Αλάτι στο μαγείρεμα: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
- 7 ΙΑΝ 2024
Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως το αλάτι, θα ήταν σαν ένα παρεξηγημένο καρύκευμα. Αναμφίβολα κάνει πιο νόστιμο το φαγητό γι’ αυτό και το θεωρούμε δεδομένο στην κουζίνα μας. Από την άλλη, η χρήση του, θέλει μέτρο. Η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για εμφάνιση υπέρτασης.
Η υπερβολική χρήση αλατιού στο μαγείρεμα, μπορεί να προκαλέσει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η επιπλέον πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και σε αύξηση του κινδύνου υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντίληψη, ότι το αλάτι προσφέρει γεύση στο φαγητό, εγείρει έναν κοινό προβληματισμό σε όσους εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν με ζήλο. Ωστόσο, υπάρχουν και μύθοι για τη χρήση του στο μαγείρεμα, οι οποίοι αναπαράγονται.
Παρακάτω αναλύουμε 4 μύθους για το μαγείρεμα με αλάτι:
1. Το αλάτι κάνει το φαγητό μόνο αλμυρό
Το αλάτι δεν αφορά μόνο τη μία από τις 5 γεύσεις (αλμυρή), αλλά επηρεάζει και άλλες. Το αλάτι μειώνει την πικρία. Ενισχύει τα αρώματα, τα οποία παίζουν μεγάλο ρόλο στην αντίληψή μας για τη γεύση. Μπορεί επίσης να προσθέσει υφή. Και όχι μόνο.
Όταν προστίθεται σε βραστό νερό, εμποδίζει τα ζυμαρικά να κολλήσουν, μειώνοντας το στρώμα ζελατίνης, που σχηματίζεται στην επιφάνεια των ζυμαρικών, καθώς μαγειρεύονται. Το σωστά καρυκευμένο νερό μαγειρέματος βοηθά τα τρόφιμα – ιδιαίτερα τα λαχανικά – να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Στην άλμη, το αλάτι βοηθά το κρέας να διατηρεί την υγρασία. Ακόμη, μην ξεχνάμε ότι είναι βασικό στο ψήσιμο ψωμιού και γλυκών.
2. Όσο πιο ακριβό αλάτι, τόσο πιο νόστιμο το φαγητό
Εάν χρησιμοποιείς ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή άλλη σπεσιαλιτέ αλατιού, ίσως πιστεύεις ότι θα αναβαθμίσει γευστικά το πιάτο. Όχι ακριβώς. Όταν το χρησιμοποιείς για να καρυκεύεις τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα ή το ανακατεύεις σε κουρκούτι ή ζύμη, οι μοναδικές υφές και γεύσεις του premium αλατιού, πιθανότατα θα χαθούν. Φύλαξε, λοιπόν, αυτό το ωραίο υλικό για το φινίρισμα και πασπάλισέ αφού το φαγητό μαγειρευτεί. Ακόμη και ως γαρνιτούρα σε μια φέτα ψωμί με βούτυρο, θα το εκτιμήσεις καλύτερα.
3. Το αλάτι κάνει το νερό να βράζει πιο γρήγορα
Το πότε ακριβώς θα προσθέσεις αλάτι στο νερό δεν θα αλλάξει το πόσο γρήγορα βράζει. Η προσθήκη αλατιού στο νερό, στην πραγματικότητα αυξάνει το σημείο βρασμού, επειδή ανταγωνίζεται τα μόρια του νερού για την απορρόφηση ενέργειας. Μην ξεγελιέσαι από την ξαφνική εμφάνιση φυσαλίδων, δεν είναι σημάδι βρασμού, αλλά μάλλον αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός νέου σημείου, όπου σχηματίζονται φυσαλίδες ατμού. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε υπάρχει μια ανωμαλία στο νερό, ακόμη και σε γρατζουνιές στο δοχείο.
4. Η χρήση αλατιού χωρίς ιώδιο κάνει κακό στην υγεία
Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο σημαντικό για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν βρογχοκήλη ή διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα. Ορισμένοι οικιακοί μάγειρες ανησυχούν, όταν οι συνταγές απαιτούν θαλασσινό αλάτι ή kosher. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζεσαι μόνο περίπου 150 μικρογραμμάρια ιώδιο την ημέρα, και αν καταναλώνεις ψάρια, γαλακτοκομικά, ακόμη και φύκια, μάλλον έχεις πάρει όσο ιώδιο χρειάζεσαι. Το ιώδιο εμφανίζεται και σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.