Αυτό είναι το μυστικό συστατικό για να ζήσεις ως τα 100 (και βάλε)
- 28 ΙΟΥΝ 2023
Μπορεί η μακροζωία να είναι κυρίως θέμα γενετικής, υπάρχουν όμως και αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, επιχειρώντας να προσθέσουμε μερικά χρόνια στη ζωή μας.
Στην πραγματικότητα, μπορoύμε να ζήσουμε μέχρι τα 100 (και γιατί όχι και περισσότερο), αν αποκτήσουμε τον έλεγχο των συνηθειών μας, βάζοντας σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην «επιχείρηση μακροζωία», παίζει και η διατροφή μας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες που μικραίνουν τη διάρκεια ζωής.
Οι Μπλε Ζώνες της μακροζωίας
Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που ζει πάνω από 90 χρόνια, είναι περίπου δεκαπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Στις περιοχές αυτές, που ονομάστηκαν Μπλε Ζώνες, οι κάτοικοί τους διακρίνονται για την καλή τους φυσική δραστηριότητα, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας και την καλή πνευματική τους εγρήγορση. Κάτι άλλο που είχαν όλοι κοινό; Ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη διατροφή, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως έχει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων.
Το μυστικό συστατικό για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Η προσθήκη αυτής της απλής τροφής στη διατροφή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μέχρι τα 100, σύμφωνα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Από τις κορυφαίες τροφές για μακροζωία, οι μισές ανήκαν στην οικογένεια των οσπρίων: Φακές, σόγια, αρακάς, ρεβίθια και μαύρα φασόλια.
Στη χερσόνησο Νικόγια της Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, η μέρα μπορεί να ξεκινήσει με μια ζεστή τορτίγια καλαμποκιού γεμιστή με αλμυρά μαύρα φασόλια. Στο νησί της Σαρδηνίας, το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να είναι ένα αχνιστό μπολ μινεστρόνε, γεμάτο με φάβα, φασόλια και ρεβίθια. Στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα, το δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει ένα νόστιμο stir-fry με πράσινα φασόλια, σόγια ή βλαστάρια φασολιών mung.
Τυχαίο; Δεν νομίζω. Επιστημονική έρευνα σε άτομα 70 ετών και άνω, από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι για κάθε 2 κουταλιές της σούπας φασόλια την ημέρα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα όσπρια όχι μόνο παρέχουν τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά παρέχουν επίσης τις φυτικές ίνες που απαιτεί το μικροβίωμά μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης δεν πετυχαίνουν την εξαιρετική μακροζωία τους βασιζόμενοι μόνο στα γονίδια τους, αλλά αποφεύγοντας και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια και μια σειρά από τύπους καρκίνου.