ΥΓΕΙΑ

8 (επιστημονικοί) κανόνες για να μην γεράσεις πριν την ώρα σου

iStock

Ενώ δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο, μια νέα επιστημονική έρευνα προτείνει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη βιολογική μας ηλικία, δηλαδή την ηλικία των κυττάρων μας.

Η νέα επιστημονική μελέτη, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 ενήλικες και τα ευρήματά της, έφεραν στο φως 8 κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο κεφάλαιο αντιγήρανση. Για τη μελέτη, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπολόγισαν τη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων, καθώς και την αυξανόμενη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων. Η φαινοτυπική ηλικία μετρά τη γήρανση του οργανισμού και αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας και πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν αρνητική φαινοτυπική επιτάχυνση της ηλικίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικοί δείκτες υγείας τους ήταν καλύτεροι και τα επίπεδα φυσικής γήρανσης ήταν πιο χαμηλά. Ταυτόχρονα, τα άτομα με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία, ήταν πιο γερασμένα από ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους.

Οι 8 παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό της φυσικής γήρανσης

Αντιγήρανση: 8 (επιστημονικοί) κανόνες για να μη γεράσεις πριν την ώρα σου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη βιολογική μας ηλικία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υποκείμενων παθήσεων υγείας και της γενετικής μας σύνθεσης. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη, διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες σε 8 συγκεκριμένους κανόνες, είχαν τις χαμηλότερες βιολογικές ηλικίες. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι 8 κανόνες της αντιγήρανσης;

Η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την αντιγήρανση

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείς ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και καλά λιπαρά.

Ο καθοριστικός ρόλος της σωματικής δραστηριότητας

Οι ειδικοί συνιστούν 2,5 ώρες μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Αντιγήρανση και κάπνισμα δεν πάνε μαζί

Οι ειδικοί επίσης επιμένουν πως αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα εισπνεόμενης νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τσιγάρων, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ατμίσματος.

Η σημασία του καλού ύπνου

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάσαι 7 με 9 ώρες τη νύχτα. Ο επαρκής και καλός ύπνος ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Διαχείριση του σωματικού βάρους

Το υγιές σωματικό βάρος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων που προκαλούνται από το περιττό λίπος, ειδικά ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά και τα καρδιακά νοσήματα και τον διαβήτη, μεταξύ άλλων. Το υπερβολικά χαμηλό ή υπερβολικά υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να είναι ανθυγιεινό. Συνεπώς πρέπει να φροντίζεις να κινείσαι μέσα στα όρια του υγιούς σωματικού βάρους.

Έλεγξε τη χοληστερόλη σου

Τα υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι επιστήμονες συνιστούν τον περιορισμό εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και έναν τακτικό ιατρικό έλεγχο, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Διαχειρίσου το σάκχαρό σου

Το φαγητό που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη) που το σώμα μας χρησιμοποιεί για ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

Η ρόλος της αρτηριακής πίεσης στην αντιγήρανση

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φυσιολογική πίεση είναι αυτή που οι τιμές της κυμαίνονται μεταξύ 90/60 και 120/80mmHg. Από το 140/90mmHg και επάνω, η αρτηριακή πίεση θεωρείται ανεβασμένη. Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Exit mobile version