ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοσυμπόνια: Η σημασία της στην ψυχολογία σου και μια άσκηση για την αναπτύξεις

Pexels

Αισθάνεσαι συχνά πως απλά βγάζεις την ημέρα αντί να την ευχαριστιέσαι; Φτάνει το τέλος της εβδομάδας και νιώθεις εξάντληση; Επιθυμείς διακοπές από την ίδια σου τη ζωή; Νιώθεις συχνά πως οι εξελίξεις σε προσπερνούν; Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι «ναι» τότε έχεις ήδη αρκετές ενδείξεις ότι απομακρύνεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Σίγουρα η απαιτητική και πολύπλοκη εποχή στην οποία ζούμε δεν είναι πολύ βοηθητική στο να έχουμε ή να αποκτήσουμε συνείδηση του κέντρου βάρους μας. Ωστόσο, ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην καταπολέμηση του παραπάνω, είναι η έννοια της Αυτοσυμπόνιας. Υπάρχουν τρόποι ώστε να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να την αναπτύξεις.

Αυτοσυμπόνια: Τι είναι και ποια είναι τα tips για να την αναπτύξεις

Είναι σημαντικό να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως για να μπορείς να συνεχίζεις να βοηθάς τους γύρω σου, χρειάζεται πρώτα να φροντίζεις και να ευχαριστείς τον εαυτό σου. Σκέψου πως χρειάζεται να «χτίσεις» ψυχολογικό απόθεμα έτσι ώστε να μπορείς να δώσεις όταν παραστεί ανάγκη.

Η αυτοσυμπόνια είναι η στάση αποδοχής απέναντι στις πλευρές του εαυτού μας σε στιγμές που βιώνει στενοχώρια, πόνο και αποτυχία. Τρία τα βασικά χαρακτηριστικά της.

  • Η καλοσύνη και η κατανόηση απέναντί στις αρνητικές πλευρές του εαυτού. Οι αρνητικές πλευρές του εαυτού είναι φύση αδύνατον να μην υπάρχουν. Άλλωστε πρέπει να θυμάσαι πως μέσα σου συμβαδίζει και το φως και το σκοτάδι και αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο.
  • Η θεώρηση της ελαττωματικότητας ή των αρνητικών εμπειριών που βιώνουμε ως μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας.
  • Η ενσυνειδητότητα

Τα θετικά που απορρέουν από τα παραπάνω βασικά χαρακτηριστικά της αυτοσυμπόνιας είναι πολλά.

  • Η αυτοσυμπόνια συνδέεται με την πιο εύκολη έκφραση αναγκών
  • Η αυτοσυμπόνια συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθηση της αισιοδοξίας και της αυτοαποτελεσματικότητας
  • Συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου του στρες.
  • Συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου της κατάθλιψης
  • Περιορίζεται ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτοεκτίμησης στην ψυχική υγεία
  • Παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας
  • Μεγαλύτερη δημιουργικότητα

Μια άσκηση που πρέπει να δοκιμάσεις – «Γράμμα Αυτοσυμπόνιας»

Στο πρώτο μέρος της άσκησης υπενθύμισε στον εαυτό σου πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουμε πλευρές του εαυτού μας για τις οποίες δεν νιώθουμε ωραία. Οι πλευρές αυτές μπορούν να δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή και να πυροδοτούν σκέψεις ότι δεν είμαι αρκετά καλός ή είμαι ανεπαρκής. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς είναι ανθρώπινο να έχουμε ατέλειες.

Σκέψου τώρα μια δική σου πλευρά για την οποία αισθάνεσαι άσχημα και σκέφτεσαι άσχημα για τον εαυτό σου. Ένα τέτοιο θέμα μπορεί να είναι πιο ειδικό ή να αφορά θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους, όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση, οι διαπροσωπικές σχέσεις ή η εργασία.

Ποια συναισθήματα βιώνεις, όταν σκέφτεσαι αυτό το θέμα; Προσπάθησε να βιώσεις αυτά τα συναισθήματα ως έχουν. Μην προσπαθήσεις να τα μειώσεις ή να τα μεγεθύνεις. Καταγράψτε τα σ’ ένα χαρτί.

Στο δεύτερο μέρος της άσκησης γράψε ένα γράμμα στον εαυτό σου από την οπτική ενός φανταστικού φίλου, ο οποίος προσφέρει άνευ όρων αποδοχή και συμπόνια. Ο φίλος αυτός γνωρίζει όλα τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου. Όπως και την πλευρά που σε απασχολεί και σε κάνει να σκέφτεσαι άσχημα για τον εαυτό σου.

Σκέψου πώς αισθάνεται για εσένα ο φίλος σου και ότι σε αγαπά και σε αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι. Ο φίλος αυτός γνωρίζει τα όρια της ανθρώπινης φύσης και είναι ευγενικός, φροντιστικός και συγχωρητικός. Σε ξέρει πολύ καλά και ξέρει τη ζωή σου, όλα τα πράγματα που έχεις πετύχει και όλα αυτά που έχουν συμβεί και σε έχουν κάνει αυτό που είσαι σήμερα.

Επίσης, γνωρίζει πως το θέμα για το οποίο αισθάνεσαι άσχημα συνδέεται με γεγονότα τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις και δεν ήταν κάτι που επέλεξες. Δεν επέλεξες εσύ, τα γονίδια, την οικογένειά σου ή κάποια γεγονότα της ζωής σου.

Γράψε ένα γράμμα από την οπτική του φανταστικού φίλου, το οποίο εστιάζει σε αυτό για το οποίο αισθάνεσαι άσχημα και κρίνεις τον εαυτό σου. Τι θα σου έλεγε ο εν λόγω φίλος σχετικά με αυτό το ελάττωμα, έχοντας ως γνώμονα την άνευ όρων αποδοχή και αγάπη; Πώς θα εξέφραζε τη συμπόνια του για σένα, όταν η πλευρά για την οποία νιώθεις τόσο άσχημα σε οδηγεί να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου;

Τι σου έγραψε στο γράμμα, για να σου υπενθυμίσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυνατά και αδύναμα σημεία; Ποιες πιθανές λύσεις και αλλαγές θα πρότεινε να κάνεις και πώς αυτές οι αλλαγές δεν θα ήταν αυστηρές απέναντί σου, αλλά θα σε βοηθούσαν να βιώνεις περισσότερη συμπόνια και κατανόηση για τον εαυτό σου;

Καθώς θα γράφεις το γράμμα προσπαθήστε να εκδηλώνεις συναισθήματα αποδοχής, αγάπης, φροντίδας, κατανόησης και νoιαξίματος.

Αφού ολοκληρώσεις το γράμμα, άφησε το για λίγο. Αργότερα διάβασέ το και άφησε τις λέξεις να ενσωματωθούν μέσα σου και βίωσε τη συμπόνια που αποπνέει.

 

Ξεκίνα λοιπόν σήμερα να δίνεις χώρο στον εαυτό σου να υπάρχει και μαζί με τον χώρο αυτό, δώσε χώρο και στις καλύτερες σχέσεις που θα υπάρξουν. Άλλωστε αυτό ξεκινά από μέσα μας και σχετίζεται με το πόσο εκτιμάμε τον εαυτό μας. Αξίζεις μόνο που υπάρχεις γι’ αυτό μην στερείς χώρο από τον εαυτό σου.

Μαίρη Παναγοπούλου

MSc Career Counselling and Guidance

MSc, Ph.D. C. Organizational Behavior

Exit mobile version