8 σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνεις αρκετές βιταμίνες
- 22 ΝΟΕ 2022
Μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή έχει πολλά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα.
Αυτά τα συμπτώματα είναι ο τρόπος του σώματος να επικοινωνεί πιθανές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Η αναγνώρισή τους μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τη διατροφή σου ανάλογα. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα 8 πιο κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμινών και μετάλλων και πώς να τα αντιμετωπίσεις.
1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.
Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι πολύ σπάνια, αλλά όταν εμφανίζεται, τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια, είναι μερικά από τα πιο αισθητά συμπτώματα. Άλλα σημάδια που μαρτυρούν ανεπάρκεια βιοτίνης, μπορεί να είναι η χρόνια κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, οι κράμπες και το μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Οι έγκυες, οι καπνιστές, όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καθώς και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιοτίνης.
Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη είναι οι κρόκοι αυγών, το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι γλυκοπατάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι μπανάνες.
Τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνεις αρκετές βιταμίνες
2. Στοματικά έλκη ή ρωγμές στις γωνίες του στόματος
Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα, μπορεί εν μέρει να συνδέονται με την ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων. Για παράδειγμα, τα στοματικά έλκη, είναι συχνά το αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου ή βιταμινών Β.
Η γωνιακή χειλίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί ρωγμές, σχίσιμο ή αιμορραγία των γωνιών του στόματος, μπορεί να προκληθεί από υπερβολική σιελόρροια ή αφυδάτωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών Β, ιδιαίτερα ριβοφλαβίνης.
3. Αιμορραγία ούλων
Μερικές φορές μια κακή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών είναι η αιτία της αιμορραγίας των ούλων. Ωστόσο μια άλλη πιθανή αιτία, είναι μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ δρα ακόμη και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Το σώμα σας δεν παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, επομένως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα είναι μέσω της διατροφής.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης C για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων και ακόμη και της απώλειας δοντιών. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, το οποίο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνει τους μύες και τα οστά, επιφέροντας έντονο αίσθημα κόπωσης.
Τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνεις αρκετές βιταμίνες
4. Κακή νυχτερινή όραση
Μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα, οι χαμηλές προσλήψεις βιταμίνης Α συχνά συνδέονται με μια κατάσταση γνωστή ως νυχτερινή τύφλωση, η οποία μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να βλέπουν σε χαμηλό φως ή σκοτάδι.
Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή, μιας χρωστικής που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και σε βοηθά να βλέπεις τη νύχτα.
5. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (SB) και η πιτυρίδα, αποτελούν μέρος της ίδιας ομάδας δερματικών διαταραχών. Και τα δύο προκαλούν φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος. Η πιτυρίδα περιορίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.
Μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο καταστάσεις είναι επίσης πολύ συχνές. Έως και το 42% των βρεφών και το 50% των ενηλίκων μπορεί να υποφέρουν από πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, με μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, να είναι ένας από αυτούς. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) στο αίμα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
Τροφές πλούσιες σε νιασίνη, ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη, είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
6. Τριχόπτωση
Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, έως και το 50% των ενηλίκων αναφέρουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3) και βιοτίνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.
Τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνεις αρκετές βιταμίνες
7. Κόκκινα ή λευκά εξογκώματα στο δέρμα
Η θυλακική υπερκεράτωση (keratosis pilaris) είναι μια αρκετά συνηθισμένη γενετική πάθηση η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση τραχέων εξογκωμάτων στο δέρμα. Τα εξογκώματα αυτά, εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, τα χέρια, τους μηρούς ή τους γλουτούς. Η εμφάνισή της μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, μπορεί ωστόσο να παρατηρηθεί και σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνες Α και C.
8. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια πάθηση η οποία ορίζεται ως μια επιτακτική ανάγκη κίνησης των ποδιών με ή χωρίς δυσάρεστη αίσθηση. Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους εφήβους.
Αν και οι ακριβείς αιτίες του RLS δεν είναι πλήρως κατανοητές, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων του RLS και των επιπέδων σιδήρου στο αίμα. Δεδομένου ότι η υψηλότερη πρόσληψη σιδήρου φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.