ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες

iStock

«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Μια “ok boomer” φράση, η οποία ωστόσο σε μεγάλο βαθμό περιγράφει μια αλήθεια: Tα λόγια μπορεί να είναι σκληρά. Μερικές φορές πληγώνουν, άλλες προσβάλουν και άλλες φορές είναι απλώς ενοχλητικά.

Συχνά μάλιστα, ορισμένες φράσεις ή σχόλια, γίνονται συνήθεια και δεν παρατηρούμε καν πώς επηρεάζουν τους άλλους γύρω μας. Το κλειδί; Ενσυναίσθηση. Σκέψου πριν μιλήσεις για να αποφύγεις προσβολές και άβολες στιγμές που προκύπτουν από συγκεκριμένα λόγια. Τα παραδείγματα είναι πολλά και η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους άλλους, είναι αρκετά εκτενής.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 8 από τα πράγματα που σίγουρα πρέπει να λείπουν από οποιαδήποτε φιλική η επαγγελματική συζήτηση, οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι ή τέλος πάντων από οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή.

«Χαλάρωσε» ή «Ηρέμησε»

Κανείς, και εννοώ, ΚΑΝΕΙΣ, δεν θέλει να ακούσει αυτές τις φράσεις. Εάν είσαι πραγματικά εκνευρισμένη, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να ακούσεις από κάποιον είναι πως «πρέπει να ηρεμήσεις». Επίσης με επιστημονική ακρίβεια, μπορούμε να πούμε πως οι συγκεκριμένες παραίνεσες, δεν λειτουργούν πρακτικά ποτέ. Ένα απλό «τι σου συμβαίνει» δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον.

«Φαίνεσαι κουρασμένη» ή «Είσαι άρρωστη;»

Αυτά τα σχόλια είναι οι πιο «ευγενικοί» τρόποι για να πούμε «Έχεις τα χάλια σου». Οπότε όχι, δεν είμαι κουρασμένη ή άρρωστη. Ναι, έτσι φαίνομαι. Και τώρα, θα ήθελα να σταματήσω να σου μιλάω.

«Είσαι πολύ αδύνατη» / «Πάχυνες»

Οποιαδήποτε αναφορά έχει να κάνει με βάρος του άλλου, είναι επίσης από τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε λέμε στους γύρω μας. Γιατί; Προφανώς γιατί τα κιλά κάποιου, όσα κι αν είναι δεν μας αφορούν σε κανένα επίπεδο. Period.

«Θα τα φας όλα αυτά;»

Ναι, και τώρα σε παρακαλώ φύγε.

«Δεν θέλω να σε προσβάλλω, αλλά…» ή «Για καλό το λέω, αλλά…»

Κανόνας: Όπου μετά από κάτι θετικό μπαίνει ένα «αλλά», ακολουθεί κάτι αρνητικό ή προσβλητικό. Κάποια πράγματα είναι καλύτερα να τα κρατάμε για τον εαυτό μας και να μένουν ανείπωτα.

«Θα μάθεις»

Αυτή η δήλωση είναι συγκαταβατική, πατρονάρει και πρέπει να αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο όλων. Ίσως αφού το πεις αυτό και σε κοιτάξουν εκνευρισμένα, «θα μάθεις» να μην το ξαναπείς ποτέ.

«Πότε θα παντρευτείς;» / «Πότε θα κάνεις παιδιά;»

Το πρώτο πράγμα που είναι λάθος με αυτές τις ερωτήσεις, είναι ότι εκείνος που τις κάνει υποθέτει ότι το άτομο στις οποίες τις απευθύνει θέλει κάτι από αυτά στη ζωή του. Δεύτερον, πρόκειται για προσωπικές ερωτήσεις που δεν αφορούν πραγματικά κανέναν άλλο. Σίγουρα από τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε, ανεξάρτητα σε ποιον απευθυνόμαστε.

«Δεν χρειάζεται να φοράς τόσο μακιγιάζ»

Ακόμα κι αν θες να επαινέσεις την φυσική ομορφιά, μην σχολιάζεις ΠΟΤΕ την ποσότητα του μακιγιάζ που φοράει ένα άτομο. Το πολύ bronzer δεν έβλαψε ποτέ πραγματικά κανέναν.

Exit mobile version