7 τροφές που προκαλούν πεπτικά αέρια
- 21 ΙΟΥΛ 2023
Δεν υπάρχει τρόπος να το πούμε πιο κομψά. Ορισμένες τροφές απλώς προκαλούν αέρια. Κι ενώ τροφές όπως τα φασόλια ή οι φακές μπορεί να είναι τα πρώτα πράγματα που μπορείς να σκεφτείς ως πιθανούς ενόχους, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας σωρός άλλων τροφίμων τα οποία μπορεί να έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Όμως πολλές από τις τροφές που προκαλούν αέρια, είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά υγιεινές. Επομένως δεν χρειάζεται να τις αφαιρέσεις εντελώς από τη διατροφή σου. Αλλά αν έχεις μια σημαντική συνάντηση, ένα ρομαντικό ραντεβού ή οποιονδήποτε άλλο καλό λόγο, μπορεί να θέλεις να αποφύγεις την κατανάλωσή τους.
Μπρόκολο
Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, είναι γεμάτο με ενώσεις που προκαλούν αέρια. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο που είναι δύσκολο να χωνευτεί, οδηγώντας στην παραγωγή αερίων. Αυτά τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα πεπτικά αέρια. Φυσικά, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή, οπότε αν θέλεις να το απολαύσεις χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες, δοκίμασε να το μαγειρέψεις, αντί να το καταναλώσεις ωμό και περιόρισε τις μερίδες σου.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένας άλλος σταυρανθές λαχανικό, το οποίο ακριβώς όπως το μπρόκολο, μπορεί να προκαλέσει αέρια. O συνδυασμός του με άλλα τρόφιμα που είναι πιο εύκολα στην πέψη μπορεί να βοηθήσει. Δοκίμασε ψητό κουνουπίδι με άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο ή σολομό ή συνδυάστε το με ρύζι.
Λάχανο
Το λάχανο είναι άλλο λαχανικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και η ραφινόζη, είναι αρκετά για να προκαλέσουν πεπτικά αέρια. Το μαγείρεμα του είναι ένας ασφαλής τρόπος για να περιορίσεις το φούσκωμα. Το σχολαστικό μάσημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του αέρα που καταπίνεται κατά το φαγητό, γεγονός που μπορεί να μειώσει την παραγωγή αερίων.
Γαλακτοκομικά
Ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό, (περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού) παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, τη ζάχαρη στο γάλα. Εάν ανήκεις στα 2/3 του πλανήτη με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να δυσκολεύεσαι να χωνέψεις το γάλα, χωρίς να έχεις πεπτικά αέρια. Τα φυτικά γάλατα όπως το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Ομοίως, αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, ορισμένα τυριά μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τελείως το τυρί! Τα σκληρά τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως το ελβετικό ή το τσένταρ, είναι απίθανο να προκαλέσουν συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πλιγούρι βρώμης
Αν και το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό, μπορεί να είναι μια κρυφό εργοστάσιο παραγωγής αερίων αργότερα μέσα στην ημέρα. Η βρώμη μπορεί να προκαλέσει αέρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι μια μορφή υδατάνθρακα που το σώμα δεν αφομοιώνει, αλλά τα βακτήρια στο παχύ έντερο τις διασπούν, οδηγώντας στη δημιουργία αερίων. Μπορείς να μαγειρέψεις το πλιγούρι βρώμης μόνο με νερό και να προσθέσεις τρόφιμα που βοηθούν την πέψη, όπως λεμόνι, τζίντζερ, μάραθο και μέντα.
Τροφές που προκαλούν πεπτικά αέρια: Σπόροι
Μια τροφή που μάλλον δεν ήξερες ότι προκαλεί αέρια είναι και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος ή οι σπόροι chia. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα μας δεν είναι σε θέση να διασπάσει και να αφομοιώσει. Για να αποφύγετε το φούσκωμα χρησιμοποίησε αλεσμένους σπόρους.
Μπάρες δημητριακών και πρωτεΐνης
Αυτό το τόσο δημοφιλές σνακ δεν είναι τόσο αθώο, όσο νομίζεις. Έλεγχε πάντα τις ετικέτες των συστατικών στις μπάρες δημητριακών και τις μπάρες πρωτεΐνης. Πολλές περιέχουν επιπλέον ίνες γνωστές για τη δημιουργία πεπτικών αερίων. Τα κοινά συστατικά που πρέπει να αποφύγεις είναι κόμμι χαρουπιού, ίνες ρίζας κιχωρίου, ινουλίνη, βήτα-γλυκάνη και φλοιό ψύλλιου.