Αυτό το τεστ θα σου πει αν (και πόσο) εθισμένη είσαι στο κινητό σου
- 2 ΙΟΥΛ 2023
Η εξάρτησή μας από τα smartphones έγινε γρήγορα. Η τεχνολογία smartphone εφευρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με το πρώτο iPhone να κυκλοφορεί το 2007 και το πρώτο Android, το 2008. Μέχρι το 2010, το 35% των Αμερικανών είχε το δικό του smartphone κινητό σύμφωνα με την Pew Research. Τα επόμενα 11 χρόνια, αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 85%.
Ωστόσο, το να χαρακτηρίζουμε την αυξανόμενη αυτή χρήση των κινητών τηλεφώνων ως «εθισμό» μπορεί να φαίνεται λίγο δραματικό. Ειδικά επειδή πιθανότατα χρησιμοποιείς κι εσύ το iPhone ή το Android σου, όσο και οι φίλοι και η οικογένειά σου (ή εμείς). Η Catherine Price, συγγραφέας του How to Break Up With Your Phone, (Πώς να χωρίσεις με το κινητό σου) υπογραμμίζει ότι η συχνότητα αυτών των συμπεριφορών είναι ακριβώς ο λόγος που πρέπει να εξεταστούν.
«Το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα είναι τόσο καθολικά δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβή», γράφει χαρακτηριστικά η Price. «Αντίθετα, είναι μια ένδειξη ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε». Αν θέλεις λοιπόν να μάθεις εάν η χρήση που κάνεις στο κινητό σου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθισμός, μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο τεστ που θα σου πει την αλήθεια: Το Smartphone Compulsion Test.
Η σχέση που έχεις με το κινητό σου στο μικροσκόπιο
Το Smartphone Compulsion Test αναπτύχθηκε από τον David Greenfield, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Αμερικανικού Κέντρου για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και την Τεχνολογία και επίκουρος κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο University of Connecticut School of Medicine. Αποτελείται από 15 «Ναι ή Όχι» ερωτήσεις, όπως «Νιώθεις απρόθυμη να μείνεις χωρίς το κινητό ή το smartphone σου, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα;» και «Όταν τρως το κινητό ή το smartphone σου είναι πάντα στο τραπέζι;».
Όσο περισσότερες καταφατικές απαντήσεις δίνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να είσαι εθισμένη στο κινητό σου. Εάν απαντήσεις «ναι» σε περισσότερες από 5 ερωτήσεις, ο Greenfield ταξινομεί τη χρήση του ως «προβληματική».
Γιατί η χρήση smartphone είναι πρόβλημα
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο μόνος τρόπος για να σημειώσεις κάτω από 5 καταφατικές απαντήσεις σε αυτό το τεστ, είναι να μην έχεις smartphone. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι σκοράρεις περισσότερα από 5 «Ναι». Είναι τόσο κακό; Σύμφωνα με την επιστήμη, ναι. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει τώρα σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες την ημέρα στο κινητό του, σύμφωνα με πρόσφατα σχετικά στοιχεία. Αυτό έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε μεταξύ μας, αλλά και με τον εαυτό μας. Η παρουσία ενός smartphone, μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποιότητα των διαπροσωπικών συνομιλιών μας με άλλους. Και η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα απομόνωσης.
Πώς να «χωρίσεις» με το κινητό σου
Εάν θέλεις να περιορίσεις τη χρήση του smartphone σου, η Price περιγράφει ένα πρόγραμμα «απεξάρτησης» διάρκειας 4 εβδομάδων, που μπορεί να σε βοηθήσει:
Εβδομάδα 1: Καταγραφή και παρακολούθηση της χρήσης
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κατεβάσεις και θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς εφαρμογές παρακολούθησης που σου λένε ακριβώς πόσο χρόνο ξοδεύεις στο τηλέφωνό σου. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να χρειαστεί να διαγράψεις επίσης μερικές από τις πιο εθιστικές εφαρμογές του κινητού σου, δημιουργώντας ένα «φυσικό εμπόδιο» ώστε να μην πιάνεις στα χέρια σου το τηλέφωνό σου τόσο συχνά.
Εβδομάδα 2: Aλλαγή των συνηθειών σου
Αφού αξιολογήσεις το πρόβλημα, μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις τη συμπεριφορά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να αλλάξεις το πού φορτίζεις το κινητό σου ή να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα αποκλεισμού εφαρμογών. Αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον χρόνο χρήσης του smartphone σου.
Εβδομάδα 3: Πάρε τον έλεγχο
Η Price προτείνει μια σειρά από ασκήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς λιγότερο άβολα, χωρίς το κινητό σου τηλέφωνο. Επένδυσε το χρόνο που ίσως αφιέρωνες στο στο τηλέφωνό σου με άλλες δραστηριότητες, όπως η ακρόαση μουσικής, ο διαλογισμός ή μια μικρή βόλτα.
Εβδομάδα 4: Η νέα σχέση με το κινητό σου
Τέλος, αποφάσισε πώς θέλεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου από εδώ και στο εξής. Ίσως θέλεις να ακούς τα αγαπημένα σου podcast, αλλά δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιάζεσαι στο στο Tik Tok. Αυτός ο καθαρισμός ελέγχου, μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις υγιή όρια με το smartphone σου, αλλά και να βελτιώσεις την ποιότητα των προσωπικών σου σχέσεων.