ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το πιο θρεπτικό γιαούρτι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Pexels

Το γιαούρτι φημίζεται για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία μας και τα πολλά θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, με τόσες επιλογές εκεί έξω, πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις το πιο θρεπτικό;  

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα γιαούρτια από γάλα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου και βρώμης, αναδεικνύονται ως πιο θρεπτικά σε σύγκριση με τα γιαούρτια με βάση γάλατα ζωικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Alissa A. Nolden, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα επιστήμης τροφίμων του Πανεπιστημίου Amherst της Μασαχουσέτης, η αγορά των φυτικών γιαουρτιών αναμένεται να αυξηθεί στα 6,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. «Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν αναδειχθεί ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση», έγραψαν στην έρευνα τους οι επιστήμονες στο Frontiers in Nutrition. «Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα μιας φυτικής διατροφής, πολλοί καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το φυτικό γιαούρτι».

Αυτό είναι το πιο θρεπτικό γιαούρτι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Κάπως έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να διεξάγουν μια μελέτη για να συγκρίνουν τα διατροφικά προφίλ των παραδοσιακών επιλογών, έναντι των φυτικών γιαουρτιών. Η Nolden και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (NRF) για να κατατάξουν τη θρεπτική πυκνότητα 612 γιαουρτιών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι αυτά που είναι πλούσια σε ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Τα γιαούρτια που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν:

  • με πλήρη λιπαρά
  • με χαμηλά και χωρίς λιπαρά
  • από γάλα καρύδας
  • από γάλα αμυγδάλου
  • από γάλα κάσιους
  • από γάλα βρώμης

Γενικά, τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιείχαν σημαντικά λιγότερα σάκχαρα και αλάτι και περισσότερες φυτικές ίνες. Ωστόσο, είχαν επίσης λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο.

Το γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου και από γάλα βρώμης, κατείχε τις υψηλότερες βαθμολογίες NRF, ακολουθούμενα από αυτά με τα χαμηλά και χωρίς λιπαρά, εκείνα που είχαν πλήρη λιπαρά, εκείνα από γάλα κάσιους και τέλος εκείνα που είχαν βάση το γάλα καρύδας.

«Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των εναλλακτικών γαλακτοκομικών με βάση τα φυτά, τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιέχουν ποικίλες διατροφικές συνθέσεις σε σύγκριση με τα ζωικά», έγραψαν οι ερευνητές.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «με την τρέχουσα στρατηγική για τα φυτικά προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν τα επιθυμητά διατροφικά οφέλη των γαλακτοκομικών ζωικής προέλευσης, όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο».

Exit mobile version