ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψωμί. Για να μην πεις το ψωμί, «ψωμάκι»

Pexels

Χωρίς νερό μπορώ, χωρίς ψωμάκι όχι. Αν ταυτίζεσαι μαζί μας και είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος, είτε προσπαθείς να βρεις πιο υγιεινούς τρόπους για να διαμορφώσεις την καθημερινή σου διατροφή, συνέχισε να διαβάζεις.

Το ψωμί είναι ένα από τα παλαιότερα βασικά προϊόντα στη δυτική διατροφή. Στην απλούστερη μορφή του, είναι μια ζύμη αλευριού και νερού, με ή χωρίς αλάτι, που έχει υποστεί ζύμωση. Το ψωμί κατέχει επίσης κυρίαρχη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία ανήκουν στην ομάδα υψηλής κατά κεφαλήν κατανάλωσης ψωμιού που υπερβαίνει τα 70 kg ετησίως. Οι ποικιλίες που μπορείς να βρεις πια στην αγορά είναι δεκάδες. Πώς μπορείς να διαλέξεις όμως την πιο υγιεινή;

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψωμί

Ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι ολικής άλεσης (Εσσαίων)

Το ψωμί Εσσαίων (θα το βρεις και ως ψωμί του Ιεζεκιήλ ή Ezekiel bread) είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο, μαλακό και εξαιρετικά θρεπτικό ψωμί, το οποίο δεν έχει καθόλου λιπαρά. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως το πιο υγιεινό ψωμί. Είναι ολικής αλέσεως, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα συνηθισμένα ψωμιά. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος παρασκευής του συγκεκριμένου ψωμιού (βλάστηση) βοηθά στην αύξηση της ποσότητας και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος. Τα ψωμιά που παρασκευάζονται από φυτρωμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία διασπά μέρος του αμύλου στα δημητριακά και μειώνει την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες.

Μία φέτα (34 γραμμαρίων) προσφέρει:

  • Θερμίδες: 80
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Το πιο υγιεινό ψωμί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διαχείριση του σακχάρου

Η βλάστηση διασπά εν μέρει το άμυλο στους κόκκους, γεγονός που μειώνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, λόγω των χαμηλότερων υδατανθράκων και της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το ψωμί με φυτρωμένους κόκκους είχε τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, σε σύγκριση με το ψωμί με προζύμι ή το λευκό ψωμί. Για τον λόγο αυτό, το ψωμί με φυτρωμένα δημητριακά είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή υψηλό σάκχαρο. Επιπλέον, οι σπόροι απορροφούν νερό κατά τη διαδικασία της βλάστησης, με αποτέλεσμα οι φυτρωμένοι κόκκοι να είναι χαμηλότεροι σε θερμίδες από τα αλεύρια ολικής αλέσεως.

Το πιο υγιεινό ψωμί είναι και πιο εύκολο στην πέψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βλάστηση των δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με καλύτερη πέψη. Επιπλέον, οι κόκκοι δημητριακών στο Ezekiel bread, περιέχουν περισσότερα ένζυμα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει την τροφή. Τέλος το Ezekiel bread, είναι χαμηλό σε λεκτίνες, μια ομάδα πρωτεϊνών που δεν πέπτονται εύκολα και μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Είναι η ιδανική επιλογή για μια διατροφή με μειωμένη γλουτένη

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γλουτένη δεν είναι η πιο σατανική πρωτεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα και οι γιατροί επιμένουν ότι δεν πρέπει να την αποφεύγουμε, απλώς για να ακολουθήσουμε το trend των gluten free προϊόντων. Ωστόσο, αν πράγματι υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη, είναι απαραίτητο να την βγάλεις από τη διατροφή σου. Η βλάστηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την περιεκτικότητα σε γλουτένη στο σιτάρι έως και 47%.

Exit mobile version