ΥΓΕΙΑ

Ακμή στην πλάτη: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσεις

Pexels

Η ακμή παρότι πιο συνηθισμένη στο πρόσωπο, δεν είναι η μόνη που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει. Η ακμή στην πλάτη γνωστή και ως «bacne» (back acne) προκαλεί σπυράκια που εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα, λευκά ή μαύρα στίγματα. Αν κι εσύ ταλαιπωρείσαι από το συγκεκριμένο είδος ακμής, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις μεταξύ άλλων, πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις, αλλά και τί πρέπει να αποφεύγεις στις εξάρσεις της.

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε άτομα όλων των φύλων. Ωστόσο είναι πιο συνηθισμένη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Στις γυναίκες, σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της ακμής είναι η δράση των ανδρογόνων ορμονών, στα πλαίσια ή όχι συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Στo 70% τωv γυναικών με ακμή παρατηρείται εμφάνιση ορισμένων βλαβών ή και έξαρση της μίας εβδομάδας περίπου πριν από τηv έμμηνο ρύση. Το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού επηρεάζονται συχνότερα, άλλα η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι επηρεάζονται επίσης. Η ακμή στην πλάτη συνήθως προκύπτει όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από ένα ρούχο κατά τη διάρκεια άσκησης ή έντονης δραστηριότητας. Τα ρούχα τρίβονται πάνω στο ιδρωμένο δέρμα, κάτι που χειροτερεύει την κατάσταση.

Τι προκαλεί την ακμή στην πλάτη;

Ακμή στην πλάτη Pexels

Η ακμή της πλάτης αναπτύσσεται όπως και άλλοι τύποι. Οι πόροι του δέρματος φράσσονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, ιδρώτα και σμήγμα. Όταν το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα σμήγματος ή όταν δεν καθαρίζουμε σωστά την επιδερμίδα μας, οι πόροι μπορούν εύκολα να φράξουν. Αυτό μπορεί να προκύψει από:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις σπυράκια στην πλάτη εάν υπάρχεις οικογενειακό ιστορικό ακμής.
  • Τριβή: Πουκάμισα, σακίδια, αθλητικός εξοπλισμός και άλλα ρούχα που τρίβονται στο ιδρωμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή πλάτης.
  • Ορμόνες: Οι έγκυες και οι νέοι που διανύουν την εφηβική ανάπτυξη (εφηβεία) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή καθώς αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών, μπορεί να προκαλέσουν ακμή στην πλάτη ή να την επιδεινώσουν.
  • Κακή υγιεινή: Η ακμή στην πλάτη μπορεί επίσης να προκύψει από κακή προσωπική υγιεινή, από βρώμικα σεντόνια, πετσέτες ή ρούχα.
  • Προϊόντα περιποίησης δέρματος: Ορισμένες λοσιόν και κρέμες μπορεί να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε ακμή.
  • Στρες και άγχος: Με το υπερβολικό άγχος ή στρες, το σώμα παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Καθώς τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, το σώμα παράγει περισσότερο σμήγμα.
  • Παγιδευμένος ιδρώτας: Ο ιδρώτας μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στο δέρμα και τα ρούχα. Τα άτομα που έχουν υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακμή στην πλάτη.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η ακμή στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί με σπυράκια μόνο στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης. Ή μπορεί να αναπτυχθούν σε όλη την πλάτη και τον κορμό μέχρι τη μέση. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται και ως ένας συνδυασμός από:

  • Μαύρα στίγματα
  • Κύστες, που προκύπτουν από έναν τύπο ακμής που ονομάζεται κυστική ακμή. Οι κύστεις σχηματίζουν εξογκώματα βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
  • Οζίδια, τα οποία προκύπτουν από έναν σοβαρό τύπο ακμής που ονομάζεται οζώδης ακμή. Τα οζίδια ακμής σχηματίζουν σκληρούς σβώλους κάτω από το δέρμα.
  • Κόκκινα εξογκώματα που δεν έχουν «κεφάλι».

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακμή πλάτης;

Σε επικοινωνία πάντα με τον δερματολόγο σου, η ήπια ακμή πλάτης αντιμετωπίζεται εύκολα. Οι ειδικοί γενικά συμβουλεύουν:

  • Μην «σπας» τα σπυράκια ή τα στίγματα στην πλάτη σου
  • Διατήρησε το δέρμα σου καθαρό: Προτίμησε ήπια καθαριστικά σώματος, που είναι «μη φαγεσωρογόνα», που σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους τους δέρματος. Απέφυγε σκληρά καθαριστικά και το έντονο τρίψιμο της επιδερμίδας, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.
  • Χρησιμοποίησε καθαρά λευκά είδη: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες για να μην συσσωρεύονται βακτήρια. Προσπαθήστε να πλένετε τα σεντόνια και τις πετσέτες σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Διαχείριση των επιπέδων άγχους.
  • Περιόρισε τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού και βαριών σακιδίων πλάτης.
  • Θυμήσου να χρησιμοποιείς αντηλιακό.

Εάν η ακμή της πλάτης παραμένει ή συνεχίζει να επανέρχεται, ζήτα και πάλι τη συμβουλή του δερματολόγου σου. Μπορεί να συστήσει άλλα συνταγογραφούμενα προϊόντα περιποίησης δέρματος για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής. Ή μπορεί να χρειαστείς αντιβιοτικά ή άλλα από του στόματος φάρμακα.