7 σκέψεις που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος
- 18 ΙΑΝ 2023
Αν έχεις αποφασίσει να χάσεις βάρος, βελτιώνοντας το διατροφικό σου πρόγραμμα και αυξάνοντας τη σωματική σου δραστηριότητα, κινείσαι με μαθηματική ακρίβεια, προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η αναθεώρηση του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειών, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Συχνά, είναι αυτή η φωνή μέσα στο μυαλό μας, που μπορεί να βάλει τα μεγαλύτερα εμπόδια, σαμποτάροντας τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.
Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συχνές, αρνητικές σκέψεις που μπορεί να εμποδίζουν κι εσένα να χάσεις βάρος;
Σκέψεις που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους
#1: «Δεν μπορώ να φάω»
Ναι, είναι αλήθεια ότι για να χάσεις βάρος, πρέπει να δημιουργήσεις ένα υποθερμιδικό περιβάλλον, όπου καις περισσότερες θερμίδες, από όσες καταναλώνεις κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού αυξημένης ενεργειακής δαπάνης (δηλαδή άσκηση) και μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης (δηλαδή δίαιτα μειωμένων θερμίδων).
Ωστόσο, ενώ θα χρειαστεί να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων, δεν χρειάζεται να εξαλείψεις ή να αποφύγεις εντελώς, μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα στέρησης, καθώς και να θέσει τις βάσεις για μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, η οποία μπορεί τελικά να σε κάνει να εγκαταλείψεις εντελώς τα όπλα.
#2: «Ή όλα ή τίποτα»
Αυτός ο τύπος νοοτροπίας μπορεί να οδηγήσει σε ασταμάτητα διατροφικά «στάματα-ξεκίνα». Κάτι που σχεδόν πάντα, οδηγεί στην μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους.
Αντίθετα, προσπάθησε να επικεντρωθείς στην πραγματοποίηση μικρών, σταθερών και βιώσιμων αλλαγών στη διατροφή και το πρόγραμμα άσκησής σου. Αν ξεφύγεις λίγο από το πρόγραμμά σου, φρόντισε απλά να επιστρέψεις σε αυτό άμεσα, χωρίς τύψεις και ενοχές.
#3: «Δεν θα επιτύχω ποτέ τα αποτελέσματα που θέλω»
Οι αρνητικές σκέψεις ή η αρνητική αυτοκριτική, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, στην επίτευξη των στόχων σου για απώλεια βάρους. Μερικοί ειδικοί συνιστούν να μιλάς στον εαυτό σου στο 3ο πρόσωπο, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τον αυτοέλεγχο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει αρνητικές σκέψεις, φαντάσου ότι απευθύνεσαι σε μια φίλη, που στεναχωριέται γιατί δεν έχει χάσει τα κιλά που θέλει. Δεν θα την επέκρινες που δεν έχασε βάρος όσο γρήγορα ήθελε. Οπότε γιατί να το κάνεις στον εαυτό σου;
#4 : «Δεν μοιάζω με αυτήν»
Ακόμα μια αρνητική σκέψη που μπορεί να σαμποτάρει την απώλεια βάρους. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων, της σωματικής διάπλασης ή της απόδοσής σου στο γυμναστήριο με άλλο άτομο, είναι μια σίγουρη συνταγή αποτυχίας.
Όλοι ξεκινάμε από διαφορετικά σημεία υγείας και φυσικής κατάστασης. Όλοι έχουμε διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικά γονίδια και διαφορετικές συνθήκες ζωής. Αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλο στο γυμναστήριο (ή στα social media), σύγκρινε τον εαυτό σου, με τον εαυτό σου. Έλεγξε την πρόοδο που έχει σημειώσει στις προπονήσεις σου και δες φωτογραφίες που μαρτυρούν τις αλλαγές που έχεις καταφέρει.
#5: «Η απώλεια βάρους είναι πολύ περίπλοκη»
Η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, ειδικά αν περνάς τη μέρα σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου βομβαρδίζεσαι από κάθε είδους αντικρουόμενα μηνύματα.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολη. Για να χάσεις βάρος πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όπου καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις κάθε μέρα. Για να επιτευχθεί αυτό πιο αποτελεσματικά, η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνεις και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, είναι οι απόλυτοι σύμμαχοί σου.
#6: «Δεν βλέπω αποτελέσματα αρκετά γρήγορα»
Περιοδικά, sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας βομβαρδίζουν με τη γοητεία της γρήγορης απώλειας βάρους. Ωστόσο, θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στο μυαλό μας. Ως εκ τούτου, όταν ξεκινήσεις μια δίαιτα χωρίς να έχεις γρήγορη απώλεια βάρους, μπορεί να νιώσεις απογοητευμένη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλεις να έχεις γρήγορη απώλεια βάρους. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πιθανότατα ακολουθείς μια δίαιτα ή/και πρόγραμμα άσκησης που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι δεν θα διατηρήσεις τα αποτελέσματά τους.
#7: «Παρεκτράπηκα, οπότε όλη η μέρα πάει χαμένη»
Αυτή η αρνητική σκέψη είναι μια επέκταση της νοοτροπίας «όλα ή τίποτα» που συζητήσαμε παραπάνω. Είμαστε άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επιπλέον, σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις όπως σε γιορτές, γενέθλια κλπ, θα παρουσιαστούν επιλογές φαγητού, που δεν είναι ακριβώς στο πρόγραμμα διατροφής σου.
Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Μπορεί να έχασες μια μάχη, όμως ο πόλεμος δεν χάθηκε. Φρόντισε λοιπόν να επιστρέψεις στο σωστό δρόμο του προγράμματος διατροφής που ακολουθείς, το συντομότερο δυνατό.