ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακμή: Οι τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση ή την επιδείνωση της

iStock

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός μας, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μπορεί να θεραπεύσει εντελώς την ακμή, κάποιες τροφές φαίνεται να βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματος.

Η επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άπαχων πρωτεϊνών και ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ακμής.

Τι είναι η ακμή και ποιοι παράγοντες τη δημιουργούν;

Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν με νεκρά κύτταρα, περίσσεια λιπαρότητας και, μερικές φορές, βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες μπορεί να ενεργοποιήσουν τους αδένες λίπους, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή σμήγματος, που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ακμής. Ωστόσο και πολλοί ενήλικες εμφανίζουν ακμή, με τη διατροφή να παίζει πιθανόν ρόλο στην επιδείνωσή της. Αλλά πόσο μεγάλη είναι η σύνδεση μεταξύ ακμής και διατροφής;

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές επιλογές την ακμή;

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος. Ορισμένες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης IGF-1 (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας). Τα υψηλά επίπεδα IGF-1 μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους αδένες του δέρματος, προκαλώντας φλεγμονές και ακμή.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι τροφές που αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα συνδέονται συχνά με την εμφάνιση ακμής. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ζυμαρικά
  • Λευκό ρύζι
  • Λευκό ψωμί
  • Δημητριακά πρωινού
  • Γλυκά αρτοσκευάσματα
  • Πατάτες
  • Ζάχαρη και ζαχαρούχα ποτά

Η λεγόμενη «δυτική διατροφή» (Western diet), πλούσια σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει συνδεθεί με την αύξηση της ακμής. Μελέτη του 2023 υπογραμμίζει ότι η Δυτική Διατροφή αυξάνει τις φλεγμονές στον οργανισμό, κάτι που συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής.

Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει:

  • Υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες
  • Γαλακτοκομικά (ειδικά γάλα αγελάδας)
  • Νάτριο
  • Κόκκινα κρέατα
  • Κορεσμένα και τρανς λιπαρά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα

Έρευνες δείχνουν ότι το γάλα αγελάδας μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αγωγών κατά της ακμής. Ωστόσο, άλλα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια επίδραση.

Άλλες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή

  • Καλαμπόκι
  • Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
  • Αλκοόλ
  • Αυγά
  • Γλουτένη

Τροφές που βοηθούν στη μείωση της ακμής

Ακμή: Ποιες τροφές την επιδεινώνουν και ποιες βοηθούν στην αντιμετώπισή της;

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Φρούτα και λαχανικά

Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το δέρμα

Τροφές και συμπληρώματα πλούσια σε:

  • Ψευδάργυρο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Κουρκουμίνη
  • Βιοτίνη
  • Αντιοξειδωτικά

Επίσης, προβιοτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να βελτιώνουν την απορρόφηση φαρμάκων για την ακμή, όπως η ισοτρετινοΐνη.

Τροφές που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

Οι παρακάτω τροφές είναι ιδανικές για την υγεία του δέρματος:

  • Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (καρότα, βερίκοκα, γλυκοπατάτες)
  • Σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ντομάτες
  • Μύρτιλα (blueberries)
  • Ψωμί ολικής αλέσεως
  • Καφέ ρύζι
  • Κινόα
  • Άπαχη γαλοπούλα
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Φασόλια, αρακάς και φακές
  • Σολομός, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί

Με βάση όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση ή την επιδείνωση της ακμής, καθώς και στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την ακμή. Η προσθήκη τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά, προβιοτικά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τη λιπαρότητα του δέρματος. Από την άλλη, τροφές όπως το γάλα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ακμής. Επιλέγοντας σωστά τη διατροφή σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη συνολική υγεία του δέρματός σας και να μειώσετε τα συμπτώματα της ακμής.

Exit mobile version