ΥΓΕΙΑ

Αλλαγή Ώρας: Γιατί τη συνεχίζουμε ενώ δεν μας κάνει καλό

Pexels

Η αλλαγή ώρας από τη θερινή στη χειμερινή, πραγματοποιήθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκοπεύει να βάλει τέλος στην αλλαγή της ώρας 2 φορές τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της εν λόγω πρακτικής, δηλαδή της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021. Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει λάβει ακόμα νομική υπόσταση, παρόλο που η αλλαγή ώρας, διαπιστωμένα δεν μας κάνει καλό.

Από πότε και γιατί αλλάζουμε την ώρα

Γιατί κάνουμε, όμως αυτήν την αλλαγή 2 φορές τον χρόνο; Πριν τους πιο ζεστούς μήνες, πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά (θερινή ώρα) για να βραδιάζει πιο αργά. Από την άλλη, το φθινόπωρο πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω (χειμερινή ώρα) για να ξημερώνει μία ώρα νωρίτερα.

Από πότε όμως ξεκίνησε αυτή η φιλοσοφία μετάβασης; Η εν λόγω πρακτική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε το 1784 όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει πως «όποιος κοιμάται νωρίς και ξυπνάει νωρίς είναι πιο υγιής, πλούσιος και σοφός», ενώ η πρώτη θεσμοθέτηση της θερινής ώρας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Port Arthur στο Ontario του Καναδά το 1908. Σε ευρωπαϊκά πλαίσια, ο Α’ Παγκόσμιος ήταν καθοριστικής σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε τη θερινή ώρα για οικονομικούς λόγους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ συνέδεσαν τη θερινή και τη χειμερινή ώρα με τον πόλεμο και την ειρήνη αντίστοιχα. Η πετραιλαϊκή κρίση του 1970 συνδέθηκε με τον συντονισμό των περισσότερων χωρών με αυτήν την αλλαγή. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας που «πάγωσε»

Παρά την επιθυμία των ευρωπαίων πολιτών να καταργηθεί αυτή η αναχρονιστική πρακτική (σύμφωνα με έρευνα του 2018) και παρά το γεγονος πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2019 ψήφισε υπέρ αυτής της κατάργησης, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί εξέλιξη ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη δυνατότητα σε όσες χώρες ήθελαν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα να κάνουν την τελευταία αλλαγή, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 και σε όσες ήθελαν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, να ρίξουν αυλαία στις 22 Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, η πανδημία ήρθε και «πάγωσε» τη διαδικασία, διαταράσσοντας τις ισορροπίες στις προτεραιότητες.

Γιατί η αλλαγή ώρας πρέπει να καταργηθεί οριστικά

Οι λόγοι που η αλλαγή ώρας πρέπει να καταργηθεί οριστικά και αμετάκλητα, ποικίλλουν. Σύμφωνα με το Business Insider, η θερινή ώρα αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρά το γεγονός πως θεσπίστηκε για εξοικονόμηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστήμονες η ψυχική και σωματική υγεία επηρεάζεται αρνητικά, ενώ παρατηρείται μια αυξητική τάση στα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια τον πρώτο καιρό της αλλαγής. Απο την άλλη, άτομα με υποκείμενες παθήσεις βιώνουν πιο έντονα την αλλαγή ώρας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως η προσαρμογή των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού διαρκεί έως και τρεις μήνες, όσον αφορά την ποιότητα ύπνου. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης στα ποσοστά θανάτων, τροχαίων δυστυχημάτων και ιατρικών λαθών. Σε γενικότερα πλαίσια, η ανάσταση στην καρδιά και τον εγκέφαλο είναι σημαντική και χρήση προσοχής.

Exit mobile version