ΥΓΕΙΑ

Αν παίρνεις αντισυλληπτικά και γυμνάζεσαι, αυτή η είδηση σε αφορά

Pexels

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά στην σωματική άσκηση. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέχουν ειδικά οι νεαρές γυναίκες. Ανεξάρτητα από το πόσες ασκήσεις με βάρη ή προπονήσεις υψηλής έντασης ενσωματώνεις στη fitness ρουτίνα σου, είναι πολύ πιθανό η λήψη αντισυλληπτικών να επηρεάζει την  ανάπτυξη των μυών σου.

Η μελέτη που συνδέει τα αντισυλληπτικά με την μυϊκή ανάπτυξη

Αν παίρνεις αντισυλληπτικά και γυμνάζεσαι τότε αυτή η είδηση σε αφορά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Strength and Conditioning Research εξέτασε δύο ομάδες δραστήριων νεαρών γυναικών (ηλικίας 18 έως 31). Η μία ομάδα γυναικών λάμβανε από του στόματος αντισυλληπτικά, ενώ η άλλη όχι. Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα προπόνησης σχεδιασμένο για την οικοδόμηση μυών σε διάστημα 10 εβδομάδων. Η ομάδα των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά, ανέπτυξε 40% λιγότερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα, έκαναν 3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη. Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αναβολικών ορμονών (DHEA, DHEAS και IGF-1), αλλά υψηλότερα επίπεδα ορμονών κορτιζόλης (στην ανάπαυση και μετά την προπόνηση).

Αντισυλληπτικά και ορμόνες

Διαφορετικές ορμόνες μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα και στους μύες μιας γυναίκας. Οι μύες μπορούν να επηρεαστούν άμεσα και έμμεσα, από μια ποικιλία ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Ενώ η αυξητική ορμόνη (GH) και η τεστοστερόνη τείνουν κυρίως να ευνοούν την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών, άλλες ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας της γλυκόζης (η οποία χρησιμεύει ως κύρια πηγή ενέργειας και απόδοσης).

Η έμμηνος ρύση, η από του στόματος αντισύλληψη, ο τρόπος ζωής, η φυσική και ψυχική μας κατάσταση και το περιβάλλον είναι όλοι παράγοντες που συνδέονται με αυτές τις ορμόνες. Ωστόσο, ορισμένες φυσικές παρενέργειες της εμμηνορροϊκής εμπειρίας, χωρίς από του στόματος αντισυλληπτικά -κράμπες, ημικρανίες/πονοκέφαλοι και σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο- μπορεί επίσης να αποτελέσουν εμπόδιο στην αθλητική απόδοση και στην ανάπτυξη των μυών, λόγω χαμηλής ενέργειας και κόπωσης.

Οι ορμόνες που δομούν τους μύες όπως η DHEA και η DHEAS μειώνονται φυσικά από τα αντισυλληπτικά χάπια. Όσον αφορά την απόκτηση περισσότερων μυών, αυτές είναι απαραίτητες ορμόνες. Αν και πολλές φόρμουλες αντισυλληπτικών, μειώνουν τις ορμόνες DHEA/DHEAS και τα ανδρογόνα των γυναικών, «λόγω του τύπου προγεστίνης τους» ή της ικανότητας του χαπιού να αποτρέπει την εγκυμοσύνη, εξηγεί.

Διερεύνησε τις  επιλογές σου

Η από του στόματος αντισύλληψη που αποφασίζεις να χρησιμοποιήσεις, μπορεί να έχει παρενέργειες και να φέρει ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, αυτές πάντα θα διαφέρουν, ανάλογα με το χάπι και την αντίδραση του οργανισμού σου στην αντισύλληψη. Εάν αναζητάς σημαντικά μυϊκά κέρδη, τα συμπληρώματα με στεροειδή δεν αποτελούν λύση. Τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. Γι’ αυτό μπορείς να μιλήσεις με τον/τη γιατρό σου και να εξετάσετε μαζί τις επιλογές γύρω από την πρόληψη τόσο μιας εγκυμοσύνης, όσο και/ή των παρενεργειών του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Εάν είσαι μια νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να επιτύχει στόχους φυσικής κατάστασης με εστίαση στους μυς, αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης. Όχι μόνο υπάρχουν ανταγωνιστικές μελέτες που εξετάζουν αντίθετα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερες έρευνες που πρέπει να γίνουν.

Exit mobile version