ΣΧΕΣΕΙΣ

8 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είσαι έτοιμη για σχέση

Pexels

Τι κάνει μια σχέση ιδανική; Μπορεί να ξεκινήσει κάτι καλό από προξενιό, ένα ραντεβού στα τυφλά ή μήπως η απάντηση είναι ένας κεραυνοβόλος έρωτας; Πριν ξεκινήσεις να απαντάς σε αυτά τα ερωτήματα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου, είναι κάτι πολύ πιο δομικής σημασίας. Θέλεις να μπεις σε μια νέα σχέση; 

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις κοινωνικές πιέσεις, μπορεί να μην είσαι απαραίτητα έτοιμη να ερωτευτείς ή ακόμα και να βγεις ραντεβού. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη όμως ότι δεν είσαι έτοιμη για μια σχέση; Ευτυχώς, παρατηρώντας μερικά απλά πράγματα.

8 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είσαι έτοιμη για σχέση Pexels

Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είσαι έτοιμη για σχέση

Απλά δεν θέλεις να είσαι σε σχέση

Ακούγεται προφανές, αλλά μερικές φορές αγνοούμε το ένστικτό μας. Εάν ξέρεις τον εαυτό σου και γνωρίζεις ότι δεν είσαι έτοιμη ή δεν θέλεις μια σχέση, τότε γιατί να επιδιώξεις μια;  Ναι, ίσως σού αρέσει πολύ ένας άνθρωπος, αλλά αν έχεις δεύτερες σκέψεις ή δεν αισθάνεσαι ότι μια σχέση είναι αυτό που λείπει από τη ζωή σου, τότε κάνε στον εαυτό σου (και στους υπόλοιπους) μια χάρη και μην μπεις καν στον κόπο. Δεν θα είσαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία single εκεί έξω. Οι λόγοι για τους οποίους δεν θέλεις να είσαι σε σχέση, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, είναι έγκυροι. Επομένως μπορείς να τους τιμήσεις, ακούγοντας το ένστικτό σου, παραλείποντας για λίγο το παιχνίδι γνωριμιών.

Θέλεις να εστιάσεις σε άλλες πτυχές της ζωής σου

Η δουλειά ή oι σπουδές σου, μπορεί να απαιτούν πολύ από τον χρόνο σου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορεί να μην αισθάνεσαι την ανάγκη, ή να μην έχεις την ενέργεια να εστιάσεις στην ερωτική σου ζωή. Μερικές φορές αγνοούμε αυτές τις ανάγκες και ούτως ή άλλως μπαίνουμε σε μια σχέση. Αλλά αν άλλες πτυχές της ζωής σου, έχουν συνεχώς προτεραιότητα, η σχέση σου θα υποφέρει. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η απλή χρήση ενός smartphone θα μπορούσε να καταστρέψει μια σχέση.

Δεν είσαι ευχαριστημένη με τον εαυτό σου

Όλοι έχουμε πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε στον εαυτό μας και ανασφάλειες για να δουλέψουμε. Αλλά αν δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου, πώς θα αγαπήσεις κάποιον άλλο; Η αυτοεκτίμησή σου ή η έλλειψή της, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μια σχέση. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν τη σχέση τους με ασπρόμαυρους όρους: Ως καλές ή κακές. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά προβλήματα στην επικοινωνία και την αντίληψη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Εάν θέλεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου, τότε είναι πιθανώς καλύτερο να εστιάσεις μόνο σε αυτό για όσο χρόνο νομίζεις ότι χρειάζεται.

Δεν ξέρεις πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά

Η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Συχνά, οι σχέσεις είναι γεμάτες με τόσα συναισθήματα, που μπορεί να είναι δύσκολο για κάθε εμπλεκόμενο μέρος, να νιώσει ότι ακούγεται και ότι κατανοείται. Μια από τις πιο επιζήμιες συμπεριφορές σε μια σχέση, είναι το να έχεις θυμωμένες αντιδράσεις στην επικοινωνία, αντί να είσαι ανοιχτή σε αυτή. Αν δεν νιώθεις ότι μπορείς να ακούσεις τον άλλον και να κάνεις συμβιβασμούς, είναι πιθανώς καλή ιδέα να εστιάσεις στους τρόπους που σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερη στην επικοινωνία σου.

Δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα την τελευταία σου σχέση

Το να ξεπεράσεις μια προηγούμενη σχέση απαιτεί χρόνο. Μπορεί να είναι επώδυνο και να σε κρατάει πίσω, αλλά τελικά ένας χωρισμός μπορεί να είναι και μάθημα. Είναι απολύτως πιθανό ο εγκέφαλος να είναι χτισμένος έτσι ώστε να θυμάσαι γιατί δεν λειτούργησε μια σχέση, ώστε να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά. Εάν είσαι ακόμα στη μέση της ανάκαμψης από έναν χωρισμό, μπορεί να μην είσαι έτοιμη να προχωρήσεις στην προσωπική σου ζωή. Αφιέρωσε χρόνο για να πάρεις το μάθημα σου και προχώρησε σε μια επόμενη σχέση, όταν θα νιώθεις αρκετά άνετα.

Δεν είσαι σίγουρη αν το άτομο με το οποίο είσαι, είναι το κατάλληλο για μια σχέση

Είναι εύκολο να παρασυρθείς σε κάτι που μοιάζει με αγάπη ή τουλάχιστον κάτι κοντά σε αυτό. Αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν είναι πάντα ακριβή. Εάν δεν είστε σίγουρη, μην πιέζεις καταστάσεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να δώσεις χώρο και χρόνο. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις, να προσέξεις τα σημάδια, ακόμη και από τον τρόπο που αντιδρά το σώμα σου και μπορεί να σου λέει, ότι έχεις ερωτευτεί. Το ξεκίνημα μιας σχέσης δεν χρειάζεται να είναι πάντα από κεραυνοβόλο ή παράφορο έρωτα. Όταν θα είσαι πραγματικά ερωτευμένη, δεν θα έχεις καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Δεν μπορείς να δεσμευτείς

Εάν είσαι το άτομο που στραβοκαταπίνει, κάθε φορά που κάποιος σε αποκαλεί «σχέση του», αυτό είναι απολύτως ΟΚ, αλλά όχι και κάτι που πρέπει να αφήσεις να περάσει στα ψιλά γράμματα.. Σε μια ρομαντική σχέση, ζητήματα δέσμευσης μπορεί να ωθήσουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους να απορρίψουν την ευκαιρία να επιδιώξουν μια πιο σταθερή συμφωνία, όπως η συγκατοίκηση ή ο γάμος. Η φοβία σου μπορεί να σε κρατά πίσω. Αν λοιπόν δεν είσαι έτοιμη να αφοσιωθείς σε κάποιον άλλον, μάλλον δεν είσαι έτοιμη για σχέση.

Νιώθεις πίεση από το περιβάλλον σου

Ίσως δε φοβάσαι τη δέσμευση, αλλά νιώθεις την πίεση να δεσμευτείς από διάφορες πηγές. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας ή του φιλικού σου περίγυρου. Μπορεί ακόμα να είναι ένας πιο προσωπικός, εσωτερικός σου φόβος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να μπεις σε μια σχέση αποκλειστικά για να καταπνίξεις το φόβο του να μην μείνεις μόνη, ή για  να φιμώσεις τις φωνές των άλλων, πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη, σοβαρή σχέση. Το να κάνεις μια σχέση λόγω εξωτερικών ή/και εσωτερικών πιέσεων, δεν είναι μόνο άδικο για ένα άτομο που μπορεί πραγματικά να έχει αισθήματα για εσένα. Είναι επίσης κακή επιλογή για την προσωπική σου ευημερία.