ΕΡΕΥΝΑ

Αυτή είναι η Νο1 τακτική για να μειώσεις το άγχος

iStock

Το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά ψυχικά προβλήματα στις μέρες μας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια της Ευρώπης σε άγχος και κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει μετα-ανάλυση μεγάλης κλίμακας που δημοσίευσε η ιατρική σχολή του Harvard και αφορούσε έρευνες σε 29 χώρες, 1 στους 2 κατοίκους του κόσμου θα αναπτύξει τουλάχιστον μια διαταραχή ψυχικής υγείας στη ζωή του. Εκτιμάται πως 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες θα βιώσουν σοβαρή κατάθλιψη.

Σήμερα, βιώνουν μια σχετική διαταραχή 1 στους 8 ανθρώπους. Το 14.3% των θανάτων (περί τους 8.000.000) οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές. Στον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 28% τα περιστατικά. Αυτά της διαταραχής κατάθλιψης ήταν +18% (53 εκατ.) και εκείνα της αγχώδους διαταραχής +15% (76 εκατ.), συγκριτικά με όσα ίσχυαν πριν την πανδημία.

Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές συνέπειες του άγχους, ειδικά μετά την πανδημία του COVID-19, μια ομάδα Καναδών ερευνητών αποφάσισε να εξετάσει ποια τακτική βοηθά καλύτερα στην ανακούφιση από το άγχος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2024 στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, ανέλυσε τα δεδομένα από 2 έρευνες, συνολικά 8.818 συμμετέχοντες, και επικεντρώθηκε σε 3 βασικές δραστηριότητες: την άσκηση, την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς και τον διαλογισμό.

Η άσκηση αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική τακτική για τη μείωση του άγχους. Στην πρώτη έρευνα, το 24,4% των συμμετεχόντων που ασκούνταν τακτικά δήλωσαν ότι δεν παρουσίαζαν μέτριο ή σοβαρό άγχος, σε σύγκριση με το 17% των ατόμων που δεν ασκούνταν.

Στη 2η έρευνα, τα ποσοστά μειώθηκαν περαιτέρω για όσους ασκούνταν, φτάνοντας το 12% για το άγχος, ενώ για όσους δεν ασκούνταν το ποσοστό ήταν 19%. Επιπλέον, η επικοινωνία με οικογένεια και φίλους φάνηκε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, με το 19,9% των συμμετεχόντων στην πρώτη έρευνα και το 18,3% στη δεύτερη να αναφέρουν ότι δεν είχαν μέτριο ή σοβαρό άγχος.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με τον διαλογισμό εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά άγχους. Στην πρώτη έρευνα, το 24% των ατόμων που ασκούνταν στο διαλογισμό δήλωσαν ότι υπέφεραν από μέτριο ή σοβαρό άγχος, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 17,7% στη δεύτερη έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν τη σημασία της εύρεσης της σωστής τακτικής για κάθε άτομο. Αν και ο διαλογισμός είναι αναγνωρισμένος για τα οφέλη του στην ανακούφιση από το άγχος, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός όσο άλλες δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση ή η κοινωνική αλληλεπίδραση. Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες τ@, κάποι@ μπορεί να επιλέξει την δραστηριότητα που λειτουργεί καλύτερα για εκείνον.

Είτε πρόκειται για σωματική άσκηση είτε για συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα είτε για πιο ήπιες και καθημερινές δραστηριότητες, το σημαντικό είναι να βρεις κάτι που μειώνει το άγχος και ενισχύει την ψυχική σου υγεία.