ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για τέλειο ύπνο, σύμφωνα με τους γιατρούς

Τα αίτια της αϋπνίας μπορεί να είναι πολλά. Το άγχος, εκείνη η κούπα καφέ που ήπιες το απόγευμα ή ένα επίμονο μπούκωμα στη μύτη. Ένας σημαντικός λόγος όμως που ίσως δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, και μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, είναι η θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τη σωστή θερμοκρασία στο δωμάτιο, ειδικά αν δεν είναι στο χέρι σου. Επίσης, δεν είναι ό,τι καλύτερο να κοιμάσαι με σκεπάσματα, να τα πετάς και να ξανασκεπάζεσαι με αυτά. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας και αυτό είναι κάτι που δεν μαθαίνεις τώρα.

Η σημασία της θερμοκρασίας στον ύπνο

Αν και οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τον φωτισμό του δωματίου και διαπραγματευόμαστε με τον σύντροφό μας για το αν θα βάλουμε φωτάκι ή όχι, η θερμοκρασία είναι εξίσου σημαντική. Γιατί; επειδή μπαίνεις σταδιακά στη διαδικασία του ύπνου και το σώμα χαλαρώνει. «’Όταν ξαπλώνεις, το σώμα κρυώνει και όταν ξυπνάς, ζεσταίνεται. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η θερμοκρασία πέφτει το πολύ δύο βαθμούς, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μάλλον σχετίζεται με την παραγωγή μελατονίνης, μία ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος και χρειάζεσαι για να κοιμηθείς», εξηγεί ο Δρ. Rajkumar Dasgupta.

Κρύο ή ζεστό;

Σε γενικές γραμμές, το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό και όχι ζεστό. Ούτως ή άλλως, η σωματική θερμοκρασία πέφτει όταν κοιμάσαι. Το δροσερό δωμάτιο διευκολύνει τη διαδικασία. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη μόνο για να σε πάρει ο ύπνος, αλλά και για να μην ξυπνάς.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η σωματική θερμοκρασία ρυθμίζεται λιγότερο κατά τη διάρκεια της φάσης REM (όπου βλέπεις όνειρα), η οποία συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Επομένως, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να επηρεαστείς από την ατμόσφαιρα του δωματίου (και να ξυπνήσεις). Αρκετές έρευνες εξάλλου, έχουν συνδέσει την υψηλή θερμοκρασία δωματίου με κακή ποιότητα ύπνου.

Η ιδανική θερμοκρασία

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 15,5 έως 19,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το εύρος είναι απαραίτητο ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου. Αν, για παράδειγμα, έχεις κάποια πάθηση που σε κάνει να κρυώνεις συνέχεια, χρειάζεσαι την ανώτατη προτεινόμενη θερμοκρασία δωματίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσεις βάση και στους άλλους παράγοντες. Σωστός φωτισμός (ή η απουσία του), μείωση της καφεΐνης και σταθερή ρουτίνα ύπνου.