βλέμμα του «σβησμένο» και το σώμα του δείχνει έλλειψη ενέργειας.

Αν κάποιο άτομο που κάποτε ήταν γεμάτο ζωντάνια φαίνεται πλέον αποτραβηγμένο και χωρίς διάθεση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη βαθιάς δυστυχίας.

7) Υπερβολική ακινησία

Η υπερκινητικότητα μπορεί να δείχνει άγχος, αλλά το άλλο άκρο – η υπερβολική ακινησία – μπορεί επίσης να είναι ένδειξη βαθιάς θλίψης. Άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά συναισθηματικά βάρη μπορεί να φαίνονται σχεδόν «παγωμένα» στη θέση τους, σαν να έχουν αποσυνδεθεί από το περιβάλλον τους. Αυτή η ακινησία μπορεί να είναι ένας τρόπος διαφυγής από τα συναισθήματα, σαν να έχουν παγιδευτεί σε έναν εσωτερικό κόσμο θλίψης.

Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθημάτων

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο έκφρασης, ακόμα και όταν τα λόγια αποτυγχάνουν. Μαθαίνοντας να διαβάζουμε τα σημάδια όπως το ψεύτικο χαμόγελο, την ανήσυχη κίνηση, την αποφυγή οπτικής επαφής, την καμπουριασμένη στάση, τη σωματική απόσταση, την έλλειψη ενθουσιασμού και την υπερβολική ακινησία, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων των γύρω μας.

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος δεν είναι παρεμβατικότητα, αλλά μια μορφή ενσυναίσθησης και προσοχής. Είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε στήριξη σε εκείνους που τη χρειάζονται, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν μπορούν να τη ζητήσουν με λόγια.

Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο, ας μάθουμε να ακούμε με τα μάτια μας.

Exit mobile version