ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμυγδαλοβούτυρο: 5 λόγοι να το βάλεις στη διατροφή σου και η σπιτική συνταγή που θα λατρέψεις

Unsplash

Από εκεί που τρώγαμε το κλασικό βούτυρο και το βάζαμε παντού, αλλά με μέτρο, μπήκαν στις ζωές μας το φυστικοβούτυρο, το φουντουκοβούτυρο αλλά και το αμυγδαλοβούτυρο. Υγιεινές εναλλακτικές που μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε στο σπίτι έτσι ώστε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Όταν όμως μιλάμε για spreads καρπών, ξέρουμε αμέσως ότι παίρνουμε και πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας. Σήμερα θα κάνουμε ένα διάλειμμα από το φυστικοβούτυρο και τα καλά λιπαρά του και θα επικεντρωθούμε στο αμυγδαλοβούτυρο, που μπαίνει δυναμικά και απευθύνεται σε εσένα που λατρεύεις τα αμύγδαλα, γίνεται βασικό συστατικό αμέτρητων συνταγών αλλά κάνει καλό και στον οργανισμό σου. Με ποιο τρόπο; Για ρίξε μια ματιά.

Κάνει καλό στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το Journal of Nutrition and Aging, εκτός από φυτικές ίνες και φολικό οξύ, τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν μία γκάμα θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει το γήρας του εγκεφάλου και διατηρεί την καλή σου μνήμη. Έχουν επίσης μπόλικα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές. Συμβάλλουν επίσης στην ομαλή επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων εξαιτίας της βιταμίνης Β6.

Επιτίθεται στην κακή χοληστερίνη

Ήξερες ότι 2 κουταλιές αμυγδαλοβούτυρο έχουν 1/4 περισσότερα μονοκορεσμένα λιπαρά από το φυστικοβούτυρο; Αυτά είναι που σε βοηθούν να ξεφορτωθείς την κακή χοληστερίνη.

Το αμυγδαλοβούτυρο ελέγχει την όρεξή σου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, τα αμύγδαλα ως σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μειώνει συνολικά την πείνα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μία τροφή που χωνεύεις αργά, συγκριτικά με τους υδατάνθρακες. Μπορείς όμως να τα συνδυάσεις, απλώνοντας αμυγδαλοβούτυρο σε κρακεράκι.

Βοηθά το έντερό σου

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα έντερο που λειτουργεί ρολόι. Βελτιώνει τη διάθεσή σου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτρέπει ενοχλήσει στο στομάχι. Τα αμύγδαλα λοιπόν λειτουργούν ως πρεβιοτικά, ταΐζοντας το έντερο με καλά βακτήρια, τα οποία παράγουν θρεπτικά συστατικά.

Λαμπερό δέρμα και γερά κόκαλα

Θες κάτι άλλο; Κάτι παραπάνω θα ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε πάντα αμύγδαλα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος. Εκτός από τη βιταμίνη Ε που προανέφερα, το αμυγδαλοβούτυρο είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Β και χαλκό, στοιχεία σημαντικά για να αποτρέψεις το δέρμα από το να γεράσει. Ή να καθυστερήσει τέλος πάντων. Το δε ασβέστιο και μαγνήσιο που περιέχει εξασφαλίζουν την υγεία των οστών σου, και όλα αυτά με λίγες θερμίδες.

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Υλικά:

4 φλιτζάνια ωμά αμύγδαλα

3-4 κουταλιές λάδι αβοκάντο (ή όποιο άλλο φυτικό θες)

Ψήσε τα αμύγδαλα στον φούρνο για 13-14 λεπτά, στους 170 βαθμούς. Βάλε πρώτο το λάδι στο μπλέντερ και μετά τα αμύγδαλα. Μετά από χτύπημα 1 λεπτού, έχεις το αμυγδαλοβούτυρό σου.

Exit mobile version