ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το λιγότερο υγιεινό λαχανικό σύμφωνα με έρευνα

Unpslash

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δεν έχουν όλα τα λαχανικά την ίδια διατροφική αξία.

Ο οργανισμός έχει καταρτίσει μια ερευνητικά τεκμηριωμένη λίστα με τα 41 πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας τα καλύτερα από τα καλύτερα. Ωστόσο, κάποιο λαχανικό καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε αυτή τη λίστα, κάτι που σημαίνει ότι είναι το λιγότερο υγιεινό από τα πιο θρεπτικά λαχανικά.

Ποιο είναι το λιγότερο υγιεινό λαχανικό;

Η γλυκοπατάτα κατατάσσεται ως το λιγότερο υγιεινό λαχανικό μεταξύ των πιο θρεπτικών λαχανικών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινή ή πρέπει να αποφεύγεται. Απλώς, σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, δεν θεωρείται το ίδιο πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί οι γλυκοπατάτες θεωρούνται λιγότερο υγιεινές ως λαχανικό;

Αυτό είναι το λιγότερο υγιεινό λαχανικό

Οι γλυκοπατάτες δεν είναι πραγματικά ανθυγιεινές. Εξακολουθούν να ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, συχνά χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφή» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεν είναι τέλειες.

Το κύριο μειονέκτημα της γλυκοπατάτας είναι ότι είναι αμυλούχες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο). Αυτή η πυκνότητα υδατανθράκων δεν είναι εγγενώς κακή, αλλά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε συνδυασμό με πρωτεΐνες ή υγιεινά λίπη, για να διατηρηθεί η σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή με αυξημένη ευαισθησία στο σάκχαρο, ειδικά αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ή τις συνδυάζουν με άλλες τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Υπάρχουν άλλα λαχανικά που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά;

Αν και όλα τα λαχανικά έχουν θρεπτική αξία, σύμφωνα με την ίδια λίστα του CDC, τα λαχανικά που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τις γλυκοπατάτες σε αυτή την κλίμακα είναι:

  • τα πράσα
  • η ρέβα
  • η γογγυλόριζα (γουλί)
  • η κίτρινη κολοκύθα

Πρέπει να αποφεύγουμε τις γλυκοπατάτες;

Σε καμία περίπτωση! Όλα τα λαχανικά έχουν οφέλη και η γλυκοπατάτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρέχει φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και το β-καροτένιο.

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν όμως ανησυχείς για τις επιπτώσεις τους στο σάκχαρο του αίματος, μπορείς να τις συνδυάσεις με πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς ή ελαιόλαδο, για να μειώσει τον γλυκαιμικό τους αντίκτυπο.

Παρόλο που οι γλυκοπατάτες κατατάσσονται χαμηλότερα στη λίστα των πιο θρεπτικών λαχανικών, εξακολουθούν να είναι μια υγιεινή επιλογή, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας και να καταναλώνουμε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά για να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.

Γλυκοπατάτα ή πατάτα;

Η γλυκοπατάτα απολαμβάνει τη φήμη της ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με την πατάτα, αλλά αυτό το δεδομένο αποδεικνύεται μύθος και όποτε ισχύει, είναι μόνο υπό προϋποθέσεις. Ενώ οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες, οι λευκές πατάτες έχουν περισσότερο κάλιο και παρόμοια ποσότητα θερμίδων με τις γλυκοπατάτες. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε από τις δύο είναι μια καλή διατροφική επιλογή, αλλά όλα εξαρτώνται από τον τρόπο μαγειρέματος. Για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη, καταναλώστε τις με τη φλούδα- αφού πρώτα τις πλύνετε πολύ καλά και απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα χώματος.

Exit mobile version