ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν γίνεσαι μια άλλη όταν πεινάς, αυτή η έρευνα είναι για σένα

Unsplash

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε πώς το αίσθημα της πείνας μπορεί να μας κάνει πιο οξύθυμους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, συναισθήματα όπως ο θυμός και η ευερεθιστότητα, βρέθηκαν να συνδέονται άμεσα με την πείνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά το πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Κι ενώ ο όρος «hangry» (hungry+angry = πεινασμένος και θυμωμένος) χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο δεν έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα, επιστημονικά. Η έρευνα του Anglia Ruskin University και του Karl Landsteiner University of Health Sciences, ανακάλυψε τελικά πως η πείνα, πράγματι συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας, αλλά και με χαμηλότερα ευχαρίστησης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 64 συμμετέχοντες από την κεντρική Ευρώπη που κατέγραψαν τα επίπεδα πείνας και διάφορες μετρήσεις συναισθηματικής ευεξίας για 3 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν τα συναισθήματα και τα επίπεδα πείνας σε εφαρμογή στο κινητό, 5 φορές την ημέρα. Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πείνα συνδέεται με ισχυρότερα αισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας καθώς και χαμηλότερα ευχαρίστησης.

Hangry: Πώς συνδέεται η πείνα με το θυμό;

Πείνα και θυμός: Όταν πεινάς δεν είσαι πράγματι ο εαυτός σου

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πείνα, συσχετίστηκε με το 37% των αλλαγών στην ευερεθιστότητα, το 34% στον θυμό και το 38% στην ευχαρίστηση μετά τον έλεγχο των μεταβλητών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της μελέτης. Μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και η διατροφική συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούνται από καθημερινές διακυμάνσεις της πείνας, καθώς και υπολειπόμενα επίπεδά της όπως μετρώνται κατά μέσον όρο σε 3 εβδομάδες.

«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το να πεινάμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά παραδόξως ελάχιστη επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο να είμαστε «πεινασμένοι», δήλωσε για τη νέα μελέτη, ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Διαπιστώσαμε ότι η πείνα σχετίζεται με τα επίπεδα θυμού, ευερεθιστότητας και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης. Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται σύνδεση με αρνητικά συναισθήματα με δύο διαφορετικές μορφές πείνας που αναφέρεται από τον εαυτό τους, υποδηλώνοντας ότι η σχέση μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή», ανέφεραν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Πώς το αίσθημα πείνας οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα;

Η μελέτη αξιολόγησε το θυμό και την ευερεθιστότητα ως μετρήσεις ενός στοιχείου. «Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι καταστάσεις υψηλής διέγερσης, όπως ο θυμός, στη μελέτη μας έδειξαν σημαντική σχέση με την αυτοαναφερόμενη πείνα», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα σημείωσε ότι ορισμένες καταστάσεις, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θυμό και ευερεθιστότητα σε σύγκριση με άλλες. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η εμπειρία της πείνας μπορεί να μεταφραστεί σε αρνητικά συναισθήματα μέσω μιας ποικιλίας καθημερινών καταστάσεων που γίνονται αντιληπτές με αρνητικό τρόπο. Έτσι, η πείνα μπορεί να μην οδηγεί αντανακλαστικά σε αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, το πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν την πείνα, μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.