ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πάρεις ένα χάπι

Pexels

Την επόμενη φορά που θα πάρεις ένα αναλγητικό για τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία σου, μπορεί να πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή στον τρόπο που θα το πάρεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η στάση του σώματος, παίζει ρόλο στην απορρόφηση ενός χαπιού.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανακάλυψαν ότι αν στέκεσαι όρθια ή γέρνεις, καθώς και η πλευρά κλίσης του σώματος, μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα απορροφάται το περιεχόμενο ενός χαπιού στο σώμα.

Το συμπέρασμα: Το να γέρνεις προς τα δεξιά μετά την κατάποση ενός χαπιού θα μπορούσε να επιταχύνει την απορρόφηση κατά περίπου 13 λεπτά, σε σύγκριση με το να παραμένεις σε όρθια στάση. Η κλίση προς τα αριστερά, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απορρόφηση περισσότερο από μία ώρα.

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πάρεις ένα χάπι

Το να στέκεσαι όρθια ή καθισμένη και ευθυτενώς, είναι «ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος» για να πάρεις ένα χάπι, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης. Αλλά, εάν είσαι ξαπλωμένη μετά τη λήψη ενός χαπιού, η στροφή προς τη δεξιά πλευρά θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο το φάρμακο πρόκειται να απορροφηθεί από το σώμα.

Η μελέτη για τη στάση του σώματος και την αποτελεσματικότητα ενός χαπιού

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο του ανθρώπινου στομάχου για να δοκιμάσουν τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι παίρνουν χάπια ενώ βρίσκονται σε τέσσερις στάσεις. Το μοντέλο προσομοίωσε το ταξίδι ενός χαπιού μέσω του στομάχου στο έντερο. Στις προσομοιώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρειάστηκαν 23 λεπτά για να διαλυθεί το χάπι ενώ βρισκόμαστε σε όρθια θέση. Ο αντίστοιχος χρόνος με κλίση του σώματος προς τα δεξιά ήταν μόλις 10 λεπτά. Ωστόσο, η κλίση προς την αριστερή πλευρά έκανε το χάπι να απορροφηθεί σε περισσότερα από 100 λεπτά.

Η στάση ενός ατόμου επηρέασε τον ρυθμό διάλυσης των χαπιών στις προσομοιώσεις για δύο λόγους: το εγγενές σχήμα του στομάχου και τη βαρύτητα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, με σπάνιες εξαιρέσεις, το στομάχι αγκιστρώνεται προς τα δεξιά, καθώς συνδέεται με το έντερο και οποιαδήποτε τροφή ή υγρό στο στομάχι δεν απορροφάται, μέχρι να φτάσει στα έντερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η βαρύτητα λειτουργεί με τη φυσική οδό από το στομάχι προς το έντερο, το χάπι ταξίδευε με ταχύτερο ρυθμό οδηγώντας σε ταχύτερη απορρόφηση.

 

 

 

Η σημασία της μελέτης

Η μελέτη δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που παίρνεις ένα χάπι πρέπει να γέρνεις ή να ξαπλώνεις προς τα δεξιά. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που προκαλούν γαστρεντερικές παρενέργειες, συνιστούν να μένεις όρθια μετά τη λήψη τους. Κάτι που και οι περισσότεροι κατασκευαστές φαρμάκων συνήθως υποθέτουν ότι κάνεις, όταν παίρνουμε ένα χάπι.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού μελετών που χρησιμοποιούν υπολογιστικά μοντέλα για να αναδημιουργήσουν τεχνητά τις διαφορετικές διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα.

Στον πραγματικό κόσμο, η μελέτη θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους γιατρούς να συνταγογραφούν καλύτερα φάρμακα σε ασθενείς με αναπηρία ή που είναι κλινήρης και δεν μπορούν να σταθούν ή να καθίσουν όρθιοι μετά τη λήψη ενός χαπιού.

Το μοντέλο διαπίστωσε επίσης ότι η στάση ενός ατόμου μπορεί να έχει «τόσο μεγάλο αντίκτυπο» στην πέψη όσο η γαστροπάρεση, μια κατάσταση που εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία των μυών του στομάχου να σπρώχνουν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Exit mobile version