ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 τροφές που σε γλιτώνουν από το κρυολόγημα

Unsplash

Μπαίνεις στο λεωφορείο και κάποιος βήχει ασταμάτητα. Η συνάδελφος στη δουλειά παραπονιέται ότι τα μάτια της δακρύζουν. Αλλάζεις πλευρό στο κρεβάτι και ακούς το ταίρι σου να ρουφάει με μανία τη μύτη του. Η εποχή σήμα κατατεθέν του κρυολογήματος. Λίγο η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, λίγο που περνάμε απότομα από το καλοκαίρι στον χειμώνα, δε θέλει και πολύ να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Και πώς μπορείς να αποτρέψεις σωστά ένα πιθανό κρυολόγημα που έρχεται καταπάνω σου, λίγο πριν τις γιορτές; Επιλέγοντας τις τροφές που γίνονται ασπίδα του ανοσοποιητικού και μας τις συστήνει η διατροφολόγος-διαιτολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Ρόδι

Το ρόδι ανήκει επάξια στην κατηγορία των superfoods. Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει λίγες θερμίδες και μεγάλη θρεπτική αξία. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η μεγάλη περιεκτικότητά σε πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Λωτός

Ένα όχι τόσο διαδεδομένο φρούτο αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C, Α και Β-Καροτίνη. Όλες αυτές οι ουσίες σε προστατεύουν από τις ιώσεις. Σε περίπτωση που δεν το έχεις δοκιμάσει, μη χάνεις χρόνο. Ο λωτός είναι πεντανόστιμος. Και σε γλιτώνει από πιθανό κρυολόγημα.

Ακτινίδιο

Ήξερες ότι το ακτινίδιο έχει διπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι; Σου παρέχει τόση βιταμίνη C, διατηρώντας την άμυνα του οργανισμού σου δυνατή. Χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, μπορεί να αναχαιτίσει τους ξένους εισβολείς. Μείνε μακριά κρυολόγημα!

Μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτοξινώνει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων. Το μπρόκολο παρέχει επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται χολίνη και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου που συμμετέχουν στην άμεση πρόληψη των ιώσεων.

Ψάρι

Τα ψάρια και ιδιαίτερα η σαρδέλα, προσφέρουν τα απαραίτητα Ω3 ιδανικά για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων του σώματος. Στη θωράκιση μπαίνει και το γιαούρτι λόγω του ασβεστίου και των προβιοτικών που περιέχει.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ακόμη και σε μικρή ποσότητα. Έχει φυσική αντι-ιική και αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στην αλλισίνη που περιέχει. Είναι τόσο ισχυρό αντιγριπικό, που στοιχεία του χρησιμοποιούνται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Απλά κατανάλωσέ το με μέτρο για να μην υποφέρουν οι συμπολίτες σου.

Κανέλα

Η κανέλα δρα ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, και παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ένα ξύλο κανέλας μπορεί να εμπλουτίσει σε αντιοξειδωτικά στοιχεία ένα απλό καθημερινό ρόφημα.

Κρόκος Κοζάνης: Η απόλυτη υπερτροφή

Tο λυκοπένιο και το Β-καροτένιο είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος από οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας διάφορες παθήσεις.
Μην ξεχνάς ότι τα δραστικά συστατικά του σαφράν έχουν πολλές θεραπευτικές εφαρμογές σε πολλά φάρμακα ως αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό και αντισπασμωδικό.

Ευχαριστούμε πολύ τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου για τις συμβουλές.

Exit mobile version