ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Άγχος διακοπών: Πώς επηρεάζει την περίοδo και τη χαλάρωση, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Φαντασιώνεσαι τη στιγμή που θα βρεθείς σε μία παραλία ή σε ένα βουνό, θα κάνεις log out από τα πάντα και δεν θα ακούς τα emails να σκάνε στο κινητό. Οι διακοπές είναι τόσο κοντά, αλλά συχνά έρχονται με τίμημα.

Όταν μιλάμε για άγχος των διακοπών, δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν έχεις καμία διάθεση να μετακινηθείς και προτιμάς να μείνεις στο σπίτι σου. Η αλλαγή περιβάλλοντος αρκεί για να στρεσαριστείς έστω και λίγο.

Τι είναι το άγχος των διακοπών, σύμφωνα με τον ειδικό;

«Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ σημαντικό. Όταν μιλάμε για διακοπές και το άγχος που προκαλούν, υπάρχει κάτι που παίζει καταλυτικό ρόλο και είναι κάτι που πιστεύουμε εμείς που ασχολούμαστε με τη Θετική Ψυχολογία. Υπάρχει διαφορά αν πας κάπου συγκεκριμένα ή αν απλά είσαι διατεθειμένη να πας οπουδήποτε, προκειμένου να μην είσαι στην πόλη. Αν πας σε έναν προορισμό που αγαπάς και σε κάνει να ανυπομονείς, το άγχος μειώνεται. Αν πας οπουδήποτε, δεν είσαι και ψυχολογικά προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσεις», μάς εξηγεί ο Αναστάσιος Σταλίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας.

Ποιοι αγχώνονται περισσότερο στις διακοπές;

Σύμφωνα με τον κύριο Σταλίκα, οι γυναίκες με οικογένεια είναι και εκείνες που παίρνουν πάνω τους όλα τα βάρη και δεν προλαβαίνουν να απολαύσουν τις διακοπές. Αγχώνονται για τα παιδιά και για το αν όλα είναι σωστά οργανωμένα, μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναχώρησης. Εάν συνυπολογίσεις και τον προορισμό, το άγχος μπορεί να εκτοξευτεί κατακόρυφα αν επισκεφθούν ένα μέρος που δεν ξέρουν καλά ή αν βρεθούν με συγγενείς που δεν συμπαθούν.

Αλλά ακόμα και αν δεν έχεις αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά είσαι άνθρωπος που δεν είναι και πολύ ευέλικτος στις αλλαγές, που είναι τρομερά οργανωτικός ή απλά προτιμά τη ρουτίνα και το κρεβάτι του, το πιθανότερο είναι ότι θα στρεσαριστείς σίγουρα, ακόμα κι αν περνάς καλά στις διακοπές σου.

Το άγχος των διακοπών και η περίοδός σου

Οι περισσότερες από εμάς βιώνουμε διάφορες αλλαγές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκτός από τις αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου, υπάρχουν συχνά μεταβολές στον κύκλο. Πιστεύουμε ότι η θάλασσα ή η πισίνα είναι ικανές να επηρεάσουν το πότε θα έρθει η περίοδος, αλλά τελικά αποδίδεται στο άγχος της αλλαγής. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ηλίας Ριζάκος το επιβεβαιώνει και η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι μία πολύ πιο λογική εξήγηση.

Υπάρχει σωτηρία; Μπορούμε να αποβάλουμε το άγχος;

«Αυτό που ισχύει για τους περισσότερους είναι ότι οι περισσότεροι χρειαζόμαστε μερικές μέρες προσαρμογής. Αν κάνεις διακοπές για 2 εβδομάδες, ξέρεις ότι οι πρώτες 4 μέρες είναι της προσαρμογής», συμπληρώνει ο κος Σταλίκας και βάζει σε σκέψη όλους εκείνους που δεν θα έχουν τόση άδεια.

Μία άλλη συμβουλή είναι το mindfulness, για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Το να μπορείς να επικεντρώνεσαι στο εδώ και τώρα, να εντοπίζεις τα θετικά και όμορφα στοιχεία των διακοπών και να μην μένεις σε όλα όσα σε δυσκολεύουν ή γίνονται η πηγή του άγχους. Να μπορείς να βρεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν είσαι με τα παιδιά. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις.